Löpning Träning 4 inlägg 7089 visningar

Orkeslös och seg... men ändå bra form!?

1985 • Linköping
#1
15 oktober 2012 - 16:43
Gilla
Hej.

I ett års tid har jag sprungit 3-5 ggr i veckan, mellan 4-10km beroende på hur jag arbetat osv.

För ca 1,5 månad sedan försökte jag mig på en 20km runda vilket varit mitt årsmål, det gick bra förutom att jag höll på att gå åt sista 2 km. Sedan dess kört samma distans 2 ggr m 2 veckors mellanrum, då har det känts relativt bra hela vägen.

Men... sedan jag börjat de här längre passen har jag känt mig så sjuuukt trött i kroppen. Matt. Trötta muskler (även överkropp vid gymträning). Men väl springandes har det känts bra och kraften har funnits...
Det jag undrar över är om det är "normalt" att känna så här efter ett långpass? Brukar det sitta i? Normala rundorna utöver de här 20 km ligger ju oftast på ca 6,5 km.

Lr så är det enkelt att jag gått omkring med något skit i kroppen ett tag... för jag har haft förkylningssymptom ett bra tag som aldrig vill bryta ut. Och m dem har jag ju klarat av mitt mål för året, så vore ju lustigt om förkylning skulle påverka... då borde jag inte klarat den distansen.

Grejen m att vara relativt nyfrälst som löpare är att rädslan för att vila är väldigt stor. Jag är rädd för att tappa suget, lägga på mig och komma ifrån den goda trend jag haft. Förlora den här vanan... så en skada eller sjukdom är jag livrädd för, vägrar det. Tappat 25 kg på ca 2 år och gått från att hanka mig fram 2 km till detta, så rädslan att falla tillbaka är STOR.

Nu blir det ett långt inlägg... men även tänkt i banor att det kanske beror på annat. Sockerintaget rättare sagt. I våras joggade jag på som vanligt och kände mig pigg, körde armhävningar flera ggr/dag och flängde upp och ner för min kära dörrtrappets konstant... var PIGG i kroppen då. Åt bra och undvek onödigt socker och snabbmat.... vilket jag numer inte gör. Börjat slappna av, unnar mig rätt mkt och håller mig stabilt på den vikt jag tycker passar mig. MEN min tanke är att det kanske är sockret som spökar, att det är det som gör att jag känner mig orkeslös och slapp. Eller?

Måhända detta inlägg går till historien som det rörigaste men ville bara skriva av mig. Frustrerad!

Någon tanke? :)
HR
1972 • Stockholm
#2
15 oktober 2012 kl 17:28 Redigerad 15 oktober 2012 kl 17:32
Gilla
Sockret kan vara boven, absolut. Det finns ju ingen anledning att dra i sig onödigt socker till vardags. Undvika socker är ju alltid bra. Det ska du nog fortsätta med.

Men, det känns som att du inte bara kan skylla på sockret.

20km sliter på kroppen att springa, speciellt innan man vant sig vid distansen. Du är inte ensam om att vara mör ett tag efter sådana pass. Du dränerar ju kroppen ganska duktigt på ett sånt pass. Det tar ett par dagar för en som inte sprungit så länge att komma i form igen och äter man en lågkolhydratkost så tar det lite längre att komma ikapp när det gäller påfyllningen av glykogenlagren i musklerna.

Kanske är du lite halvtom/halvfull på tillgänglig energi och känner dig sliten därav.

Undvika snabbmat är ju heller aldrig fel.

Däremot så kan din seghet bero på att du inte får i dig tillräckligt med energi eller att du har ett mindre slitage i kroppen. Det finns så många orsaker att det kan vara svårt att koppla det till just EN.

Bra lagad mat är aldrig fel. Vila / sova ordentligt är aldrig fel, både innan och efter långa pass. Ja, kanske inte lägga sig och sova efter ett morgonpass då, men du förstår vad jag menar.

