Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4331 visningar

Har börjat dra på mig infektioner....

Anna-Karin
1976 • Stockholm
#1
16 april 2014 - 15:01
Gilla
Hej!

Jag har löptränat i ungefär ett år och har under vintern även tränat styrketräning på gym. Nu har jag under de senaste två-tre månaderna börjat dra på mig förkylningar efter lite tuffare löppass, något jag inte gjort tidigare. Jag brukar tvärtom vara förskonad från förkylningar.

Vid två tillfällen så har jag börjat nysa o snörvla i stort sätt så fort löppasset är över. Jag har inte ens hunnit in i duschen. Vid två tillfällen har jag fått ont i halsen så fort passet är över. Som ett brev på posten alltså. Det här har inte hänt under lättare löppass eller intervallpass utan endast efter lite längre rundor med för mig ganska tuff fart. Jag har då varit rejält trött när rundan är över.

Jag har inga allergier och jag sköter kosten väl. Är det rena tillfälligheter? Har någon varit med om liknande? Kan jag förebygga? Kan faktiskt inte komma på något själv som jag kan göra annorlunda....
1965 • Kungsholmen
#2
16 april 2014 kl 15:19
Gilla
Jag har inga belägg för detta men jag upplever att det finns en positiv trötthet då man kört ett hårt pass och känt sig stark, och sen finns det en negativ trötthet som oftast för mig kommer på slutet och efter riktigt slitsamma långpass. Det är bara efter passen med negativ trötthet som jag känner av sänkning av immunförsvar och får mindre sjukdomssymtom eller sämre hy.

Om detta är sant så gäller det väl att undvika att bli så trött.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#3
16 april 2014 kl 15:20
Gilla
Har du småbarn eller rör dig i ställen med mycket folk som inte tar hänsyn utan hostar och nyser rakt ut och du har otur så är det kört.
Jag själv har ta i trä klarat mig snart 1,5 år utan förkylningar trots min fru och 11 åring har haft 3 ggr bihåleinflammation och 10 st förkylningar..
Anna-Karin
1976 • Stockholm
#4
16 april 2014 kl 15:36
Gilla
Peter: Det stämmer nog in lite på mig det du säger. De passen jag blivit "sjuk" efter så har jag liksom tömt mig. Börjat nysa inom en halv minut efter det att jag stannat. Det som är lite trixigt, tycker jag, är att jag inte riktigt känner om det är en negativ trötthet förrän just på slutet av rundan. Jag kan känna mig stark hela vägen men märker först när det är en halv km kvar att jag börjar bli "tom" på energi.

Jörgen: Jag har barn omkring mig och andra i familjen som blir förkylda då och då men jag brukar ju alltid vara den som klarar mig. Det här liksom ett nytt fenomen för mig. Och så just det faktum att det kommer DIREKT efter att jag stannat. Kanske är något skit man haft på gång i kroppen som sedan bryter ut när man ansträngt sig, men jag tycker att det är märkligt att det bara är den senaste tiden som fenomenet uppstått och att det bryter ut så plötsligt...
Magdalena
1972 • Tumba
#5
16 april 2014 kl 15:57
Gilla
Är du säker på att du inte är allergisk? Jag har något som heter urtikaria som började bara för något år sedan, och jag börjar nysa och snörvla (rinnig allergisnuva, kliar i halsen som sjutton, och det kan pågå resten av dagen/kvällen sedan - ibland får jag även nässelutslag på kroppen) direkt efter träning ibland pga värmeomslag. Det uppstår pga man ju blir kokhet under själva träningspasset, och sen när man är klar och svalnar (vilket jag gör ganska snabbt) så kommer allergin fram som ett brev på posten. Jag äter allergitabletter dagligen (aerius) mot det, och det lindrar till viss del, men inte helt.
Tänkte att det kan vara värt att kolla upp det. Inte jättevanligt med urtikaria, men inte heller helt ovanligt.
Anna-Karin
1976 • Stockholm
#6
16 april 2014 kl 17:05
Gilla
Tack Magdalena! Jag log lite när jag läste ditt inlägg! Jag har nyligen tagit blodprov för att se om jag är allergisk och det var negativt men lustigt nog så äter jag faktiskt allergimedicin varje dag mot just urtikarialiknande symptom. :-)

Dock är det så att varje gång det här har hänt så har jag utvecklat en mild förkylning som hållit i sig i en dryg vecka.
Magnus
Stockholm
#7
16 april 2014 kl 17:35
Gilla
Hur mycket/ofta tränar du? Det låter som det är relaterat till immunförsvaret, vilket kan bli försvagat av för mycket träning/för lite vila. Några andra symptom såsom sömnproblem, svettningar under natten eller förhöjd vilopuls?
Anna-Karin
1976 • Stockholm
#8
16 april 2014 kl 20:30
Gilla
Jag tränar ca 5 dagar i veckan, både löpning och styrketräning. Styrka ungefär 2-3 pass/vecka och löpning 3-4 pass/vecka. Varierar löpningen med korta distanser, ca 5 km upp till något längre, 10-15 km. Har haft den träningsmängden i ungefär 6 månader. Innan det så var det lite mindre.

Jag åkte på en förkylning efter mitt senaste löppass och då hade jag haft ett uppehåll med all träning under en vecka.

Jag tror ju också att det är något som är relaterat till immunförsvaret men jag tycker ju inte att jag tränar SÅ mycket att det är bristen på vila som ställer till det. Dock är vi ju alla olika så det kan kanske vara så att just jag behöver mer vila mellan passen?!

Jag tycker ju också att det är så lustigt att jag blir förkyld så plötsligt. Från att inte känna något till att när jag slutar springa så börjar jag nysa och snoret rinner direkt...
Magdalena
1972 • Tumba
#9
16 april 2014 kl 21:36
Gilla
Ahh ok! Bra att du har kollat upp allergierna iaf :)) Bra också att du äter antihistaminer, iaf träningsdagarna.
Hopplöst det där med allergier, de kommer och går lite tycker jag.

Ja du får ha koll på träningsmängden, kanske något som har med immunförsvaret?? Hoppas iaf att det går över
Anna-Karin
1976 • Stockholm
#10
17 april 2014 kl 13:43
Gilla
Ja, det hoppas jag också Magdalena! :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.