Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 1376 visningar

Löparknä med ny skor (vomero2+)

Jakob
1979 • Göteborg
#1
17 augusti 2008 - 18:49
Gilla
Hej gott folk
Springer sedan tidigare i ett par Cumulus och har nu köpt ett par Vomero2+. Har någon gång tidigare haft lite känning av löparknä men absolut inget allvarligt och ytterst sällan. Men med mina nya skor får jag alltid ont på utsidan knäna (värre på höger) och det blir värre ju längre distanser jag springer.
Någon som haft några liknande erfarenheter?
Jag gillar mina nike då de sitter skönt på foten. Behöver de springas in?
Anna Zakrisson
1980 • Vaxholm, Rindö
#2
19 augusti 2008 kl 15:36
Gilla
Hej, jag har en dum fråga: vad är "löparknä"?
ser det överallt i forumet och har ingen aning om vad det är...Lycka till i varje fall!
1966 • Karlstad
#3
19 augusti 2008 kl 16:01
Gilla
Anna:
En fråga är bara dum om det inte finns något svar.
Enkelt sagt så är det senan som löper på utsidan knät som blir för tight eller irriterad. Det är därför det pratas stretch så snart löparknä kommer på tal.
Men det kommer säkert fler och mer medicinska svar.
Googla också så hittar du en hel del.
Andreas Wigholm
1978 • Stockholm
#4
20 augusti 2008 kl 10:18
Gilla
Jag råkade ut för exakt samma sak när jag bytte skor i Maj, hade kört i ett par NIKE ? och inte en känning någongång. Bytte till ett par nya Nike Structura Triax11 och sprang in dem, många korta pass med långsam ökning. Det var också nu problemen började, varje pass vid typ 7KM så fick jag så ont i knät (löparknä, utsida osv) att jag var tvungen att gå och knappt det. Blev förbannad men läste sen på lite om löparknä och det är väldigt vanligt vid byte av sko. Det jag gjorde var att fortsätta springa kortare pass typ 5-6km och stretchade ordentligt efter ( se stretch på marathon.se ) försökte även stretcha dagar som jag inte sprang. Höll på med detta i någon månad och sen ökade långsamt. Kan idag springa kuperat 12-15km utan känning så jag hoppas jag är botad. Tips är att undvika kuperade banor då det förvärrar löparknät. Så mitt råd är stretch, korta rundor, intervall går bra och flaka banor. För hoppningsvis kommer du märka att du kan öka distansen inom kort. Dock vet jag folk som dragits med löparknä i år. Lycka till !
1960 • Finspång
#5
20 augusti 2008 kl 13:51
Gilla
Fick säsongen 2007 spoilerad av löparknä, gick till en ortoped och fixade ilägg till skorna. Jag är pronationslöpare, men inte så mycket typ 11 % men det räckte. Men strechning är ett måste, och inte bara en gång per dag. Nu 2008 juli är jag äntligen symptom fri, så det tog mig ett år. Sen har jag bara ökat långpassen med 10 % var 14 dag, tror det har varit positivt. Nu springer jag LP 25 km utan problem.
Jakob
1979 • Göteborg
#6
21 augusti 2008 kl 12:05
Gilla
Just nu varvar jag skorna och försöker ta min gamla skor när jag skall springa längre. Känns som att det funkar.
Knyter jag de nya skorna för hårt får jag kramp under foten, läste om någon som fick besvär med knäna pga. för löst knutna skor. Kanske kan vara en bidragande orsak?
Har även funderat på om det kan inverka att jag supinerar och Vomeron är ganska hög.

Tack för råden.
Får fortsätta springa in skorna och stretcha noga.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.