Löpning Träning 9 inlägg 4003 visningar

Tänker ni mkt på att vara mentalt förberedda inför tävlingar?

Lina
1984 • Bromma
#1
3 november 2012 - 17:18
Gilla
Jag skrev precis ett inlägg, i min blogg, om mental träning...ett intressant ämne om ni frågar mig... ;-)

För att bli snabbare och uthålligare tränar ju många löpare intervaller och långpass vilket så klart är toppen!

Jag tänker dock att oddsen för att kunna prestera till max ökar om man även lägger ner tid och energi på mental träning....
Jag tänker att för utvecklas framåt så bör fokus alltid vara att skaffa sig en strategi för att tackla och hantera det som störde och förstärka eller bibehålla det som fungerat bra och som har varit lyckat!

Hur tänker ni kring detta?Är det något som ni lägger ner tid på?
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#2
3 november 2012 kl 17:37
Gilla
Japp, jag lägger mycket tid på att förbereda mig mentalt. Att hitta rätt inställning inför ett tufft intervallpass eller tävling är a och o om jag ska kunna prestera fullt ut.
Lingos
1989 • göteborg
#3
3 november 2012 kl 17:41
Gilla
Jag tänker inte så mycket på detta innan/inför pass/lopp.
Det är mer något som snurrar i huvudet när man springer.

För min del är löpningen i sig väldigt mentalt utvecklande
1967 • www.sapiens.se
#4
3 november 2012 kl 17:44
Gilla
Absolut! Jag tycker att det är en klar framgångsfaktor och kunde inte låta bli att skriva sexton sidor om det i min bok. Jag tror att de flesta har nytta av att aktivt jobba med den biten och då inte bara för löpningen.
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#5
3 november 2012 kl 17:52
Gilla
Jag tycker att hårda intervaller/snabbdistans och långpass är en typ av mental träning. Man lär sig att ta i ordenligt. Fast jag tror att lite mer seriös mental träning skulle hjälpa mig mycket, inte minst i andra sporter.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
3 november 2012 kl 18:08
Gilla
Med mental träning kan man ändå inte öka farten uthålligt nämnvärt över tröskelfart i ett marathonlopp så att man ansamlar mjölksyra utan att förlora på det senare under loppet, så i den meningen kan man inte göra så mycket extra för marathon.
Men har man svårt att ens pressa sig nära den nivån under tävling kanske det behövs något mer. En del löpare kanske inte alls satsar för fullt i loppen och för dessa kanske det kan göra lite nytta med mental träning oxå att våga satsa mer.
Att utveckla strategier för loppets praktiska upplägg är förstås alltid vettigt att göra på förhand, t ex om banprofilen är sådan att man bör planera loppet noga. Det gjorde jag själv med framgång före första inofficiella Europacupen i marathon 1979 på en bana med "grymt" backig andra halva. Då var det bra att ha insett att det gällde att ta det relativt lugnt första halvan och ge järnet i backarna på slutet.
HR
1972 • Stockholm
#7
3 november 2012 kl 18:52
Gilla
Det skadar inte att ha en positiv inställning och försöka springa "avslappnat" så man inte knyter ihop sig före och under ett lopp. Men, man kan inte tänka sig runt ett lopp i bra fart så det mentala kan aldrig ersätta träning, bara komplettera den.

Det hjälper liksom inte med en bra mental inställning i en otränad kropp.

Banprofilering är ju alltid bra. Ska man springa t ex rundbana är det ju bra att veta om loppet går med- eller motsols. ;)
Skämt åsido så är det väl bra att mentalt peppa sig och att mindmappa t ex en terrängbana eller ett längre stadslopp så att man kan lägga krutet där det behövs och spara in på det där man kan. Tänker man varken strategiskt eller taktiskt så får man allt vara bra vältränad.


1965 • Eksjö
#8
3 november 2012 kl 19:43
Gilla
Nej, jag har slutat med det, numera satsar jag på det här istället:
http://running.competitor.com/2011/08/training/open-wide-make-yawning-part-of-your-pre-race-routine_36250

:-()
1987 • Råcksta
#9
3 november 2012 kl 20:55
Gilla
Efter att ha sprungit 21 lopp, ett lopp varje vecka sedan maj, med uppehåll en månad. Så blev vissa lopp, en gäspning och oengagerad uppvärmning en del av rutinen. För mig var det bara att köra och se bra eller dåligt det kunde bli.

Just under loppen, började det mentala att långsamt att byggas upp och då vet jag vad kropp och knopp för dagen är beredd att betala för pris.


--- www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.