Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 9866 visningar

nybörjare behöver sko tips

#1
22 maj 2014 - 11:57
Gilla 
Hej.

Vill börja springa och behöver ett par skor med bra dämpning och som är rätt lätta. Priset får gärna vara under 1000:-. Väger ca 90 kg, vilket löpsteg jag har vet jag faktiskt inte men antar att den är neutral. Underlaget är asfalt / grus.
1969 • Stockholm
#2
23 maj 2014 - 23:01
2 Gilla 
Hej, tvärtom vad man kan tro om man läser på vissa forum så är det inte raketforskning att börja jogga. Finns ingen som helst anledning att betala upp emot 1000-lappen för första skorna. Tvärtom, om du inte har anledning att tro att du har några specialbehov, så knalla in på valfri sportbutik o prova ett par fjolårssäsongens skor. Så pass kan de där att de kan plocka fram ett par no-frills-dojor för en karl på 90 kg. Prova noga så att du hittar ett par som sitter skönt och testa några löpsteg också. Dessa skor kostar ofta kring femhundringen och skulle de visa sig inte vara tillräckliga då du kommit igång, så har du hittat ett par justa skor att ha till annat nu när det är sommar och allt!
1969 • Bara
#3
24 maj 2014 - 09:09
Gilla 
Håller inte med ovanstående. Skor är det viktigaste som man inte bör snåla med. Själv gjort det några gånger. Vilket resulterat i att löpningen blev en plåga och jag inte tränade lika mycket. Om man räknar med att skor håller i minst ett år så är kostnaden låg. Att köpa skitskor är dumsnålt. Min erfarenhet är att ett par bra skor lockar fram löpglädjen.

Men jag har alltid haft problematiska fötter och kan förstås bara tala för mig själv. Är man så lyckligt lottad att man springa i vad som helst är det bara att köra. Själv köper jag hellre sköna dojor för 1800 spänn som låter mig nå min fulla potential än dåliga som får mig att lägga av efter ett tag. Mina Adidas supernova kostade några hundringar och var hyfsade men jag blev alltid öm i hålfoten. Fick blånaglar och blåsor. Gick att springa med dem men det var inte skönt.
1969 • Stockholm
#4
24 maj 2014 - 09:50
Gilla 
Ok, om någon fler missade så var mitt tips att köpa förra säsongens skor, inte "skitskor" :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
24 maj 2014 - 11:35
1 Gilla 
Håller med Thomas, fjolårsmodeller är lika bra för halva priset. Har du inga grava fel när du springer så välj neutrala skor som inte är alltför styva, träna i stället upp fotstyrkan genom att springa lite barfota så ofta du kommer åt, på en gräsplan t ex, och stå på ett ben när du borstar tänderna eller så.

Låt inte nån försäljare övertala dig att du behöver ditt eller datt, kolla först med en annan butik i så fall.
Alexander Leskovec
1964 • Nybro
#6
24 maj 2014 - 11:46
Gilla 
Tänk också på att inte köpa för små skor, ta minst en storlek större än du har i vardagsskor.
1969 • Bara
#7
24 maj 2014 - 12:43
Gilla 
Finns en anledning varför vissa skor ligger kvar på lagret. De populära brukar gå åt. I synnerhet nu när så många ska ut och löpa. Blivit enormt populärt. Sist jag var på löplabbet hade de flesta skomodeller sålts slut. Därmed inte sagt att man inte kan hitta bra skor från fjolåret men ofta är det en hake med att de är billiga. Även om det går att göra fynd så varför lägga ner tid på det? Ändå en struntsumma det handlar om i jämförelse med annat man köper. Märkligt att somliga löpare snålar med sina skor men lägger ner desto mer pengar på snygga kläder. Tycker jag åtminstone.
#8
24 maj 2014 - 15:46
Gilla 
Var nu på Stadium och killen där visste inte ens vad viktklass är. Hur viktigt är det för mig att hitta skor <85 kg + ? Tack på förhand
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
24 maj 2014 - 16:24
Gilla 
Om man är tung kan dämpningen bli verkningslös eller slitas ut fort, är man "för lätt" känns skorna bara lite hårdare och det märker man när man provar på löpband i butiken.
Ola Svensson
1979 • Asarum
#10
24 maj 2014 - 17:42
Gilla 
Jag rekommenderar att man en gång går till en "riktig" löpbutik typ löplabbet och provar ut vilken typ av sko man ska ha ( och köper den där).Sedan kan man med fördel beställa på nätet till mycket lägre pris nästa gång. Upplever att stadium, team Sportia och Intersport inte har någon koll alls. Gör du ett löptest hos någon av dem så plockar de fram Asics dyraste till dig.
1963 • Gällivare
#11
24 maj 2014 - 18:08
2 Gilla 
Du behöver inte gå till en " löpbutik".
Läs inlägg #2 en gång till och speciellt det där med " raketforskning".
Känns skorna sköna när du provar så funkar de säkert bra.
Daniel Sjöberg
1975 • Göteborg
#12
24 maj 2014 - 18:25
Gilla 
Sauncony Triuph 10
Här har du ett par riktigt bra under tusenlappen =) Länk nedan....

