Löpning Tävlingar & Motionslopp / Sparbanksloppet 35 inlägg 9119 visningar

Deltagare till små lopp

Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#1
28 april 2015 - 10:58
Gilla
Hej!
Jag undrar varför det är så svårt att locka deltagare till små lokala lopp?
Vi i Fk Göingarna arrangerar två lopp/ år och har de senaste åren märkt av ett sjunkande antal deltagare.
Varför är vill ingen springa de här lite mindre och betydligt billigare loppen? Är det värt jobbet att försöka hålla igång de här små loppen?
För de som arrangerar är det ju mycket ideelt arbete för att få allt att fungera som det är tänkt, och då behöver man ju få ihop ett visst antal deltagare för att få det att iallafall gå ihop.
Jag vore mycket tacksam om ni vill fundera lite och ge en liten kommentar till hur ni tänker!
Maria
< < < 1 2 > > >
Irene
1968 • Åstorp
#2
28 april 2015 kl 11:05
Gilla
Man behöver veta att det finns. Jag vet att ni hade Göingefejden för ett tag sedan men vilket lopp har ni mer?
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#3
28 april 2015 kl 11:39
Gilla
Sparbanksloppet 5/5 och orderinvestloppet i augusti.
Göingefejden trailrun var ett ganska spontant hopkommet lopp och det kommer att fortsätta att arrangeras ihop med orienteringstävlingen Göingefejden. Göingefejden trailrun drog betydligt fler deltagare än vad vi vågade hoppas på då vi inte riktigt hann få ut någon info om det loppet.
Och du har helt klart rätt! Man måste nå ut med info om loppen!
1971 • Åhus
#4
28 april 2015 kl 12:15
Gilla
Sparbanksloppet verkar vara ett trevligt lopp. Men på en tisdagskväll ?
Tror ni kunde fått betydligt fler deltagare en helgdag.
Irene
1968 • Åstorp
#5
28 april 2015 kl 12:21
Gilla
Har också för mig att Orderinvest går kvällstid. Att ett traillopp drar mer ligger nog i tiden. Fler och fler "drar till skogs".
1965 • Eksjö
#6
28 april 2015 kl 12:26 Redigerad 28 april 2015 kl 12:26
Gilla
Jag känner till ett fyrakilometerslopp här i Småland som varje år drar 400-500 startande utan knappt någon reklam alls:

http://www1.idrottonline.se/HoredaGOIF-Fotboll/Foreningen/Arbetsrum/Horedaloppet/Historia/Lite-om-Horedaloppet/
HF Löfgren
1968 • Malmö
#7
28 april 2015 kl 14:34
Gilla
Har heller aldrig hört om era lopp så jag håller med. Mer Info!
Sedan bör man väl kolla hur konkurrensen är i övrigt och försöka lägga sina lopp när det i övrigt är lite glesare i loppkalendern. Lägger man sitt lopp exv den 23 maj så får man ju räkna med viss konkurens från Varvet.

Under semestertider är det rätt så glest med lopp men jag vet inte hur folk tänker där? De kanske hellre sitter hemma och grillar då :-)

Annars gillar jag personligen de mindre lokala loppen mycket mer än stora cirkuslopp som exv Varvet eller Midnattsloppen.

Det viktigaste är nog att informera om sina lopp i alla kanaler på webben och på sociala medier.
1966 • Karlstad
#8
28 april 2015 kl 15:26
Gilla
Jag hittar gärna små lokala lopp men det kan vara svårt att hitta.
Fanns två i närheten av mig för några år sen men de la ner. Tjusningen för en annan är ju att man har möjlighet att röra sig någonstans i närheten av toppen. Det är ju annars iskallt i större lopp.
Var målfotoslagen som fyra på Gotland för några år sen men nu har det loppet växt så man är chanslös där också :-)
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#9
28 april 2015 kl 19:27
Gilla
Intressanta svar!
Jo, jag tycker också det är lite fel med kvällstid mitt i veckan, men anledningen till det är att Göingarnas huvudsakliga inrikting är orientering och tävlingarna är ju på helgerna. Och då skulle det inte fungera att få ihop funktionärer.
Jag tycker också det är roligare med de små loppen. Men även där kan en och annan elit löpare dyka upp. Orderinvestloppets bästa damtid fram till för några år sedan innehades faktiskt av Lisa Norden!
Vi har försökt marknadsföra loppen via FB och instagram plus direktreklam innom samhället där de arrangeras.
Och en annan sak jag kom att fundera på är hur långt är man beredd att köra för ett litet lopp? Dvs, hur långt behöver marknadsföringen nå?
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#10
28 april 2015 kl 19:45
Gilla
Ett ordinärt asfaltslopp som inte är på direkta hemmaplan bör gå på en kontrollmätt bana. Distansen bör vara 3, 5 eller 10 km. Jag har svårt att hitta motivation annars, då kan jag lika gärna köra en träningsrunda. Ganska trångsynt men så fungerar jag.

