Löpning Kom igång 93 inlägg 15078 visningar

Någon som lyckats gå ner i vikt med löpning?

Karin
1960
#1
24 juni 2008 - 11:29
Gilla
Har testat det mesta tycker jag, men mitt fett verkar trivas på mig. Väger lite över 100 kg - till min fasa. Jag har en god grundfysik, rör mig dagligen minst 60 min lågintensivt (har häst). Äter frukost, äter bra mat i övrigt (äter gott också ibland, men inte överdrivet enligt mig själv). Styrketränar 1-2 ggr/vecka, (bara 30 min på lunchrasten men bättre än inget)
Har visserligen ett ämnesomsättningsproblem, och det är bland annat därför vikten skenat iväg uppåt. Men nu medicinerar jag för det, och mår ganska bra.
Vill så gärna tappa i vikt, inte för utseendets skull i första hand, men för att må bättre bli lättare och för att bli en bättre, smidigare och uthålligare ryttare.
Nu har jag börjat jogga, måste ju testa nåt nytt när det jag gjort tidigare inte fungerar. Nya svindyra skor är införskaffade. Vågar mig inte ut på vägarna hemma utan jag springer i skogen hemma så ingen ser mig - vill inte höra nån köttbullevarning :-). Jag joggar sakta och varvar med att gå, ökar på joggningen och det känns ganska bra. Ska även införskaffa pulsklocka så småningom.
Nu tänkte jag höra om det fInns någon här som gått ner i vikt med joggning/löpning som kan inspirera mig? Andra tips som kan vara av värde för någon i min situation?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1970 • falkenberg
#2
24 juni 2008 kl 11:47
Gilla
Hej Karin!

Jag har haft problem liknande dina. Rolig träning varvat med bra kost har gjort nytta.

Skriv ner varje dag vad du äter och var benhård med det. Då tog inte jag den där kakan för då var jag ju tvungen att skriva upp den.

För mig är det viktigt att träningen är rolig - löpning, dans, spinning och styrketräning, variation!

Sen har jag laddat mp3:n med ett program för mental träning - det hjälper också när min motivation varit på nedåtgående.

Lycka till
Mia
1975 • Malmö
#3
24 juni 2008 kl 11:57
Gilla
utan att ha det som primärt syfte så har jag faktiskt tappat en del kilon på senaste joggtiden... För min del har det till 98% säkerhet berott på att mina distanser (och därmed även träningstiden) har ökat, men när jag började springa (nov 07) så kunde jag inte springa längre än typ 3 km, så det har kommit med tiden. Jag har inte förändrat min kost någonting.

Det finns några riktiga kilorasare här på jogg, men tyvärr minns jag inte vad de heter. Någon annan som kan assistera vid den frågan?
1966 • Karlstad
#4
24 juni 2008 kl 11:58
Gilla
Enkelt svar på din fråga: Ja, tusentals.

Inte kul om det känns jobbigt att brottas med, men som Mia också försöker säga är det i teorin ganska enkelt, men kan vara svårare att praktisera;

Högre intag av energi än man gör av med - viktökning.
Lika intag som man gör av med - status que
Lägre intag än man gör av med - viktminskning
Sen om man som du har problem med ämnesomsättningen.. inte kul, men slutpoängen är densamma, kroppen kan inte bygga massa av något som inte finns.
Det finns tyvärr ingen annan väg, men sätten att göra dem på är många.
1969 • Hägersten
#5
24 juni 2008 kl 12:00 Redigerad 24 juni 2008 kl 12:03
Gilla
Hej !

Jag är 1.96 lång och vägde 110 kg. Låter ju inte så onormalt men jag fick även hjärtklappning om jag gick uppför en trappa samt hade dåliga kolestorolvärden. Det här var för 3 år sedan.

Jag insåg att det var åt pipan. Var dessutom "bara" 35 år då och var dessutom som junior en lovande löpare för en känd klubb i Stockholm.

Frugan sprang maran för första gången. Jag tittade på vid Västerbron och det var då det "hände".

Vad? Hm.. publiken, massor med löpare, nummerlappar på bröstet. När jag såg henne gneta på så tändes det där man känt som junior. Ett enormt sug...

Sagt och gjort. Bestämde mig för att träna tillsammans med henne och sprang under hösten Stockholm Halvmaraton, eller St Eriksloppet som det hette då. Tränade lugnt i början och märkte snabbt att kroppen svarade otroligt bra på träningen.