Bra dämpade för asfalt, neutrala och 8mm drop mellan häl och tå. Jag själv springer i dessa och tränar framfotslöpning, men de är så pass dämpade så du behöver inte tänka så mycket på steget.
Jag har aldrig handlat på denna butik(brukar handla på Footway.se) så du får avgöra själv.....
http://www.keller-sports.se/index.php?cl=details&anid=RSCSA0800002&utm_source=prisjakt.se&utm_medium=CPC&utm_term=RSCSA080010&utm_campaign=SE_TR_Saucony_Running_SC_XXX_Male
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
24 maj 2014 - 21:43
Gilla 
Undersökningar har visat att det säkraste sättet att få en sko som är bra för en är att prova att springa i den. Konstigt va? Men det finns alltså vetenskapliga belägg, känns den inte bra på foten när du springe på löpband så köp den inte. Enkelt. Känns den bra är chansen god att den är bra för dig.
1969 • Stockholm
#14
24 maj 2014 - 23:47
1 Gilla 
Det som Oldboy är inne på här var lite min poäng faktiskt, den stora skillnaden mellan att provspringa skorna själv och känna hur de känns och att få dem utprovade i en "proffsbutik" där du står på en glasskiva och du filmas på löpband osv. är krasst talat att i det senare fallet kommer någon att tala om för dig att du behöver pronationsstöd (eller inte). Resten är inte så knepigt, hur sulorna kanske bör se ut om man springer asfalt, terräng eller bana är inte så jäkla svårt att bedöma själv ens t. Ex.

*Dock* sanningen om din (ev.) pronation kommer inte fram där och då, i proffsbutiken kan de bara säga om det (i deras ögon) ser ut som att du pronerar mycket (eller inte). Om det är så att det ser mycket ut, så finns det inget som säger att det kommer ge bekymmer, vilka skor du än väljer!

Det var lite det jag menade då jag skrev att om man provar ett par skor som är toppensköna och de visar sig inte vara bra att springa i, så har man ett par toppensköna träningsskor i alla fall!

Och oavsett nivå, så skulle jag föreslå att köpa två par fjolårsskor före ett par nya snordyra, omväxling förnöjer!

Sen är det faktiskt så att olika skor passar olika människor. Även om du väljer ett par för två loppor så vet du inte om de är bäst för dig (ens om proffsbutiken säger att de har exakt rätt pronationskontroll).

Och det med viktklasser: jag är själv lite tyngre, tycker om man skippar de allra lättaste modellerna så håller skorna och benen bättre.
Ola Svensson
1979 • Asarum
#15
25 maj 2014 - 12:31
Gilla 
Håller med Thomas om att hellre ha två par billigare skor än ett par dyra. Just nu växlar jag mellan tre olika skor (Adidas adios 2, Adidas Boston 4 och Saucony kinvara 4) vilket jag tror har bidragit till att jag hittills har håll mig skadefri. Jag var för cirka 5 år sedan på Löplabbet och testsprang och enligt dem har jag ett neutralt löpsteg och de plockade fram 3 olika skor och jag valde då Saucony Ride för 1300kr (mina gamla skor var något från Asics gt-serie för 1500kr). Sedan alla skor efter detta har jag köpt på nätet, oftast ifrån England och precis som Thomas och Oldboy säger så kan man med fördel välja förra årets färg till ett mycket lägre pris. Men gäller då att veta sin storlek, jag har lite större i löparskorna än i mina andra sneakers.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#16
25 maj 2014 - 18:10
Gilla 
Jag avråder bestämt från att låta Löplabbet välja skor!
Marcus Frantzén
1981 • Skövde
#17
25 maj 2014 - 22:24
Gilla 
Jag hade valt två par olika skor även det kanske är svårt att få ihop budgeten då. Viktigt tycker jag är att prova många olika skor då passformen och storleken måste stämma perfekt.
#18
26 maj 2014 - 22:48
Gilla 
Hejsan! Sitter ofta och läser på forumet och kände att nu är det dags att bli medlem för att dela med mig av min åsikt.
Har själv jobbat i en sportbutik och mitt mål när jag hjälpte kunder som precis skulle börja springa hitta sina nya löparskor var att hitta dom som kunden själv tyckte kändes bäst. Varför sportbutikerna rekommenderar neutralt/pronation/supinerings stöd beroende på ditt steg och fotvalv är för att det funkar för gemeneman.
Gå på det som du tycker känns bäst, en löparsko formar sig jätte bra efter dina fötter så fokusera på längden så kommer bredden av sig själv! I slutändan är det du som ska springa i skon och inte personen i butiken.

Köp bra strumpor, KNYT ORDENTLIGT så du inte får skavsår och lyssna på din kropp framför allt. Vanligaste anledningen till att folk får ont är för att dom går ut för hårt och tror att skorna gör ett mirakeljobb.
"Dina fötter har en tung uppgift, nämligen att bära vikten av hela din kropp."

Tack för mig! Någon som inte håller med så tar jag gärna in andras åsikter! :)
1971 • Mjölby
#19
26 maj 2014 - 23:00
Gilla 
Jag vill bara säga att "knyta ordentligt" inte behöver vara stenhårt. Det kan medföra problem med vristen. Så ordentligt ja, stenhårt nej! :)

Mina 10c på mjuka, lätta och sköna skor är Saucony Ride 6 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2041749
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.