Cykel Skador & Rehab 18 inlägg 5685 visningar

Krock med bil

Tomas
1963 • Bromma
#1
13 december 2014 - 07:03
Gilla
Vill med detta inlägg uppmana alla att aldrig lita på att en bilist ser dig som cyklar. Utgå ifrån att du är osynlig!
På väg till jobbet den 10:e dec är det en mötande bilist som utan förvarning gör en vänster, passerar bilarna och därefter blockerar min körbana. Jag hinner inte bromsa utan träffar bilen vid höger framdäck, flyger över huven och landar på huvudet. Har inget minne av att jag hinner få upp händerna för att skydda huvudet, utan får hela kroppsvikten på i stort sett huvudet.
Efter ambulans till Karolinska och röntgen konstateras det att jag har en fraktur på kota 5 o 7.
All heder åt polis, ambulans och personalen på KS för deras jobb den dagen!
Denna julen blir lite annorlunda, jag får skölja ned skinkan med vatten och morfin!

Men till den stora frågan:
I ett läge när man märker att det går åt helvete , ska man sikta mot dörren på bilen( ta smällen med bröstkorgen) eller sikta på motorhuven( försöka sänka farten när man glider över huven) ?




1983 • Halmstad
#2
13 december 2014 kl 09:09
Gilla
Usch, läskig händelse!

Har man tid tror jag på en bredsladd och komma in i dörren med sidan först. En hyfsat mjuk dörr och man kanske klarar sig med paj armbåge, knä. Risken för att landa på huvudet minskar ju.

Hoppas du kryar på dig ordentligt!
1968 • Tolfta
#3
13 december 2014 kl 09:12
Gilla
Trist för dig, men skönt att du kom undan med livet i behåll. Jag skulle nog som du välja motorhuven oavsett. Ta sidan på bilen med bröstkorgen är nog inget bra alternativ då det då tar tvärstopp och bakom bröstkorgen finns ju ett gäng vitala organ som man inte vill skall träffas av brutna revben.

Vatten och morfin kan vara "da shit" trösta dig med att det är jul nästa år också med skinka, sill och alla annat gott =)

Krya på dig.

Med vänlig hälsning
Fritz
1984 • Örebro
#4
13 december 2014 kl 16:20
Gilla
Låter otäckt, tur du klarade livhanken!

Nu är jag dock intresserad av vad polisen säger att det blir för påföljd för bilisten ifråga? Trafikbrott, vållande till kroppsskada på person etc. Dagsböter? Skadestånd?
Jonas Svanström
1971 • Eskilstuna
#5
13 december 2014 kl 18:55
1 Gilla
Krya på dig! Lita på trafiken är absolut det sista man gör...
1980 • Staffanstorp
#6
13 december 2014 kl 21:22
Gilla
Likt Fritz hade jag nog också siktat på huven, det är min spontana känsla. I bästa och smidigaste fall en kullerbytta eller Klinsmann med skrapsår som följd?

Kvadda rakt in i dörren, då känns det som att ansikte och huvud kan klippa taket. Att sikta med sidan först känns också riskabelt -axel/nyckelben, knä/höft och sen nackförskjutning i sidled; dessutom kan man hamna under bilen om man själv går omkull.

Jag är också intresserad av påföljdsbiten. Bilisten missar ju helt sin väjningsplikt som svängande och det kan bli vårdslöshet eller t.o.m. grov vårdslöshet i trafik med tanke på skadorna och/eller vållande till kroppsskada. En bekant till mig som tog fel sida om en refug och klippte en annan utsvängande bilist i sidan(motparten bröt benet bl.a) fick vårdslöshet i trafik, indraget körkort i ett halvår och skadestånd på 12 000kr.
1966 • Tokholm
#7
13 december 2014 kl 22:07
Gilla
Tuck and roll.
1967 • Mysinge
#8
14 december 2014 kl 03:29
Gilla
Om jag hade hunnit reagera hade jag nog satsat på att styra undan eller kasta mig ner och åt sidan, för att få ner kollisionshastigheten. Är man på marken redan så kan man inte heller falla lägre.

Bra och starkt av dig att skriva om berättelsen! Naturligtvis ska du ta kontakt med ditt försäkringsbolag, också med tanke på kommande dagar. Ring nu!