Traillopp är däremot intressant. Var faktiskt på väg upp till Göingetrail (från Löddeköpinge), men har för mig att jag inte fick ihop det med påskbestyren.

För kontrollmätta asfaltslopp kan jag tänka mig att åka ganska långt om det passar i tiden. Dock är vardagskvällar hårt uppbokade av barnens aktiviteter, vilket jag tror gäller för en hel del motionärer.

För mig krävs inte så mycket reklam, men loppet måste ligga i tävlingskalendern här på jogg ??, då hittar iaf jag det.
1971 • Nykvarn
#11
28 april 2015 kl 19:49
1 Gilla
Ett tråkigt men välbekant problem, vi är flockdjur och de flesta gör som andra gör och lockas av massarrangemang som t ex Midnattsloppen, Göteborgsvarvet etc, av folkfest, musik längs banan, "afterrun", pastapartyn och en massa annat socialt.

Förlorarna är de små, charmiga loppen där det aldrig är någon trängsel och chans finns på fina placeringar, inte sällan med generösa priser. Mindre lopp i närheten av storstäder dit det enkelt går att ta sig med allmänna kommunikationer lider av samma problem som lopp på landsbygden.

Marknadsföring, framförallt då lokalt för de mindre loppen är nödvändigt, hemsida såklart, lägga in loppet kalendern här på jogg vet jag t ex har lockat löpare till lokala lopp, annons i lokaltidningen, kanske dela ut "flygblad" i närmaste tätort etc. Aktiviteter som tar tid och kostar pengar.

Att locka med något speciellt, en vacker/utmanande/snabb/kontrollmätt bana, separata ålderklasser, ett extra generöst prisbord i samarbete med någon/några lokala sponsorer kan vara något annat.

En annan faktor kan vara att många av de lite mindre loppen anordnas av löparklubbar med fina traditioner, löparklubbar som kan vara mer eller mindre elitinriktade och då tror jag i många fall att vanliga motionärer (vad det nu är...) inte vågar sig dit i tron att alla andra är så mycket snabbare, vilket såklart ofta inte är fallet.

Några tankar...
Irene
1968 • Åstorp
#12
28 april 2015 kl 20:23
Gilla
Lopp utanför säsong kan också locka. Sandsjöbackatrail går ju i januari och drar folk. Erbjud gärna något som är något längre än 10 km. Sådana lopp kör man längre för. Tävlingskalendern här på Jogg används av många.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
28 april 2015 kl 21:12
Gilla
Re Maria

För att de ska förbli små lokala lopp krävs att de inte lockar många löpare :-)
Så det är väl delvis ett slags moment 22 inbyggd här i att önska fler.

Personligen har jag alltid gillat de små loppen. Jag hatar trängsellopp, men så länge jag sprang fort nog i t ex Stockholm Marathon sprang jag ju ifrån trängseln och "överlevde", men senare blev det inga masslopp frivilligt för min del.
Så det beror nog mer på löparens preferenser än hur de små loppen är "designade" vad som attraherar.

Dock är det ett stort plus om banorna är korrekt mätta, vilket bör anges i inbjudan. Med den vanliga förekomsten av GPS-klockor är detta numera ett något mindre problem nu dock än förr.
Jag brukade ibland nitiskt kartmäta lopp långt bort som jag deltagit i, eller kalibrerat hjulmäta de i stockholmstrakten på 1980-1990-talet. Sällan höll banorna måttet med hygglig noggrannhet.

