Löpning Träning 13 inlägg 9410 visningar

varannan dag för ofta?

Jenny
1979 • mölndal
#1
26 juni 2008 - 07:36 (Redigerad 26 juni 2008 - 08:13)
Gilla
Hej!
Är det för ofta att jogga varannan dag? Jag har nyligen ökat från 20min jogg till 30 min och benen är jätte tunga nu när jag sprungit och det sitter i ett par dar så när jag ger mej ut nästa gång ( efter ca 48 timmar) är benen super tunga och jag jätteseg. Är det bara att bita ihop eller ska jag låta det gå ett dygn till mellan träningspassen? Och tack för alla tips om o-tajta träningskläder!
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#2
26 juni 2008 kl 08:06
Gilla
Det kan vara skönt att ha någon rutin eller schema som man springer efter, men stirra dig inte blind på det. Om kroppen känns seg och väldigt tung någon dag så kanske det är dags för en extra vilodag. Bättre att missa en löpardag än att trötta ut sig, dra på sig förkylningar, skador etc. som bara gör att man i längden missar flera dagar. Men jag vet hur det är, det är svårt att stå över löpardagar när man så gärna vill komma ut :)
Angelica H
1978 • Mattmar
#3
26 juni 2008 kl 08:14
Gilla
Är inget proffs utan utgår enbart från mig själv. Känns det ofta segt så skulle jag föreslå en vilodag till istället för att bita ihop. För mig ger det oftast mer tillbaka. Så mycket skönare att vänta en dag till och få ett bra träningspass än att hela tiden stånga sig blodig.
Kanske kan du variera dig? Varann dag ibland, var tredje ibland.
Må – löpning, Ti – vila, On – löpning, To – vila, Fr – vila, Lö – löpning, Sö – vila.
Prova dig fram och känn efter. Att lyssna på kroppen brukar vara klokt!
Lycka till!
1981 • Dals-Ed
#4
26 juni 2008 kl 10:24
Gilla
Kan också bara utgå från mig själv och skulle absolut ge det ytterligare en extra vilodag. Ger du aldrig benen och kroppen chansen vila upp sig kommer du nästan garanterat få en skada.
Det är trots allt under vilan mellan träningspassen som du bygger muskler. Under träning bryter du bara ner dem.
Jenny
1979 • mölndal
#5
26 juni 2008 kl 11:09
Gilla
Henrik & Angelica : Kan ni springa varannan dag? Är det så att ju mer vältränad man blir desto fortare återhämtar sej kroppen? Alltså : tror ni att jag kommer kunna springa varannan dag längre fram?
Angelica H
1978 • Mattmar
#6
26 juni 2008 kl 11:24
Gilla
Jag provar mig fortfarande fram. Siktar, precis som du, på varannan dag, men lyssnar på kroppen och låter det gå ytterligare en om det känns alltför tungt. Med lätta pass brukar det gå bra att köra bara en vilodag emellan, har jag kört ett tyngre/längre terrängpass passar jag på att vila lite extra eller kör väldigt lätt om jag ändå ger mig ut.
Och så försöker jag att köra max ett asfaltspass i veckan. Blir det mer än så säger mina ben ifrån direkt.

Efter ett halvårs löpning håller jag fortfarande på att lära mig hur kroppen funkar – när det är läge att inse sina begränsningar och njuta av en kväll i soffan, och när det är läge att trotsa latmasken och ge sig ut fastän det känns segt. Inte alltid så lätt att avgöra om det är återhämtning som behövs eller om det är latmasken som kryper. ;o) Men jag tycker att det går lättare och lättare att känna vad som funkar. Tror nog att tid och fortsatt vettig träningsmängd/-frekvens är nyckeln här.

