Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 16335 visningar

Problem med andning genom näsan

1983 • Skärholmen
#1
29 april 2008 - 11:45
Gilla 
Hej!
När jag joggar täpps min näsa igen efter ett tag och jag blir tvungen att fräsa ur den ungefär var 50:de meter, dock blir det inte så mycket bättre. Jag är inte förkyld men har i stort sätt alltid en näsborre täppt. Sen får jag en ganska stor salivökning också så jag måste spotta hela tiden. Ja, jag är riktigt vidrig när jag springer, haha. Hursomhelst, beror detta på min dåliga kondis eller kan jag kontakta en läkare för att operera näsan eller något? Det vore sjukt skönt att ha fri andningsväg genom näsan hela tiden.
Tack på förhand
mvh
Angelica H
1978 • Mattmar
#2
29 april 2008 - 11:58
Gilla 
Hej Fredric! Baserat på egen erfarenhet skulle jag ge mig på två gissningar.

Den ena är att du har drabbats av polyptillväxt, vilket är jättevanligt. Kanske har du haft problem med detta som yngre? En öron-näsa-hals-doktor kollar detta lätt och det är ingen svår operation.

Alternativ två är inte lika kul. Det skulle kunna vara så att du har en sned nässkiljevägg, alltså den tunna vävnadsvägg som separerar näsborrarna. Den ska se ut som ett spelkort ungefär, men kan om man har otur (som typ jag) se ut som ett dragspel istället och då blir det trångt. Sned nässkiljevägg kan man ha otur att få av naturen, eller så är det en konsekvens av att man som liten har åkt pulka in i en vägg eller något annat osmart. Även detta går att operera (ÖNH-doktorn igen) men det är ingen särskilt kul operation. Har själv valt att avstå och stå ut med en täppt näsborre.

Kanske är jag helt fel ute i mina gissningar, men hursomhelst är det nog klokt att ringa vårdcentralen och be om en undersökning. En läkare ser förmodligen enkelt vad som är ditt problem. Lycka till!
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#3
29 april 2008 - 18:05 Redigerad 29 april 2008 - 18:06
Gilla 
Varför andas genom näsan??? Munnen är ju normalt rätt stor och praktisk att andas genom. Att få kondens i näsan när man springer är normalt, och det är även ökad salivproduktion. Se Wassberg eller andra längdskidåkare så ser du att det är fullt normalt.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
29 april 2008 - 20:58
Gilla 
Testa näsdroppar.
1983 • Skärholmen
#5
30 april 2008 - 09:52
Gilla 
Tack så mycket för ett bra och utförligt svar Angelica! Jag har bokat läkartid och hoppas på det bästa.

Lars: Vid inandning följer Kvävemonoxid luften ner till lungorna, speciellt om man andas genom näsan. Kvävemonoxiden är en kärlvidgare, så blodkärlen som är i kontakt med alveolerna kommer utvidgas. Detta innebär att en större mängd blod som passerar kommer att kunna syresättas. In genom näsan ut genom munnen är en klassiker..

Maria: Ja, har funderat på det men vill gärna ha en permanent lösning.
Angelica H
1978 • Mattmar
#6
23 juni 2008 - 07:55
Gilla 
Hur har det gått för dig Fredric? Någon klarhet?
Patrik Billberg
1973 • GBG
#7
23 juni 2008 - 08:49
Gilla 
Hade kanske samma problem som Fredric(skev skiljevägg) och valde då operation ingen dans på rosor direkt....men gud va skönt kan andas igen. Detta var nu något årsen men som sagt känns int som det är värt det men nu efter värt var enda smärt samma minut.

Hoppas det gått bra för dig Fredric.
csaba
1973 • Malmö
#8
23 juni 2008 - 19:10 Redigerad 23 juni 2008 - 21:59
Gilla 
även jag har tendens till att andas genom munnen mycket. ( har brutit näsan 3ggr pga. kampsporten).
men jag har trott att det är nästan naturligt att andas delvis genom munnen delvis, när kroppen helt plöstligt behöver "överskott" av syre vid konditions träning.
men det är klart att det är inte så roligt (speciellt på sommaren), när man får extra proteintillskott i form av flygor hela tiden ! :-)
1978 • Lindome
#9
23 juni 2008 - 20:50
Gilla 
Har varit hos öron- näsa- hals specialist idag för att kolla upp just detta problem. Befarade snett nästben och operation. Mycket riktigt satt näsbenet inte perfekt, däremot inte så illa att hon trodde operation var enda utvägen. Möjligen var andningsbesvären en kombination av trånga luftvägar och nån form av kvalster eller dammallergi. Så dom gjorde massa allergitester på mig och skickade hem mig med kortisonnässprej och en tid om 6 månader igen.
Hade varit fantastiskt om det gick att lösa detta utan operation - vi får se vad resultatet blir.
1971 • Malmö
#10
23 juni 2008 - 21:16
Gilla 
Tjaa.. Sommarhalvåret går jag med kortisonspray.. snacka om att det gjorde susen för mig:-)
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#11
23 juni 2008 - 21:36
Gilla 
Ja, det låter ju lite fånigt att det skulle göra så stor skillnad, men förutsatt att man närmar sig maxprestation är näsan en bra kompis att ha och andas i. Annars funkar ju munnen lika bra. Ansträngningen vid löpning utlöser en inflammation hos många som kan ge tilltäppning. Detta utan att man för den skull behöver vara allergisk. Själv har jag också en känslig, och lätt sned, snok efter ett nosdyk vid höjdhopp för tjugo år sen... Man kan prova såna där plastgrejor som man sätter utanpå näsan för att hindra snarkning. Har hört att det skulle hjälpa. Nån som provat?
1978 • Lindome
#12
23 juni 2008 - 21:59
Gilla 
Johan: Jag har problem att andas i näsan hela tiden - men speciellt vid träning (även lätta promenader) och när jag ligger ner (ska sova). Så det vore väldigt skönt att få bukt med det! dessutom är det konstant året om så ingen gräsallergi eller liknande - därför vi tittar på damm och kvalster och sånt.
Men jag är som sagt glad att det inte verkar bli operation i allafall! :-)
1986 • Linköping
#13
1 juli 2008 - 11:03
Gilla 
Jag har nyligen blivit diagnoserad med polyper bak i näsan. Väntar i skrivande stund på remiss för borttagning/operation.

Känner igen många av de besvär som ni beskriver, jag har alltid nästäppa i någon näsborre(skiftar ibland, till och med mitt på dagen faktiskt), tryckande känsla "bakom" näsan, svårt att förklara. Blev ordinerad kortisonspray först i en månad men detta hjlpte inte så mycket för mig. Har haft detta i ett antal år utan att kolla upp det så det har blivit så att jag i princip aldrig andas från näsan för det. Tjejen blir tokig för att jag snarkar som följd också. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.