Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 7311 visningar

Hjälp mig tyda röntgen - är det kört för alltid???

Henrik
1982 • Göteborg
#1
31 juli 2013 - 17:43
Gilla 
Har varit och gjort en CT-undersökning och fick inga glada nyheter. Kan någon hjälpa mig tyda mer vad som sägs nedan och är dett helt kört för mig att någonsin kunna springa? Saken är den att jag har sprungit hela livet utan problem, först efter att jag gjorde ett hopp från hög höjd och landade på hälen uppkom problemen. Kan det vara så att CT-undersökning uttalar sig fel och att det inte är en medfödd ihopväxt utan en skada som blev vid ett hårt slag eller är det omöjligt att se fel på en CT-undersökning?

Vad heter denna åkomma på engelska?

Finns det inga behandlingar för detta mer än att steloperera?

" Det föreligger en ostiös coalitio i företrädesvis mediala omfånget av subtalara leder såväl främre som bakre. I laterala hälften av bakre subtalara leden ses med en öppen ledspalt. Talonavicularleden ses utan anmärkning. Talocruralleden likaså. Här ses status efter tidigare fotledsfraktur med två stycken små märlor i laterala malleolen men i övrigt inget att anmärka."
1985 • Göteborg
#2
31 juli 2013 - 19:51
1 Gilla 
Borde inte läkaren gå igenom det här med dig?
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#3
31 juli 2013 - 19:54
Gilla 
Mig veterligen är läkaren SKYLDIG att förklara det för dig på "svenska" och inte låta det vara vid de latinska uttrycken. Positivt i sammanhanget är att du INTE är döende....
Henrik
1982 • Göteborg
#4
31 juli 2013 - 20:02
Gilla 
Visst förklarade han men var inte direkt den mest motierade gubben så litar inte på endast hans utlåtande. Har allt för mycket erfarenhet av "dåliga" läkare med slöa utlåtanden. Hoppades det skulle finnas någon här med kunskap.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
31 juli 2013 - 20:11
Gilla 
I första hand tycker jag att du ska söka dig utanför forumet och få en "second oppinion" hos en annan läkare som vet vad han pratar om. Tex en "riktig" idrottsläkare.
Helene Kolseth
1963 • Falun
#6
31 juli 2013 - 20:24
Gilla 
Håller med om att du bör se till att få ett utlåtande från en läkare som motionerar själv och/eller är idrottsläkare.
Jag har själv goda erfarenheter av att ha bytt från en läkare som inte tyckte jag behövde motionera eftersom jag bara arbetar vid dator(!) till en som tycker det är självklart att man ska kunna göra det!
1981 • Malmö
#7
31 juli 2013 - 20:29
Gilla 
Sa läkaren att han tyckte man skulle steloperera?

Översatt betyder utlåtandet att du har sammanväxta (coalitio) ben på insidan av subtalarleden (leden mellan hälbenet och benet ovanför)

I leden som är delvis sammanväxt sker supination och pronation. Hur är din förmåga att supinera och pronera foten?

Ingen aning om man kan få en liknande skada som den de hittade på CT av att slå i hälen kraftigt men om du haft detta hela livet och har kunnat springa tidigare så borde det inte vara omöjligt att komma igång igen. Hur längesedan skedde hoppet från hög höjd?
Skägget
1974 • Jönköping
#8
31 juli 2013 - 20:39
Gilla 
Hej,

omöjligt att uttala sig specifikt i just ditt fall utan att vara insatt, sett bilder etc.

Generellt vad gäller Coalitio så är det alltså medfödd onormalt ihopväxta ben, dvs överbroande ben där det borde vara öppetstående ledspalt.

Vissa former av dessa t.ex. det du verkar ha förbenas ganska sent (från att ha varit bindvävsbrygga) och symtomen kan uppkomma i sena tonår/ung vuxen ålder (dit vi väl ändå får räkna dig fortfarande).

Första besvären uppkommer inte sällan i samband med ökad fysisk aktivitet (tex ökad mängd löpning) men säkert kan hopp från hög höjd med fotledsfraktur som följd fungera som katalysator för smärtproblematik.

Behandlingsmässigt kan man EVENTUELLT prova att "såga upp" benbryggan MEN detta fungerar bäst på betydligt yngre individer. Annars är steloperation ett alternativ om man har svåra smärtor. Om det dessutom finns tecken till broskförslitning (artros) i Coalitiodrabbad led är nog tyvärr steloperation enda permanenta boten mot smärtan.

Lycka till!
1975 • Kinna
#9
31 juli 2013 - 20:45
Gilla 
Det kan vara tillräckligt att gipsa i 3-6 veckor (+ev stödförband/ortos efteråt), om diagnosen nu är rätt. Tydligen är det 1/100 som har denna "missbildning" och alla har ju inte besvär. Att du har sprungit i 30 år måste väl vara ett bra tecken?

På engelska kallas det "tarsal coalition".
Henrik
1982 • Göteborg
#10
31 juli 2013 - 21:20
Gilla 
Oj tackar så hemskt mycket för all hjälp!!!

Någon som kan rekommendera en bra läkare i Göteborg?

Hoppet jag gjorde var nu 3år sedan och det har inte blivit bra, vissa perioder har jag försökt träna mer för att se om man kan träna bort det men får ont direkt andra perioder har jag bara vilat under flera månader men är helt oförändrat. Om jag springer barfota med tillräckligt hög stegfrekvens för att minimera belastningen i hälen går det bra längre men i skor med vanligt löpsteg får jag ont ganska omgående. När jag går eller är stilla har jag inga som helst problem mer än att jag känner att jag har en nedsatt rörlighet i vänsterfoten.
1975 • Kinna
#11
1 augusti 2013 - 00:03
1 Gilla 
@Henrik: Jag hade skrivit en egenremiss till IFK-kliniken. Finns säkert andra bra tips.
1956 • PARTILLE
#12
1 augusti 2013 - 09:01 Redigerad 1 augusti 2013 - 09:01
2 Gilla 
Henrik: Ortho Center - IFK Kliniken (http://ifk-kliniken.orthocenter.se/) och dom opererar om så behövs. Där har Du folk som förstår sig på idrott. Det är ju inge slump att personer som Foppa Forsberg, Blanca Vlacic, Klüft, Kallur och Beckham har varit där.
Det är en privatklinik. Har Du någon sjukvårdsförsäkring? I så fall ringer Du dit. Annars gör Du så här.
1. Se till att få en remiss
2. När bekräftelse på remissen har kommit
Ringer Du till vårdslussen 031-445555
(http://www.nusjukvarden.se/Pages/54154/V%C3%A5rdslussen%20-%20v%C3%A5rdgarantier%20och%20valfrihet.pdf)
3. När Du kommer fram Dit, säger Du att Du vill komma till Orthocenter IFK-kliniken och vill få en betalningsförbindelse dit (dvs att VGR betalar notan). Sedan skickar dom om remissen till Orthocenter. Det står att läsa på Ortocenters hemsida också.
Jag gjorde så och när jag väl kom dit efter en knapp månads väntan. Då gick det fanimej undan. Har aldrig varit så nöjd med en vårdgivare som dom. Dessutom är som sagt absolut inga B-gubbar som jobbar där.. Prova, vet jag!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.