Cykel Träning 6 inlägg 3889 visningar

Utveckling av cykling

1998 • Lidköping
#1
1 februari 2015 - 22:03
Gilla 
Skulle vilja ha lite tips om hur jag ska utveckla min cykling!? Vill kunna köra snabbare under längre tid... Ska man köra intervaller? Spinning? Tack på förhand!
Magnus Billberger
1968 • Falun
#2
2 februari 2015 - 09:19
Gilla 
Hur länge har du cyklat? För en kondisionsidrott som cykling så krävs många års arbete innan man börjar närma sig maximala potential. Om årtalet 1998 stämmer så har du förmodligen inte så många års cykling i bagaget och därför är mitt råd att det eller de närmaste åren fokusera mer på längre distanser och inte så mycket på farten. För den skull ska det dock inte behöva bli tråkigt. Inom ramen för långa pass går det utmärkt att lägga in lite fartlek.

Intervaller är sedan många år en etablerad effektiv träningsform, men det kan också vara slitsamt med skaderisk som följd och är man dåligt grundtränad är det svårt att tillgodogöra sig ett intervallpass.
1998 • Lidköping
#3
2 februari 2015 - 11:58
Gilla 
Året stämmer! Cyklat i två år, varav ett år som jag har kört seriöst.
Magnus Billberger
1968 • Falun
#4
2 februari 2015 - 13:58
2 Gilla 
Ok.
Rent fysiologiskt brukar man säga att det tar uppemot fem år att bygga upp den lokala kapaciteten. Härmed menas förmågan hos de kapillära blodkärlen att försörja musklerna med syre och energi. Din träning stimulerar till en tillväxt hos denna kapaciet, men det tar helt enkelt tid så du får rusta dig med lite tålamod.

Jag gissar att du som många andra tidigt i cykelkarriären kan uppleva att det är svårt att få fart på kapaciteten i benen. Dvs hjärta och lungor känns långt ifrån maxbelastade när benen börjar stumna.

Mitt råd är att hålla lite distans till den systematiska och strukturerade konditions- och kapacitetsträningen. Rikta istället in dig på att bli bra på att läsa av din egen status och disponera dina krafter (hur hårt kan jag gå på utan att riskera att bygga på för mycket mjölksyra och bli stum?). Lär dig i vilka lägen det är värdfullt att trycka på lite extra och när du hellre ska hålla igen. Typexempel är stigningar. Vid en kort stigning är det oftast bra att trycka på så att du behåller farten medan du för en lång stigning vinner på att hålla igen i början så att du inte tappar fart mot slutet och helst vill man kunna accelerera över krönet.

Ett annat område att jobba med är teknik och position på cykeln. Det handlar i grunden om att minimera förluster av energi till annat än drivlinan. Dels med fokus på dina rörelser och dels med fokus på luftmotståndet.1998 • Lidköping
#5
2 februari 2015 - 17:02
Gilla 
Tack så mycket för ditt svar! Bra tips.
1967 • Mysinge
#6
3 februari 2015 - 03:02
Gilla 
Ja, det var ett svar utöver de vanliga! Tummen upp!

Sån expert är inte jag, men att foga in några riktigt långa distanser nån gång i månaden, för att få variation i träningen, ger nytt liv i benen och ger dig perspektiv på vardagsnötandet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.