Mina kilon gick ner i rask takt trots att jag utöver träningen inte ändrade mina matvanor speciellt mycket. Drog ner på chips och det blev naturligt att dricka mindre vin under sommaren(jag skulle ju trots allt springa på morgon dagen efter). Ersatte mjölk med vatten till middagen. Små detaljer.

Nu väger jag 91-92 kilo och mår jättebra. Springer Stockholm maran, halvmaran, Göteborgsvarvet och Hässelbyloppet. Äter fortfarande "normalt" och unnar mig chips ibland. Inga förbud...

Mitt råd till dig är att börja jogga lugnt och försiktigt och öka din träning när du känner att det är dags. Tro mig, du känner din kropp väl och "vet" när det är dags. Anmäl dig tilll vårruset eller liknande och känn glädjen. Du tävlar bara mot dig själv, glöm inte det.

Lycka till!
#6
24 juni 2008 kl 13:04
Detta inlägg har raderats
Anton
1978 • Sundsvall
#7
24 juni 2008 kl 13:14
Gilla
För att göra några större förändringar på vikten så krävs det att man förändrar sin kost. Att gå/jogga nån km då å då kommer inte att få kiloa att rasa.
1971 • Upplands Väsby
#8
24 juni 2008 kl 13:21
Gilla
Jag har joggat sedan april nu och har inte haft som mål att gå ner i vikt, därför inte heller ändrat min kost. jag har ändå gått ner ca 4kg.
så, självklart kan du gå ner i vikt genom joggning. kämpa på !!
1971 • Malmö
#9
24 juni 2008 kl 13:59 Redigerad 24 juni 2008 kl 14:00
Gilla
På ett år tappade jag 18 kg, bl.a. med hjälp av löpning. Måste nog säga att kosten var den största ändringen men att löpningen gav ytterligare inspiration till viktnedgång, bl.a. genom att hungern minskade efter träning.

Experterna är ju dock oense om hur mycket löpning hjälper till att förbränna fett.
Jag har hört att kosthållningen är 80% och den fysiska aktiviteten 20%, men det måste ju vara olika beroende utgångsläge.
Karin
1960
#10
24 juni 2008 kl 16:26
Gilla
Tack för alla peppande och inspirerande inlägg! Visst vet jag att inkomster+utgifter i kalorihänseende gör att man lägger på sig/smalnar av, i teorin i alla fall. Tyvärr tror jag inte det är hela sanningen, jag tror det finns en "tröghet i systemet". Men kosten spelar en stor roll det är helt klart.
Tackar för tipset om Tastelines hälsovakt. Har tidigare testat Viktklubb samt GI-viktkoll men tycker det blivit för tradigt att knappa in det jag äter. Hälsovakten kanske är smidigare?
Igår gick/joggade jag 2 km på terräng/grus, först 1 km i svagt uppförslut och nerför på hemvägen. Får igång flåset rejält. Jag tänkte ta denna runda 2 ggr/vecka - och öka på när jag kan. Och varva emellanåt med en "plan" runda på ca 2,5 km för att känna lite flyt. Dessutom ska jag sätta mig på cykeln oftare, har en 7 km tur jag tänkte ta ett par ggr/vecka.
Johan H
1976 • Göteborg
#11
24 juni 2008 kl 16:44
Gilla
Du behöver nog komma upp i längre sträckor för att det skall ge märkbar effekt på vikten, 2 km bränner cirka 200 kalorier
1978 • Lindome
#12
24 juni 2008 kl 16:48
Gilla
Karin: I början kan man ju inte springa så långt, men 2-2,5 km ger som Johan säger ingen större kalloriförbrukning. En bättre idé skulle enligt mig vara om du promenerar en längre sträcka och joggar delar av den. På det sättet gör du av med betydligt flera kalllorier utan att det för jobbigt. (Till exempel jogga 500m, gå 500m, jogga 500m osv och varva så så länge du orkar).
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#13
24 juni 2008 kl 16:54 Redigerad 24 juni 2008 kl 16:55
Gilla
Som Johan o Kristina (och kanske fler?) skriver. Det är inte jogg-tiden som är den viktiga för att bränna kalorier, det är totalal tiden ute i promenadtakt. Kör gång (promenad i raskt tempo) 1 timme 3 ggr/vecka. Utöka till 5 ggr / vecka när du känner att du orkar. Om du vill kan du lägga in 3*1 min jogg på en timmes gångrunda, men det spelar relativt liten roll för kaloriförbrukningen.

