Löpning Kost & Näring 4 inlägg 4169 visningar

Mat före tävling

Pekka
1976 • Sundsvall
#1
17 maj 2013 - 16:53
Gilla
Folk säger att man inte ska ändra sina matrutiner före en tävling. Jag brukar alltid träna förmiddag på tom mage. Då funderar jag om man orkar sthlm maraton genom att bara stoppa i sig energi under loppet, eller om man ändå bör äta frukost.

Dagen före kommer jag nog kolhydratladda, men frågan är om det räcker.
1965 • Kungsholmen
#2
17 maj 2013 kl 17:39
Gilla
Äter man inget så startar man med en tom glykogendepå i levern. Då riskerar man lågt blodsocker eftersom musklerna gärna vill förbruka glukos i samma takt (60 g/h) som det maxupptag som du ungefär kan ha via intagna kolhydrater under loppet.
Det är därför att rekommendera att äta en del kolhydrater under fm för att fylla på glykogenlagret i levern.
Sen har jag för mig att Bo Engwall här på jogg sagt att han brukade springa sina maror utan föregående energiintag så det är möjligt men riskabelt.
Robin Söderlund
1988 • Malmö
#3
17 maj 2013 kl 18:23
1 Gilla
Har inget konkret svar här. Men jag vill tillägga att allt inte handlar om att optimera glykogenlagrena. Att optimera fettförbränningen borde också vara av intresse vid ett maraton.
LASSE
1966 • Örebro
#4
18 maj 2013 kl 11:25
Gilla
Jag kommer att köra som jag är van vid . Lite extra mat på fredags kvällen ev en chokladkaka eller 2 , har också gjort mina långpass på fastande mage . Under april blev det 9 pass på 42 km eller längre utan frukost . För mig funkar det med egen sportdryck på druvsocker salt och citronsyra . Men jag har vant min kropp att springa utan energi intag under lång tid . Så jag kommer inte att testa något nytt till maran utan att köra på som jag är van vid . Lycka till alla Marathon löpare och glöm inte att be till väder gudarna ett underbart löparväder .
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.