Hoppas du och ni ändå får en god jul!
Tomas
1963 • Bromma
#9
14 december 2014 kl 09:28
3 Gilla
Jag blev uppringd av polis nån dag efter hemkomst , och han blir åtalad för vårdslöshet i trafik, han hade väjningsplikt. Har i dagsläget inte vart i kontakt med vare sig hans eller mitt försäkringsbolag, men jag gissar att det är hans bolag som får ersätta cykel, kläder mm då han va den vållande.

Mår under omständigheterna ganska bra och tycker att återhämtningen går framåt!
/tomas
Pebben
1966 • Karlstad
#10
14 december 2014 kl 15:10
1 Gilla
Hej Tomas.

Börjar med att önska "krya på dig" och tur att det inte gick värre.
Om du cyklade på en väg där det finns cykelbana eller på annat sätt framför ditt fordom vårdslöst så skulle du en kunna bli medvållande, vilket jag endast tror kan ske i teorin i detta fallet. Men om, vilket inte kommer ske, kan du bli medvållande. Det innebär att din försäkring täcker ev. skador för den som körde på dig och dennes täcker dina skador. Men det kommer inte ske. Bilisten kommer att få stå för allt.

Själv klippte en dam min bakifrån när jag var ute och cyklade i våras. Hon började dribbla om att jag cyklat mitt i vägen osv. men jag har "kamera" och frågade om hon villa att vi och Polisen skulle titta på filmen. Det ville hon inte och tyvärr hade inte polisen möjlighet att komma direkt, utan vi skulle få vänta. Vi tog då en anmälan per telefon och det roliga var att polisen som tog emot samtalet har jag utbildat ;7)

Hon fick läsa upp sina data på körkortet och jag fick verifiera att de stämde. jag hade inget ID på mig. Men han hörd på rösten och frågade mig om det var jag. Jag tror jag vet vem du är. Är det du Pebben? Ja det är det. Kvinnan i bilen såg något förbryllad ut.

Hennes försäkringsbolag täckte upp till fullvärde (jag fick köpa nytt mot faktura till försäkringsbolaget) på de saker som gick sönder på cykeln. Det tycket jag var en väldigt smutt lösning.

Det stod också för de tandskador som uppstod samt en lite summa för sveda och värk. Totalt gick det på lite drygt 15000kr att köra på mig för försäkringsbolaget. Föraren betalar ju bara en liten självrisk på kanske 1500-3000kr.

Mitt råd är att tala direkt med motpartens försäkringsbolag. Jag har gjort misstaget att gå vi mitt en gång och det blev inge bra alls det. Riktigt kasst. Det är inte klart än och det är fem år sedan. Det hade vari mycket bättre om jag gått på motpartens försäkringsbolag direkt. Eller som jag brukar säga. Finns det ett huvud, tala med det och skit i röven.
Röven i detta fall är mitt försäkringsbolag.

Men jag är glad att det inte gick sämre för mig, och dig också, Och att det var på en 50 väg jag blev påkörd och inte >70 väg.
Då hade det nog gått sämre.

Krya på dig

Pebben.

1967 • Mysinge
#11
14 december 2014 kl 17:53
Gilla
Ja så kan man göra Pebben, men det är fel och oklokt. Särskilt när personskador är inblandade. Man vänder sig till sitt eget bolag med berättelse (om inte polisens räcker) och ersättningskrav. De begär och får sedan pengar från "motparten".

Annars, skulle ett ack så litet framtida men uppstå, en fraktur som vägrar läka helt, en skalle som inte slutar värka eller vad det nu är, så kommer det att ta till döddagar innan endera bolag faller till föga.
Pebben
1966 • Karlstad
#12
14 december 2014 kl 18:44
1 Gilla
Ja så kan man göra Pebben, men det är fel och oklokt.

Jaså det säger du. Fel och oklokt. Det var som fan det.

Och vart står det att jag inte har anmält detta till mitt försäkringsbolag?

Ingenstans. Nej det gör det inte. Jag skriver att jag rekommenderar att man talar direkt med motpartens försäkringsbolag. Och inte går via sitt egna. Det skriver jag och niget annat. Varför tala med röven nar man kan prata med huvudet direkt.