Edit: Spring dig inte trött - gå dig trött - så orkar du mer och kommer bränna fler kalorier.
1966 • Karlstad
#14
24 juni 2008 kl 16:59 Redigerad 24 juni 2008 kl 17:01
Gilla
Känner mig som negativa Rune som vanligt, men;

"Tyvärr tror jag inte det är hela sanningen, jag tror det finns en "tröghet i systemet". Men kosten spelar en stor roll det är helt klart."

Jo, tyvärr så är det hela sanningen. Det hjälper inte kroppen att intala sig "egna sanningar". Sen finns det massor med parametrar som påverkar intag och förbränning, men om man intar 500 kalorier och förbränner 600, då kan man inte gå upp i vikt. Vikten kan inte byggas av luft.
Så enkelt är det faktiskt.

edit: jag känner mig lite anklagande, men går man inte med på hur kroppen faktiskt fungerar så kommer det heller inte att lyckas..
Sen om det är svårare att faktiskt inta mindre än man förbrukar.. ja, det är upp till var och en att bedöma.
1978 • Lindome
#15
24 juni 2008 kl 17:04
Gilla
Peter: Fast man KAN ha rubbningar i ämnensomsättningen. T.ex. om man har fel på Sköldkörteln. Så i 99,9 % av fallen handlar det om enkel matematik, men det finns även undantag (därmed inte sagt att frågeställaren har problem med detta, men eftersom hon säger hon medicinerar för ämnesomsättningsproblem kan vi misstänka att det är så i detta fallet).
1966 • Karlstad
#16
24 juni 2008 kl 17:12
Gilla
Kristina:
Men om nu det är sanningen så är inte diskussionen om jogg x antal kilometer aktuellt. Då pratar vi medicinering.
Jag svarade på huruvida det finns "andra sanningar" vilket det inte gör om vi pratar om en frisk kropp. Är det inte en frisk kropp är det fel frågeställning.
Karin
1960
#17
24 juni 2008 kl 17:20 Redigerad 24 juni 2008 kl 17:25
Gilla
Hela tanken med att börja jogga istället för att promenera är ju att jag vill förbränna mer kalorier dvs minska "inkomsterna" fast från andra änden. Har legat på kcal-intag 1500-1700 i längre perioder utan resultat, det är rätt knäckande. Jag har massor av ursäkter för att inte gå ner i vikt: Stress, Sköldkörtel och dessutom kvinna på väg in i klimakteriet. Men det hjälper ju inte, för jag VILL ju faktiskt förändra min situation! Min förhoppning är att joggning och så småningom löpning skulle kunna vara det där sista som får det att gå åt rätt håll. Menar absolut inte att jag ska kunna äta vad som helst

Ang. Promenera en timme/dag, det hinner jag bara inte. Arbetet med hästen tar 1 tim/dag (om jag inte rider) och det är jämställt med promenad ur kalloriförbrukning. Lägg sen till heltidsjobb och familj och sen ska man ju sova också...

Min teori kring joggning/löpning var (förutom att jag vill bli starkare och bli en mer uthållig ryttare) att jag skulle förbränna mer på kortare tid, och därför hinna med mer, men jag kanske är ute och cyklar?
Karin
1960
#18
24 juni 2008 kl 17:24
Gilla
Johan: jag bränner nog mer än 200 kcal på 2 km, det tar mig 25 minuter och jag blir rejält flåsig (mkt uppför). Men ju bättre jag blir desto mindre kcal drar jag så klart.
1966 • Karlstad
#19
24 juni 2008 kl 17:38 Redigerad 24 juni 2008 kl 17:37
Gilla
Well, det handlar väl om prioriteringar.
Vi har två barn, 2-3 avlastningsbarn varje/varannan helg, fyra hästar, frugan heltidsjobbar o jag heltidsstuderar utom nu på sommaren då jag heltidsjobbar. Hus o vedhantering o tillhörande trädgårdsbla bla bla.. :-)
I går kom jag in med cykeln 22:45.
Prioriteringar.
Karin
1960
#20
24 juni 2008 kl 17:45
Gilla
Ja, det var ungefär samtidigt som jag kom in efter min löprunda igår... och jag är så glad att jag faktiskt ORKAR göra något mer än det allra nödvändigaste numera. Att jag är frisk nog att ta tag i mitt liv på allvar igen.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.