Så vi kämpar på!
Jenny
1979 • mölndal
#7
26 juni 2008 kl 11:30
Gilla
Jo tid verkar ju vara nåt man måste ge det här med löpningen. Tyvärr är mitt tålamod inte direkt super och jag vill gärna ha resultat snabbt. Men å andra sidan vill jag ju absolut inte skada mej! Jag tror jag ska anamma det där med att ta ett lättare pass eller stanna hemma t.o.m om benen fortf känns tunga. Upplever dock fortf att jag får tvinga mej ut nästan varje gång men hoppas att lusten ska komma efterhand jag blir mer vältränad...
Angelica H
1978 • Mattmar
#8
26 juni 2008 kl 11:44
Gilla
Det gör den, det är ett som är säkert!
1981 • Dals-Ed
#9
26 juni 2008 kl 19:19
Gilla
Jo, det fungerar springa varannan dag för min del men så var det definitivt inte till en början. Sen att kroppen hämtar sig snabbare ju mer vältränad vågar jag inte svara 100% på men så länge du tränar i ett tempo som inte sliter onödigt mycket till en början borde den bli bättre på just återhämtning. Skulle du sen börja öka längden så är det bara börja om på ruta ett igen med kanske lite mer vila till en början för att låta kroppen hinna återhämta sig osv. Det är den filosofin jag kör på och det funkar ok. Small steps.

Tror garanterat du kommer klara träna varannan dag om ett tag OM du inte ökar för fort nu och sen pajjar knän och hela baletten som många av oss gjorde i just din situation (ökade för snabbt). När det gäller löpning finns inga genvägar så lika bra ställa in sig mentalt att det kommer ta tid och sen bara acceptera det. Hur lång tid är väldigt individuellt men du lär märka när det börjar släppa. Ta som sagt en eller några dagars extra vila för att hitta suget igen,.

När väl resultaten kommer (för det gör dom) och du varit skadefri blir du fett bra belönad.
Johan I
1987 • Örebro
#10
26 juni 2008 kl 22:01
Gilla
Det fungerar jätte bra att springa varannan dag, har fått kommentarer många gånger av en erfaren löpar-bekant att det ultimata är varannan dag.
Det kan även få mer kött på benen ifrån diverse styrketräningsprogram där det står 48 timmars vila mellan hård belastning på samma muskelgrupp.
Och eftersom att löpning använder i princip alla muskler i kroppen ev. utom delar av armarna så kan mycket väl kroppen behöva ca 48 timmar även efter löpning för att återhämta sig, muskelmässigt alltså.

Själv har jag kört varannan dag sedan April 2004 och inte missat en enda dag =D Och har även hela tiden kört "lättare" styrketräning dagarna emellan. Man blir stel i lår m.m. och kan få diverse svackor ibland men det ger verkligen resultat ändå att ge sig ut även om motivationen lutar åt nej.
Håller mig även väldigt frisk, inga sjukdomar, inga skador och aldrig någon frånvaro från studierna/skolan, så det fungerar!
1969 • Sala
#11
26 juni 2008 kl 22:26
Gilla
Ja, jag tror du kan springa varannan dag, men ligg kvar på 20 min jogg varannan gång, så att du bara har två pass i veckan med 30 min jogg. Det är trots allt ganska långt med 30 min. Men ta gärna en extra vilodag ibland också.
Magnus Söderberg
1980 • Örebro
#12
27 juni 2008 kl 06:43
Gilla
Min erfarenhet (om än ganska kort och misslyckad den här gången på grund av sjukdom) är att det är mycket beroende på intensitetsnivån på löpningen. Om jag har sprungit lågintensivt så är det inga problem att löpträna redan dagen därpå. Om jag har tränat medelintensivt behöver jag en vilodag och om jag har tränat hårt behöver jag två vilodagar.

Spring försiktigare när du har planerat in en vilodag och hårdare när du har planerat in två vilodagar. Då får du föhoppningsvis ut mer av både träning och vila.
1975 • Alingsås
#13
27 juni 2008 kl 08:39
Gilla
Jag försöker springa varannan dag och det har funkat tidigare iaf.
Det viktigaste är att variera passen.
T.ex. Tis -Lite kortare distans
Tors-intervaller
Och sen ett långpass på lördagen. På det sättet springer du nästan varannan dag och får en extra vilodag i veckan efter att du sprungit långpass. Dessutom får du en uppfriskande variation i träningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.