Du kanske har andra erfarenheter som du vill dela med dig av. Gör det då. Men att utrycka dig som du gör tycker jag kan vara.

Jag kan berätta att mitt bolag inte har betalat ut det de skulle/bör göra. Motpartens har gjort det. Men det var kanske fel och oklokt. Motpartens bolag har även påpekat att om det uppstår framtida men skall jag kontakta dem. Men det verkar ju också fel och oklokt.

Eller så är det bara så att du har missförstått det jag skrivit och/eller att jag varit otydlig. Om så ber jag om ursäkt för min oförmåga att utrycka mig i skrift och lovar bot och bättring. (lite ironi där på slutet)

Skälvklart anmäler man till sitt egna bolag.
1967 • Mysinge
#13
14 december 2014 kl 19:15
Gilla
Så ska det inte gå till, helt enkelt. Ditt försäkringsbolag och motpartens försäkringsbolag kan i och för sig komma överens hur de vill, men du betalar inte premie till det andra bolaget och kan inte ställa några krav på det.

Om skadestånd är inblandat så bör en länsrätt eller liknande ha sagt sitt. På papperet är det då inget försäkringsärende, men "bilisten" kanske har någon sorts försäkring för det också. Det är i ett skadeståndsärende du (din representant) mot bilisten(-s representant). Jag vet inte om det är så. Skadeståndsärenden kan ta lå-ång tid om det vill sig illa, med överklaganden, domstolsköer och annat.

En ganska vanlig sak är, att man faktiskt är försäkrad på mer än ett ställe.

Jag har efter en mc-olycka förra millenniet kvarstående skador, och fick för det en engångsersättning av mitt bolag. Jag var förmodligen - minns inte - vållande till olyckan.
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#14
14 december 2014 kl 19:57
Gilla
Tomas, tänkte på dig idag. Efter 6 mil cykling och nästan hemma, körde jag en liten bit på cykelbana som är helt ny och vägen där är mycket dålig. Givetvis stannar en bil tvärs cykelbanan trotts att föraren hade minst 4 m till vägen hon skulle ut på. Jag syntes mycket bra med en stark lampa och dessutom kom från höger. Var övertygat om att bilen kommer passera cykelbanan. Tur var den starka motvinden och hydrauliska skivbromsar. När jag fick stopp, så nuddade mitt framdäck suv:ens dörr. Idioten som står tvärs cykelbanan tyckte att jag skall cykla långsammare när det är mörkt... hon brukar alltid stanna där för att inte skrämma bilarna på den stora vägen. Jag hade tur & hoppas att du blir helt bra!
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#15
14 december 2014 kl 20:05 Redigerad 14 december 2014 kl 20:05
1 Gilla
Fredrik, vad? Om motparten är vållande så är det klokt att kräva motpartens bolag direkt. Du behöver inte ens ha någon egen försäkring. Varför gå omvägar? Det är motparten som betalar för att du skall få ersättning om han skadar dig.
Janne Österman
1967 • Malmö
#16
14 december 2014 kl 20:16
1 Gilla
Jag hade också definitivt gått på motpartens trafikförsäkring direkt i stället för min egen hemförsäkring.
Pebben
1966 • Karlstad
#17
14 december 2014 kl 20:23 Redigerad 14 december 2014 kl 20:25
Gilla
"Så ska det inte gå till, helt enkelt."

Vem säger det Fredrik? Att så ska det helt enkelt inte gå till? Läs vad Karel så klokt skriver. Det kan vara precis så det ska gå till och inget annat.

Mitt försäkringsbolag ska inte betala ut någoting. d De har inget med detta att göra. Det ska den vållandes försäkringsbolag göra i mitt fall.
Men du får göra och ge vilka råd du vill och jag får göra det samma.

Jag ställer på motpartens försäkringsbolag, inte mitt eget. Om jag är vållande betalar jag in självrisken. Resten får mitt försäkringsbolag lösa. Rör inte mig. Det är ju b.la. därför jag har en försäkring.
1967 • Mysinge
#18
15 december 2014 kl 14:20
2 Gilla
Försäkringsbolagen clearar mellan varandra. Men jag hade delvis fel, för om skuldfrågan vid trafikskada är klar kan man vända sig direkt till motpartens bolag. Förlåt att jag var påstridig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.