Veteran- och ungdomsklasser förutom seniorklass är ett plus.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
28 april 2015 kl 22:27
2 Gilla
Det finns olika slags lopp och de drar på olika sätt.
En del är mest sociala, då ska det vara billigt och/eller överskottet till gott ändamål som man berättar om. Fika efteråt i trivsam lokal (eller ute med bra chans till fint väder), lätt att ta sig dit, något att göra före eller hellre efter för hela familjen är också bra, alltså samband med någon annan aktivitet. Ska det vara kvällstid måste det nästan vara sommartid. På semestern springer jag ett kort pyttelopp som kostar några tior, har fel angiven distans, några skänkta priser och är allmänt oordnat. Men kul ändå, det är i samband med en massa andra jippon.

Ett lopp får för min del gärna gå där det är vackert och det gäller nog rätt allmänt för traillopp som det inte har blivit av att springa än för min del, om man inte räknar Lidingöloppet dit. Men det kommer säkert.

Jag är främst marathonlöpare och då gäller för andra lopp att de ska passa i min träningskalender. Stockholm Marathon är prio 1, andra har Varvet, Lidingöloppet eller Stockholm Halvmarathon (mitten av september) som fasta lopp, eller Tjejmilen, Midnattsloppet....

Man måste alltså bestämma sig för vilken som är den främsta målgruppen. Vill man locka oss som jagar tider ska man ha en snabb bana (inte mycket upp-och-ner, inte många knixar, 90-graderssvängar osv, inte mycket grus, stig eller kullersten) gärna kontrollmätt men framförallt korrekt mätt (cykla fram- och baklänges med ett par olika GPS-klockor t ex) på 5 eller 10 km (OK, kanske 3 km för somliga), en start som inte är för trång. Snabba halvmaror är det inte så gott om för 08-or, hur det är längre bort har jag dålig koll på men sådär 20 mil skulle jag kunna ta mig om datum är rätt. För ett snabbt milopp kanske hälften. 5km - nja, det ska vara nära och rätt billigt i så fall.

Ett generöst prisbord är aldrig fel, det går bra att lotta ut priserna om de två segrarna får var sitt men får man ihop ett femtiotal deltagare lockar det i alla fall mig lite om det finns åldersklasser (beror förstås på att jag är rätt gammal men snabb för min ålder....). Själv bryr jag mig inte om medalj och tröjor och kassar har jag nog av....ett snyggt diplom för egen utskrift går att ordna på hemsidan om någon är kunnig, kostar "bara" arbetstiden....somliga vill nog ha.

Det är bra om man kan anmäla sig för en rimlig slant rätt sent, små lopp vill man kunna spontananmäla sig till om man märker att det passar eller formen är bra osv. Å andra sidan lockar det mer om det finns en deltagarlista som redan har, säg, 20 deltagare så om man kan få rabatt för tidig anmälan så är det bra - eller om man är en klubb som kan mönstra ett antal deltagare som får springa billigt med tidig anmälan. Men de kanske behövs som funktionärer.....Min gräns går väl vid 200kr för ett millopp (när det än blir aktuellt att anmäla mig men vanligen sent) utom om allt stämmer med bana, tid, närhet osv. Och det är lättare att locka mig om priset är en hundralapp. På sommaren är det bra om det finns vatten (och/eller saft e d) efter 5-6 km. Förresten måste man kunna förvara värdesaker på något bevakat ställe, omklädning och dusch eller närbelägen badplats (sommartid) är också ett plus. Något slags tillgång till toa.

Information: som andra skrivit, givetvis lite lokala affischer och en hemsida som hålls uppdaterad (med bankarta och gärna en höjdprofil eller nån info om höjd och underlag, gamla resultat, anmälningslista...). Viktigt för utsocknes är tävlingskalendrarna, inte bara jogg.se utan också funbeat, marathon.se och om det är en friidrottsklubb med och arrangerar kanske den kan bli sanktionerad och hamna på friidrott.se också. Facebook såklart (även om jag vägrar...)

