Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4184 visningar

Vadsmärta

Jonatan Mårtensson
1982 • Sävar
#1
16 mars 2015 - 06:58
Gilla
Hjälp att diagnostisera mig!

Efter två vilodagar så skulle jag springa ett lugnt pass i fredags. efter ca 1 km så börjar en smärta i högra vaden smyga sig på. smärtan kan liknas med en krampkänsla. alltefter varje ytterligare km så blev smärtan/känslan av kramp allt större. efter ca 5 km slutade jag och haltade hem. väl hemma så försöker jag värma och massera lät, men till min förvåning så är musklerna mjuka och ingen stor och märkvärdig smärta uppstår. däremot morgonen därpå så är smärtan stor och jag kan knappt gå (blir dock bättre med dagen). jag har i alla fall nu lokaliserat smärtan till en plats djupt inne i vaden men jag är fortfarande lika frågande vad detta är frågan om.

Vad tror ni jag åkt på och vad kan göras?
Mattias
1974 • Borås
#2
16 mars 2015 kl 09:19
Gilla
Möjligen en liten muskelbristning. Då kan det göra ont under belastning, men det är inte säkert att det känns något när man trycker på muskeln. Vila från löpning i 10-14 dagar, alternativ träning som inte belastar vaden och som inte gör ont (cykling, simning) och dagliga tåhävningar från den dag det kan ske utan smärta. Börja lugnt och försiktigt med löpningen efter ca 14 dagar.
http://www.muskelbristningar.se/muskelbristning-i-vaden
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#3
16 mars 2015 kl 17:15
Gilla
Gubbvad! Excentriska tåhävningar i mängder och icke smärtande träning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
17 mars 2015 kl 00:16
Gilla
Muskelbristning. Efter några dagar lätt massage och försiktig stretch före och efter excentriska tåhävningar. Dessa får inte göra ont, då ska du vänta. Småningom exc. tåhävningar på ett ben med extra belastning som man gradvis ökar. Lätt jogg tidigast efter ca 10 dagar om helt smärtfri.
Tåhävningar och stretch kan behöva göras med böjt knä, om det är den inre vadmuskeln, Soleus, som har brustit.
Jonatan Mårtensson
1982 • Sävar
#5
17 mars 2015 kl 07:04
Gilla
tack för tipsen! det verkar som att det är snarlik behandling på dessa diagnoser och ofrivillig vila som gäller här framöver. trist! :( men men det är det bästa att göra att få springa i framtiden.
Tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.