Löpning Träning 10 inlägg 3421 visningar

Trögt i starten?!

Vicky Karlsson
1957 • Öland
#1
7 september 2014 - 22:59
Gilla
Varför tar det två kilometer att komma igång? Varje gång, utom när jag kört exempelvis roddmaskin innan. Förstår att jag behöver mycket uppvärmning innan men inte varför? Svårt att få med mig roddmaskinen till lopp....

Är rädd att energin i benen tar slut om jag värmer upp för mycket inför längre lopp (i mitt fall är längre lopp halvmaradistanser).
Springer mellan 2 och 4 mil per vecka, varierat och har gjort så ett tag. Började springa för ett och ett halvår sedan med långsam upptrappning men varje gång jag börjar så tror jag jag drömt att jag sprungit nåt innan, känns heltrögt för att allteftersom lätta.
Är det vanligt? Har det med ålder att göra? Eller med antal år man tränat? Några bra uppvärmningstips som inte tar så hårt på benen?
1967 • Torslanda
#2
8 september 2014 kl 04:09
Gilla
Uppvärmning är den tid kroppen behöver för att ställa om sig från lugnt vardagligt arbete till hårdare fysisk ansträngning
När du värmer upp stiger temperaturen i kroppen och syretransporten förbättras. När musklerna får större mängd syre blir de uthålligare och orkar mer. Vi får en högre prestationsförmåga. Du minskar även skaderisken om du långsamt höjer belastningen då leder och annat får tid på sig att anpassa sig. Ålder påverkar tiden det tar att anpassa sig. Kroppen blir sämre på att anpassa sig med ökande ålder. Om jag tar mig själv som exempel så behöver jag minst 5 minuter längre uppvärming nu jämfört med mig själv i 20 års åldern. För mig funkar det bra att gå raskt en km och sakteliga trappa upp till ca 5:30 tid i ytterligare en km.Sliter nästan inget och då känner jag mig redo för ett skönt pass. Brukar även deltaga i den vanliga uppvärmingen i fållan. Den andra delen av upvärming är mentalt och neuro muskulärt. Det är din hjärna som styr kadens etc. Du behöver fokusera på att få den kommunikationen att funka med. Jag har börjat tänka på mitt löpsteg och hållning och detta har gett rejält kapade tider för mig. Upvärmning med löpstegsträning löser båda delarna bra tycker jag utan att slita. För en halvmara så är inte risken så stor att all energi tar slut och det lilla du använder under uppvärmingen kan du lätt ersätta med lite sportdryck eller liknande. Det är klart större risk att du tar slut på distansen om du inte är uthållighetstränad för den.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
8 september 2014 kl 17:27
Gilla
Jo, det tar numera ofta ca 2 km för mig också att komma upp i varv, det har helt klart ökat med åldern. Ska jag springa snabbt brukar jag göra dynamiska stretchövningar efter halva ungefär, alltså exv pendla med benen till ytterlägena för att inte begränsas i onödan av dålig rörlighet. Jag värmer upp även inför marathon men inte så långt eftersom farten blir lägre på lång distans.
Det blir ju inte många meter i tävlingsfart så det kostar väldigt lite av energidepåer och "ork". Att börja med gång kan mycket väl fungera, man kan gärna öka gradvis.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#4
8 september 2014 kl 17:54
Gilla
Det är nog helt normalt att första kilometern är den jobbigaste och kan kännas rejält tung. Kan säkert undvikas om man tar det lugnt i början men annars är det bara att härda ut då jag vet att det kommer att kännas bättre längre fram.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#5
8 september 2014 kl 18:46
1 Gilla
2 km ska du vara nöjd med! ;))
Min kropp "vaknar" ofta efter ca 5-6 km...... :-P
Berith
1962 • Umeå
#6
8 september 2014 kl 21:06
Gilla
Samma lika här, två tre km innan "igång" sen bakpå det ofta en trög och tung period på fyra km, så kan det också vara... Jag tror att man mer är mentalt "rädd" att itne orka om man vämer upp innan, kroppen pallar nog mer än man tror, för hur är det nu, ska man springa 10 km så ska man klara 12-13 km ska du springa 21 km, ska du vara tränad för längre än det?!
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#7
8 september 2014 kl 21:59
Gilla
Tack för alla bra svar!
Jag är hyfsat tränad för halvmaradistansen men har tänkt att uppvärmningen skulle ta för mycket energi. Kanske ska trimma in nån slags uppvärmning som fungerar. Hur lång uppvärmning kör ni? (Önskar det fanns bärbara pyttesmå roddmaskiner....)
1982 • Älvsjö
#8
8 september 2014 kl 23:02
Gilla
Som jag ser det så är uppvärmningen till för just att få bort den där trögheten och stelheten som annars känns av första 1-2km. Tror inte du behöver oroa dig för att den energi som går åt på uppvärmning stjälper prestationen i loppet.

Min standarduppvärmning: Joggar riktigt långsamt i 8-10 minuter innan jag går in i startfållan, väl där håller jag igång benen till och från med låg skip på stället. Går inte över 70% av maxpuls. Brukar inte delta i det skuttande armviftandet som brukar arrangeras i fållan pga ser inte poängen.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#9
9 september 2014 kl 16:04
Gilla
Jag har motsatt problem, för snabbt i starten och sedan blir det bara segare och segare. Men även i mitt fall hjälper det att värma upp innan och starta mjukt, det blir bättre slutresultat då för då orkar jag sedan hålla farten uppe en längre tid.

Skrev en tråd om detta häromveckan.
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#10
10 september 2014 kl 22:48
Gilla
Körde några rusher idag, ca 100 metersX3. Kändes betydligt bättre sen, fick dock inte prova att springa efter då jag sparar mig till på lördag. Tror jag ska värma upp lite lätt med några kortare rusher då....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.