Löpning Kom igång 7 inlägg 3125 visningar

löpning är skoj juh

Mika Perälä
1975 • smedjebacken
#1
18 januari 2015 - 12:36
3 Gilla
Hej. Är helt ny här och tänkte jag skriver kort om min resa då det varit en ganska kort intensiv och envis resa med mycket resultat.
Kanske det kan vara inspirerande motiverande och lärande för någon.

Kan börja med att berätta om att jag i ungdomen var aktiv inom skateboard och höll igång ända till jag blev pappa då tiden helt plötsligt inte fanns. Sen kontorstjänst stillasittande vilket resulterade snabbt i övervikt. Fick fjärde barnet för 2 år sen och iom det så var jag pappaledig förra året april-sept. Det var då jag tog mig i kragen.

Bestämde att jag måste göra nåt åt vikten först och främst. Då min dotter var väldigt morgonpigg så var vi ofta klara med morgonbestyren runt 0530-0600 så klädde vi på oss och tog promenader. Vi började kort då mina benhinnor sa ifrån och jag fick såna smärtor så tårarna inte var långt borta. Jag bet ihop och gick o gick. 1 månad senare och ca 5 kg lättare så släppte problemen med benhinnorna vilket var en helt underbar känsla. I och med detta kom jag på tanken med löpning och tog mig i kragen o testade. Hade målet att springa 3 km. Självklart gick det inte så bra. Löpning var visst inte så bara. Men ibland har man nytta av sin envishet. Jag tragglade på. Efter kanske 2-3 veckor så sprang jag mina 3 km utan stopp. Man fick en sån kick så det var bara o köra på. Jag tragglade på hela sommaren, slutade röka midsommarhelgen (mkt för löpningen och envisheten att bli bättre) . Jag har haft problem tidigare med att sluta röka men inte denna gång. Enklaste jag gjort och förmodligen är det lätt när man har ett tydligt mål med det hela.

Sommaren gick och jag körde på med varierande distanser. Klarade 5km till slut med ganska bra resultat också. Körde under 30 min och sen kom nästa mål. Milen. Satte målet att klara innan jag skulle börja jobba igen i september. 2 veckor innan jobbet startade igen så gjorde jag ett försök. Jag klarade det och jag gjorde det precis under timman. Vilken känsla ??.

Jag började jobba igen i september, rökfri och 20 kg lättare än när jag gick hem i april.

Här kommer dock nackdelen med min envishet med i bilden. Så många som sagt och så mycket jag läst om överansträngning så lyssnade jag inte. Naturligtvis skadade jag mig. Löparknä. Under okt-dec kunde jag knappt gå vissa dagar. Besökte sjukgymnast på jobbet. Fick fötterna avlästa på en gaitscan. Hade visst en fot som pronera och en som supinera. Körde stretchövningar mm för att bota knät. Fick formgjutna sulor och köpte neutrala löparskor som jag fick hjälp att ta fram med kunnig personal på butik. Hade sulorna i medans jag provsprang på band. Nu är jag på g igen. Har kört lite kortare pass under december och 2 längre nu i januari och det känns bra. Jag pressar dock inte lika hårt som innan då jag inte vill få problem med knät igen.

Min resa. Inget är omöjligt. Och som alla säger, "ta det lugnt!" Det är inte värt att skada sig. Tror man snabbt tappar motivationen då.

Mina 2 uppsatta mål nu är att springa en halvmara 6 juni och sedan lidingöloppet i september. Har inte gjort några lopp tidigare så det ska bli intressant.

Hade jag vetat hur skoj löpning är hade jag inte väntat till jag blev nästan 40 :)

Tips mottages gärna för bästa sätt att träna inför ex lidingöloppet och vad man bör veta om loppet i sig. Sett att det finns mycket bra tips här på sidan och jag är förmodligen här för att stanna o ta del av allt klokt alla har att dela med sig av :)

Det blev lite längre inlägg än tänkt :)

/Mika
1967 • Torslanda
#2
18 januari 2015 kl 14:29
Gilla
Undebart att läsa, stort grattis till alla framgångar!

Tänk tide ute före hastighet. Det är viktigare att vara ute längre än att springa fort i början. Det tar tid att bygga uthållighet och detta bygger du bäst nu i låg fart men gärna lite längre. Blanda med gång i början, processen i kroppen fortsätter ändå. Kroppen behöver stärkas i leder, liggament etc och lära sig att använda fett som bränsle i större utsräckning. Heldre fler pass än snabbare. Hastighet kan du lätt bygga när kroppen håller för det. Om du har bra grundträning så kommer du snart märka att farten kommer med på köpet. jag har i princip dubblat min veckomängd efter höstens maror men dragit ner tempot på passen och känner enorm skillnad. Vi är alla olika och svarar olika men alla behöver vi bra grundträning. Träna för att kunna träna så att säga. Tänk inte tid innan du lätt kan stöka av 10 km utan att vara halvdöd efteråt. Sök i forumet, det finns ett hav av kunskap där. Jag har lärt mig så mycket här och är riktigt tacksam för all den kunsap man delar med sig av.
Mikael Jansson
1971 • Södertälje
#3
18 januari 2015 kl 21:05
Gilla
Bra jobbat.
Satsa på distans. Till Lidingö är det bra att springa mycke terräng. Träna på utförslöpning. Det sliter på bena om man springer fel utför.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#4
18 januari 2015 kl 21:22
1 Gilla
Kul att höra din historia. När det gäller löparknä tycker jag också att foamroller (skumrulle) hjälper.
Du har redan fått bra tips - koncentrera dig på träningstid, inte på distans eller fart. Öka försiktigt. Lyssna också på kroppen och var beredd att anpassa planen efter vad den säger. Lycka till!
Annie F
1981 • Tullinge
#5
19 januari 2015 kl 14:39
Gilla
Underbar läsning!!

Stort tack för att du delar med dig!

Håller med om tipset att försiktigt öka tiden du är ute (snarare än distansen) vill du på ett skonsamt sätt redan nu börja få in mer tid ute i spåret tycker jag att du kan ta en (barnvagns)promenad i kuperad terräng i kanske en timme (rask takt) och direkt därefter springa 35-45min. Vet inte hur gamla övriga knoddar är men kanske kan du få med dig dem på cykel under löpningen (när det är isfritt) så lindrar det lite på det dåliga samvetet som oftast trycker på när man som småbarnsförälder vill ägna mer än 1h åt egen träning.

Ett annat tips är att styrketräna en del för att minska akademiska. Finns många bra övningar som gagnar löpare, sök här inne eller googla :)

Fortsätt skriv här, det är oftast väldigt peppade att få dela med sig av tankar, erfarenheter, upplevelser etc. Bland "likasinnade"

Stort lycka till och stort grattis till din fantastiska livsstilsomställning! Vilken otroligt mycket mer hälsosam far och förebild för dina knoddar du blivit på kort tid :)
Annie F
1981 • Tullinge
#6
19 januari 2015 kl 16:09
Gilla
Akademiska var mobilens översättning av skaderisken ;)
Mika Perälä
1975 • smedjebacken
#7
19 januari 2015 kl 20:53
Gilla
Tack för svar och respons :) Jag ska ta del av era råd och tips. Ska försöka slopa "tidjakten"lite och koncentrera mig på längre pass istället i lugnt tempo. Samtidigt vill man gärna ha lite tempo. Hur ofta ska eller kan man pressa lite och ska det vara på kortare distans då eller ska man lägga in nån snabbare delsträcka i långjoggen? Ska även ta tag i lite styrketräning då jag insett att man nog inte kommer ifrån den biten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.