OK, folk har olika prioriteringar, fundera på vilka ni har bäst chans att locka, ni får säkert fler om ni kan fixa både bra bana mm, fika, priser och bra info:-) Och i längden är det en fördel om man kan hålla loppet samma tid varje år men ibland måste man vika sig för konkurrerande evenemang.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#15
29 april 2015 kl 19:20
Gilla
Tack så mycket för många bra svar!
Våra lopp är vare sig kontrollmäta eller lätta snabba asfaltslopp. Det är blandning av grus stig och lite asfalt. Dessutom är de lite småjobbiga då de är lite kuperade. Men samtidigt är de väldigt vackra och roliga lopp.
På minus sidan är det tyvärr inte så mycket publik.
Anmälnings avgiften ligger på hundralappen och det är priser till de tre första i respektive klass. Plus att vi därefter lottar ut priser på nummerlapparna, så det är generöst prisbord.
Och eftersom vi huvudsakligen är orienteringsklubb så finns det alltid möjlighet till mat o fika! Och vi har iallafall så länge jag varit med i klubben arrangerat loppen på vid samma tid.
Men som jag kan se det så är det mer marknadsföring vi behöver satsa på! Det är nog det vi brister mest på. De flesta andra kriterier tycker jag det känns som vi lever upp till ganska bra.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
29 april 2015 kl 20:34
Gilla
Tror slutsatsen är rätt. Kanske göra lite mer reklam för er i orienterarsammanhang också, billigt, vackert, varierat och med fika borde kunna dra som social tillställning.
1985 • Göteborg
#17
29 april 2015 kl 20:52
2 Gilla
Smålopp är det bästa! Mindre trängsel, billigare avgift, och man kan oftast vara med och kriga om topp10-placeringar. Det sistnämnda ska absolut inte underskattas, jag skiter i om jag kommer 105 eller 106, då blir det att jag springer mot mig själv. Men är man någorlunda långt fram så blir det mer tävling om placering, vilket är hysteriskt mycket roligare! Vilket får mig att då och då fundera på om man inte borde dela in långlöpningen i divisioner likt lagidrotten. (Något som naturligtvis är helt omöjligt att lösa)
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#18
30 april 2015 kl 06:38
Gilla
Synas mer. Sedan avgör kommunikationerna dit/hem. Jag gillar mindre lopp, mindre trängsel, mindre ohyfsat folk om ska tränga, gnälla och fula sig mot andra deltagare. Oftast bra stämning överlag!

Däremot att sätta de på vardagskvällar är inte bra om målsättning är att öka antalet deltagare. Det är som att be om mindre deltagare. Visst, intressanta små lopp har jag ibland begärt kompledigt för, oftast annat planerat i samband.

Jag
1985 • Göteborg
#19
30 april 2015 kl 11:23
1 Gilla
Jag springer mycket hellre smålopp än stora. Skönt att slippa köa för att hämta nummerlappen, lägre anmälningsavgift och ofta välidigt trevlig stämning :)

Numera så är det nog mycket marknadsföring på tex Facebook. Nystartade Hallands ultra har lockat mycket folk, fast de verkar i och för sig ha lagt ner mycket jobb och banan är onekligen väldigt lockande :)
Magnus Reimer
1965 • Kristianstad
#20
5 maj 2015 kl 13:52
Gilla
De flesta hittar idag till diverse engelska web-sajter för att köpa löparskor billigare men att hitta lokala löpartävlingar verkar svårare. Finns ju enstaka små lokala tävlingar som kanske går en vardagkväll och endast finns via en webb för en orienteringsklubbeller liknande, men den finns där iallafall. Tror enda möjligheten för vissa lopp är att arrangeras en kväll i veckan då det är tuff konkurrens om löpare mellan olika tävlingar under helgen.

Sen finns ju stora sökplatser för att hitta lopp typ http://www.marathon.se/loppen men där finns ju dock inte alla lopp heller med.

För lokala lopp inom skåne om de ar sanktionerade av Skånes friidrottsförbund finns de på http://www.skanefriidrott.org/tavlingar/

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.