Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 12 inlägg 9346 visningar

Springa för välgörenhet?

1989 • Älmhult
#1
25 september 2013 - 11:10
Gilla
Hur funkar det när man vill springa ett lopp och samla in pengar för välgörenhet? Jag ska springa mitt första marathon nästa år (Stockholm) och vill i samband med det samla in pengar till WSPA. Är det tillåtet att välja vilken organisation man vill? Göteborgsvarvet har ju exempelvis ett par organisationer att välja bland, men jag vet inte om man får välja en egen.
Har mailat de som organiserar Stockholm Marathon två gånger men har fortfarande inte fått något svar.
1966 • Karlstad
#2
25 september 2013 kl 11:23
Gilla
Hur menar du? Om du springer för välgörenhet, vart kommer pengarna ifrån då? När du skriver "samla" känns det som att det ramlar in pengar från nåt håll, eller menar du att en viss del av startavgiften går till välgörenhet?

Jag sprang nyss ett eget lopp till förmån för Barncancerfonden, men då fick jag ragga samarbetspartners själv som var med och betalade. Det kanske inte är så du menar.
1989 • Älmhult
#3
25 september 2013 kl 11:37
Gilla
@Peter: Jag menar att samla in pengar som jag sedan skänker till organisationen. Jag kommer själv skänka en del men kommer också samla in från vänner, familj, bekanta och kollegor. Försöka nå ut med det så mycket jag kan helt enkelt :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
25 september 2013 kl 11:46 Redigerad 25 september 2013 kl 11:49
Gilla
Det finns ju onlinelösningar som https://www.betternow.org/, men varför inte ta kontakt med organisationen du vill samla pengar till och be dem hjälpa till? Inte omöjligt att de har färdiga vägar.

Bara två mail till Stockholm Marathon? Jag brukar få maila minst fem gånger och sedan jaga dem på deras Facebooksida så att även andra kan se att de är skitdåliga på att besvara mail. Då svarar de - motvilligt.
1985 • Göteborg
#5
25 september 2013 kl 12:50
Gilla
Varför inte bara samla ihop pengar och sätta in direkt på den valda välgörenhetsorganisationens konto?
1966 • Karlstad
#6
25 september 2013 kl 13:06
Gilla
Amanda:
Hänger inte med ändå?
Om du samlar in från vänner o bekanta mm., så är det väl helt upp till dig att välja organisation, med tanke på att du frågar om du får välja en egen?

När jag gjorde mitt projekt
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=35879

så ringde jag upp Barncancerfonden och fick en del goda råd om hur det skulle gå till rent praktiskt. Bl.a. en lösning där man kan starta en insamling på deras sida så man slipper komma i kontakt med några pengar själv.
De ordnade också så en lokal representant kom till eventet och samlade in från publiken med plomberade bössor då man inte får hantera detta själv. (om man samlar i egna bössor till välgörenhet är det att jämställa med tiggeri enligt polisen)

Bestäm dig för vilka du vill stötta, kontakta dom och be om tips och hjälp. Var ute i god tid för det var ett hästjobb som jag kände det. Det är inte färdigt än heller då företagen ska komma loss med sina inbetalningar också och dom har ju sina rutiner.

Om jag nu inte fortfarande förstår dig fel :-P
1989 • Älmhult
#7
27 september 2013 kl 08:25
Gilla
Tack för tipsen allihop. Verkar som att den bästa vägen att gå är genom organisationen man vill skänka pengar till. Det är säkert inte första gången någon har gjort en insamling som denna till dom, så dom kan säkert hjälpa mig att komma igång.

@Peter: Det låter ju som ett smart upplägg. Som du säger vill jag inte hantera pengarna själv, ser hellre att folk kan sätta in pengar på något BG/PG-konto.
Det jag var osäker på var om man, för arrangörerna, får springa för vem man vill. Jag tänker om det blir så att man får organisationens namn på sin tröja eller något.

@Micke: Haha, så det är så det funkar :) Tråkigt kan man tycka, Varför ens ha en mailadress för generella frågor om man nu tycker det är så jobbigt att svara på folks frågor? Nåväl, jag börjar i andra änden så får vi se om jag behöver kontakta Stockholm Marathon i ett senare skede.
Micke Larsson
1971 • Norge
#8
27 september 2013 kl 09:01
Gilla
Amanda: Ja, det är min erfarenhet och när jag ventilerat den har andra sagt sig ha samma. Men det kan ju ändra sig, ta inte mitt ord för något. Stockholm Marathon kommer hur som helst inte hindra dig att bära en WSPA-tröja eller att skriva WSPA som klubbtillhörighet.

Och ja, jag tror absolut att du bör börja i "andra änden". En organisation som helt eller delvis lever på bidrag måste ju ha upparbetade rutiner för detta. Knappast första gången någon tävlar/springer för dem. Lycka till, både med löpningen och pengarna!

Karibou
1976 • Sundbyberg
#9
27 september 2013 kl 12:19
Gilla
När jag sprang London maraton förra året hade jag fått en plats i UNICEF teamet, dvs en plats mot en insamling. De gav rejält med tipsad om hur man kunde sätta upp detta på en UNICEF sida (så du skipper samlas pengar, folk ger direkt). När jag ändå fick pengar i handen, lade jag det till UNICEF kontot på regelbundet sätt.

Kolla på den organisation du vill stötta och fråga om de har nåt sånt.

Note: gör min första mara i Budapest, gjorde jag ett sånt insamling utan att vara med i team UNICEF. Satt upp em sida på deras och skickade till alla jag kände. Frågade också till UNICEF om de hade en singlet som jag kunde bära på loppet.

Singlet har jag haft under alla mina loop sen maran i Dubai 2012 tom Boston 2013. Tycker att det är häftigt att kunna springa och stödja samtidigt :)

Lycka till!
#10
11 december 2013 kl 14:35
Detta inlägg har raderats
1991 • Helsingborg
#11
11 december 2013 kl 14:35
Gilla
Hej,

Som Micke Larsson sa så kan man enkelt starta en insamlingssida genom www.betternow.org/se där du kan själv välja vilken välgörenhetsorganisation du samla in till. Alla organisationer är godkända av svensk insamlingskontroll och har 90-konto, det kostar ingenting att starta en insamling och tar bara 2 minuter.

Events kan också starta samarbeten med oss där dem får egna event sidor som The Golden Guru gjorde förra året, där 40 deltagare lyckades samla in över 300 000 kr till Stockholm's Stadsmission genom BetterNow.

Jätte kul att se att folk blir mer och mer motiverade att kombinera välgörenhet med sport och träning!

Lycka till !
.
.
#12
11 december 2013 kl 21:57
Gilla
Jag har vid ett tillfälle skapat en insamling direkt under Cancerfondens hemsida då jag ville stödja det. Vid ett annan tillfälle så använde jag https://www.inspons.se/ som är en plattform för de som vill motionera samtidigt som de gör en välgörenhetsinsamling. Kanske är en lösning?

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.