Att unna sig och fortfarande hålla vikten samt att fortfarande få bra resultat är ju en av de fördelar löpningen ger. Ska man springa såpass långa sträckor så mår kroppen inte bra av att späka sig. Själv har jag mina godisryck mellan varven och de hjälper mig att orka med eftersom jag vill göra rätt för min belöning. ;)

Socker bör du dra ner på och hålla på ett minimum men försök att få i dig kolhydrater i tillräcklig mängd för att orka med långpassen samt att återställa efter passen. Däremellan kan du äta ganska kolhydratfattigt, men äter du det hela tiden så får man en seghet i kroppen vid tyngre löppass.

Själv märker jag av såväl den positiva som den negativa delen av lågkolhydratkost till vardags och löpning. I dagsläget blir det inte samma mängd kolhydrater och det känner jag inte av speciellt på dagarna - även i mitt fysiska jobb. De dagar jag ska springa och inte har fått tanka på lite under dagen så känns det i kroppen att det inte blir samma tryck i musklerna. Det gäller såväl dips/chins som löpning i bra tempo.

Med tiden och med en lågkolhydratkost så kommer du kunna vänja kroppen vid att springa även längre pass på ganska lågt kolhydratintag. Själv skulle jag inte göra det, för det innebär i mitt fall att jag tappar fart och ork. De flesta, jag skulle nästan vilja säga att majoriteten av lågkolhydratkostarna springer ganska lågintensiva långpass. Men, de mår bra av det enligt utsago så du får laborera själv och prova dig fram till ditt eget recept.

Vikten kommer du hålla rätt lätt med de sträckorna du tänker springa men du får fundera över hur du vill fördela energimängden så att det passar dig och din kropp, din träning och din målsättning.

Mår du bra av en speciell kost och inte känner av någon nackdel av den så ska du hålla dig till den. Känns det som att den inte ger dig den nytta du vill ha för vardag och träning så får du modifiera den.

Själv äter jag ganska mycket kolhydrater under träningsdagar och tyvärr lite för mycket som kommer ifrån socker de dagarna också, men jag mår inte dåligt av det. För mycket socker på kvällen känns inte rätt, men innan aktivitet så funkar det för mig.

Däremot så tycker jag att en sked honung i mitt kvällste inte gör någon skada alls. Inte ens med ett glas juice och en rågsmörgås till. Man får inte bli sockerparanoid om man tränar. Men man får inte basera träningen på socker heller.
Att springa på ett ägg, en skiva kalkon och en avocado fungerar helt enkelt inte för mig även om jag gärna äter det annars. Under en träningsfri dag så försöker jag att ha en minimalt med sockerdag och då smakar just avocado, nötter och ägg extra bra. :)

Lika rörigt icke-svar som ditt inlägg kanske.

PS

Får du i dig tillräckligt med vätska? Du behöver inte dricka hinkvis, men vissa är dåliga på att dricka till vardags. Själv dricker jag mycket lite och vissa dagar kanske alldeles för lite, så då känner jag att jag behöver dricka ikapp lite.

Vad gäller dryck så bör du undvika sockerhaltiga drycker, speciellt på tom mage. Vi har inte så gott kranvatten hemma så jag dricker mindre än jag borde ibland men dricker helst vatten och inget annat mellan måltider.
Pär M
1969 • Umeå
#3
14 november 2013 kl 07:46
Gilla
och jag tycker att honung ska tas på morron åxxå i te muggen :-)
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
14 november 2013 kl 12:04
Gilla
Om du gått direkt från att maximalt springa tio kilometer åt gången till det dubbla känns det inte så konstigt att det tar ett tag att anpassa kroppen.

Har du med dig vätska på långpassen? Joggtrådar om vätska har en tendens att utmynna i en tävling om vem som kan springa längst utan att dricka, men för egen del behöver jag fylla på om jag är ute längre än en timme. Särskilt på sommaren, men även nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.