Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 7434 visningar

Liten bristning i hamstrings

1975 • Hässelby
#1
15 april 2015 - 08:26 (Redigerad 15 april 2015 - 08:27)
Gilla
I söndags skulle jag ut på långpass men hann inte mer än max 200 m i långsam fart innan jag kände att det stramade till i baksidan av låret. Det kändes ungefär som om någon smätte en gummisnodd mot muskeln, fast inuti benet. Jag fortsatte jogga på och samma sak inträffar igen efter ca. 50 meter och sedan igen och igen. Jag avbröt så klart och promenerade till gymmet istället.

Hemma upptäckte jag en centimeterstor blödning på baksidan av låret. Spände jag hamstrings så kändes det lite i muskeln. Jag höll låret hårt lindat resten av dagen och började igår med lite rehab. Jag känner ingenting alls nu, men jag har inte provat att springa.

Vad har jag att förvänta mig? Är det ett gott tecken att det inte smärtar något eller bör man köra en långrandig hamstringsrehab utan någon löpning alls i några veckor?

Sedan måste jag inflika att jag förstår ju så klart att ingen kan veta hur det står till med min baksida, utan jag vill nog mest få sympati och höra solskenshistorier om att jag kommer att springa om en vecka igen. ;-)
1952 • Varberg
#2
15 april 2015 kl 10:39
1 Gilla
Jag tycker du ska hålla upp minst 4 veckor med löpning. Du kan massera muskeln och försöka hålla den smidig och mjuk. Sedan sätta igång försiktigt och avbryta vid smärta.
1973 • Åkersberga
#3
15 april 2015 kl 12:06
1 Gilla
Nu när det gått några dgr kanske du skall prova köra lite baklårrehab med en Pilatesboll?
En övning jag gillar, som du kanske redan kör?, är att ligga på rygg på golvet med vaderna över bollen.
Kroppen är rak som en planka o armarna på sidorna för att stabilisera läget.
Spänn nu baklåren så att benen böjs och bollen rullar under rumpan, repetera så många ggr det känns bra. Kan också göras tyngre sen genom att köra ett ben i taget.
1975 • Hässelby
#4
15 april 2015 kl 17:36
Gilla
Tack Tage och Amir! Det är nog den smärtsamma sanningen och jag bör acceptera att det blir ett uppehåll. Jag hade en bristning i vaden 2011 som jag misskötte tills det blev ohållbart och efter det tog det två år innan den blev bra.

Bra med tips om rehabövningar. Jag kör rätt mycket styrketräning för hamstrings (ironiskt nog för att undvika skada), men jag tar tacksamt emot bra tips.

Det gick också upp för mig idag att jag nog inte sköter återhämtningen som jag bör. Jag har hållit löpningen på en rätt låg mängd i vår eftersom jag jobbar lite för mycket - 60 h/vecka sedan mitten av januari. Det här är kanske kroppens sätt att säga ifrån?
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
15 april 2015 kl 20:33
1 Gilla
Ajajaj! Var försiktig med styrketräningen till en början, muskeln behöver läka en vecka eller lite mer innan du belastar nämnvärt, nu är det bara rörelser som håller cirkulationen igång utan att belasta den skadade muskeln som du bör hålla på med. Bäst är ju att gå till en sjukgymnast med idrottsskadespecialisering, eller naprapat, för att få ett personligt anpassat rehabprogram men här är en mycket försiktig övning som du kan börja med:
Stå på det friska benet, det andra knät lätt lyft. Sparka framåt med foten men "stoppa" sparken i luften redan när benet är böjt ca 30 grader. Det är stoppandet som tar på hamstrings. Men eftersom det finns några stycken muskler på baksidan av låret kan det vara bäst att gå till ett proffs.
1952 • Varberg
#6
16 april 2015 kl 09:52
Gilla
Håller med Oldboy fullständigt om att undvika styrkeövningar i detta skede. Det är ju faktiskt så att ojämnt fördelad styrka och dåligt rörelsemönster skapar risk för bristning. Sedan tycker jag nog att man om man har bra kroppskännedom och en del rehabkunskaper att man kan rehabilitera en okomplicerad hamstringsbristning själv, men detta är ju högst individuellt.
1975 • Hässelby
#7
16 april 2015 kl 10:26
Gilla
Jag kör ju alltså ingen styrketräning av benen nu, mer än lätt rehab av hamstrings och "kontaktövningar" för gluteerna. Men bra att understryka det!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.