Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 11866 visningar

Adductor Magnus, någon som känner igen?

Ulf Engstrand
1970 • Uppsala
#1
6 maj 2014 - 19:35
Gilla
Hej!

Jag har haft smärtor på insidan av vänster knä i säkert ett år. Det har inte hämmat mig jättemycket i löpningen men jag har ständigt känt av det, haft svårt att stå på huk med för mycket tyngd på vänster ben och så. Men framför allt varit rädd för att det ska bli värre.

Igår gjorde jag äntligen slag i saken och sökte upp en sjukgymnast ( vilket dessutom var gratis genom jobbet). Hon vände och vred en bra stund och sa sedan att hon främst hade trott på menisken när jag beskrev skadan, men till slut kom hon fram till att det troligen är ett muskelfäste i knät, från en lårmuskel som heter Adductor Magnus som spökar. Jag fick köpa ett gummiband och fick en stretchövning som hon trodde skulle hjälpa och det känns faktiskt redan bättre. Hon trodde att det kanske skulle ta tre månader att träna bort det eftersom jag gått med det så länge, men överlag lät det hoppfullt.

Hon sa också att det var en väldigt ovanlig åkomma och att hon knappt hade sett något liknande och det var nog därför det var svårt att ställa diagnos. Därför undrar jag om någon av er har haft eller hört talas om något liknande och i så fall hur det blev bättre för er/den personen.

/Uffe
Tom
1968 • Oslo
#2
7 maj 2014 kl 12:05
Gilla
Adductor magnus fäster i lårbenet, inte i knäet. Så om det gör en skilnad om du böjer knäet, t.ex. sitter på huk, så är det inte någon av adduktorerna som är problemet.

Dom tre musklerna som fästar på innsidan (och nedsidan) av knäet är sartorius, gracilis och semitendinosus. Att sartorius strular hos löpare är vanligt. Den starter på framsidan av höften, krossar innsidan av låret och fästar på innsidan nedanför knäet.
http://jonbarron.org/sites/default/files/sartorius.jpg

Jag skulle försöka att massera den hårdt hela vägen och känna efter om det gör ont nånstans. Om du känner en stram "bågsträng" inuti den mjuka sidan av knäet, är det ett annat säkert tecken på at det är sartorius som är problemet.
1991 • Äppelbo
#3
7 maj 2014 kl 13:15
Gilla
Din sjukgymnast vet säkert vad hen talar om. Kan ändå nämna att jag nyligen själv haft besvär som liknar dina. Min naprapat konstaterade att det var just den s.k. gåsfoten (där de tre musklerna fäster) som Tom beskrev, som var problemet i mitt fall.

Jag fick akupunktur (i två omgångar) vilket hjälpt, tillsammans med formgjutna inlägg och diverse rehabövningar.
Ulf Engstrand
1970 • Uppsala
#4
8 maj 2014 kl 20:01
Gilla
Det kanske var jag som missuppfattade var den fäste någonstans. Råden verkar i alla fall hjälpa och smärtorna minskar hela tiden. Underbart att det går åt rätt håll och lycka till du också Sigrid.
1991 • Äppelbo
#5
9 maj 2014 kl 14:11
Gilla
Skönt att höra att det går åt rätt håll för dig med! Keep it up :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.