Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 11859 visningar

Rehab löparknä

Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#1
23 augusti 2013 - 08:40
Gilla
Nu är det drygt ett år sedan jag började få löparknä. Jag provade det mesta i form av stretch, foamroller, löpa på framfot, sjukgymnast, tejpa, massera, läsa forum och hjälp dig själv sidor. Jag fick till slut inse att inget jag gjorde hjälpte. Jag sökte till hjälp hos en sjukgymn som är specialiserad på idrottsskador och har sedan slutet på juni enbart kört ett rehabprogram, ingen kondition what so ever!! Det är tufft att inte få varken springa, gå, cykla längre än 30min. Nu är det full fokus på att träna upp min dåliga knäkontroll, min svaga bål och säte. Jag är till på köpet överrörlig, vilket betyder att min kropp är mer lämpad för gymnastik lr balett:)!! Men det går så himla bra med rehaben och jag tycker mig känna en förändring i kroppen. Om jag fixar mitt tredje rehabprogram så blir det en liten löprunda nästa gång hos sjukgymn, känns både lite läskigt och spännande. Jag vill ju såklart att mitt hårda arbete ska ge utdelning... Till er andra med liknande skador, ta hjälp av nån professionell, d lönar sig. Min sjukgymn tyckte det var helt galet att jag gått med problemen i ca 1 år, men jag trodde att jag kunde fixa d själv. Nu siktar jag först och främst på Vasaloppet och sen hoppas jag kunna springa Göteborgsvarvet...
Jenny Sundqvist
1973 • Stockholm
#2
23 augusti 2013 kl 21:03
Gilla
Jag fick också löparknä för drygt ett år sedan, närmare bestämt under Sthlm Marathon. Har sedan dess försöka få bukt med det. Försökte länge med "självrehab" precis som du. Men gick sedan till naprapat som konstaterade det ena och det andra.

Jag tror det är foam rollern som hjälpt mig. Det tog lång tid innan jag köpte en, då min naprapat på Access Rehab totalratade det. Var innan sommaren hos en kiropraktor på Reagera kliniken som brann för foam roller, så då testade jag. Det jobbiga är, att det hjälper inte alltid med professionell hjälp. Jag har fått tre olika utlåtande från tre olika naprapater/kiropraktorer ang. dålig rörlighet i ländrygg, snett bäcken osv. Man blir förtvivlad och vet inte vem man ska lyssna på.

Jag har alltid fått avbryta runt 7-8 km. Testade mitt första långpass förra veckan och kom 15 km. Trodde inte det var sant. Idag sprang jag 20 km. Fick lite känningar vid 16 km, men ingen smärta. Var tvungen att testa knät, då jag sedan länge tänkt springa halvmaran i sept.

Jag tror att det är foam rollern som hjälpte mig. Jag har även börjat träna Cross Nature för att stärka resten av kroppen. Är övertygad om att min träning varit för enformig och att det kommer bli bättre nu när jag stärker, bål, rygg osv.

Jag vet precis hur du känner! Frustration!Och jag hoppas verkligen du blir av med det snart.

Önskar dig all lycka med Vasan! Göteborgsvarvet ska jag också köra :) Har du inte anmält dig så gör det snart, det brukar blir fullt väldigt snabbt!
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#3
2 september 2013 kl 11:06
Gilla
Intressant att läsa om dina problem med löparknä. Vid mitt nästa besök hos sjukgymn ska jag fråga om hennes inställning till foamroller. Vi har inte diskuterat det än, just nu är det bara uppbyggnad/rehab som gäller.
Jag har en plats på Göteborgsvarvet, vilket känns så spännande och mentalt är jag inställd på att jag kommer utföra loppet utan knäproblem...
Tack för dina tips :)
1970 • Lidköping
#4
5 november 2013 kl 18:15
Gilla
Jag har också fått löparknä och försökte också med självrehab. Gick inget vidare, kunde jogga högst 3 km och fick ont i höften istället. Nu har jag varit hos sjukgymnast tre gånger och fått stötvågsbehandling. Jag kör även balansövningar och stretch. Har ruskigt dålig balans framförallt på höger ben där jag har löparknä. Känner efter drygt två veckor redan att jag har bättre balans och styrka i höger ben. Kör även stretching två gånger om dagen. Var hos sjukgymnasten igår och får nu ta promenader och ska börja med utfallssteg, både rakt fram och åt sidan.
Är fruktansvärt frustrerande att inte kunna träna som man vill, men jag tänker också genomföra Gbg-varvet utan knäproblem!:)
Lycka till med din rehab!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.