18 oktober 2012 kl 13:56
Jag googlade lite och hittade följande
http://www.expertpanelen.se/blogg/2008/07/hjalp-jag-luktar-ammoniak/:"Protein innehåller kväve (N) och då protein bryts ner i kroppen bildas metaboliten ammoniak NH3, som måste utsöndras ur kroppen. Normalt utsöndras slaggprodukter via njurarna, eller återvinns i kroppen. Men då ammoniakmängden blir för hög hinner inte njurarna med, och då kan kroppen även utsöndra slaggprodukter genom huden och utandningsluften.
Att du under diet börjar lukta ammoniak under träningen, är precis som du säger, en indikation på att aminosyror/protein förbränns. Aminosyror som blivit av med sitt kväve kan nämligen används som energisubstrat, detta sker bara när det inte finns tillräckligt med kolhydrater i musklerna."
Jag är tveksam till att alla de som drabbas av detta har tömt glykogendepåerna i musklerna då det krävs flera timmars löpning tex för att tömma benens muskler. Möjligen kan det vara så att då leverns glykogenlager börjar sina så tar den tillgängligt protein från intagen föda och bryter ner till glukos. Det verkar troligare och i så fall skulle det bero på att man ätit lite för dåligt timmarna innan träning och har dåligt fylld glykogendepå i levern. Då hjälper det att äta kolhydrater strax innan och/eller under träning.
Nu har jag iofs svårt att förstå varför jag skulle ha drabbats av detta tidigare och inte längre då jag fortfarande tränar långa långa pass ofta.