Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 2650 visningar

Inlägg eller inte i nya skor?

1963 • Landskrona
#1
12 maj 2012 - 14:16
Gilla
Hej. Köpte för ett tag sedan inlägg till mina skor vilket gjorde de mer dämpade och de pasade lite bättre. Det hör till saken att skorna börjar bli lite gamla.
Min fråga är: Ska jag köpa lite för stora skor med plats för inlägg när jag köper nya?
Anders E
1968 • Sollentuna
#2
12 maj 2012 kl 14:31
Gilla
Om enda anledningen till att använda inlägg är att få bättre passform och bättre dämpning skulle jag försöka hitta ett par skor som känns bra från början utan extra inlägg.

Även om du köpt inlägg av medicinska skäl kan det finnas skäl att överväga att försöka komma ifrån inläggen (jogg-forumet innehåller ett otal beskrivningar av löpare som använt inlägg ett tag för att sedan sluta använda dem och kunna löpa vidare minst lika bra utan - jag har själv inlägg hemma som jag inte använt på flera år och inte saknat).

Har du starka skäl att behålla inläggen skulle jag ta med mig inläggen till en löparbutik med löpband och be att få provspringa skor i butiken med inläggen i. Då kan du själv testa vad som känns bäst.

1975 • Göteborg
#3
13 maj 2012 kl 01:12
Gilla
En kort erfarenhet - började löpningen i skor med inlägg. Tyckte dom var supersköna och gjorde ca 1700 km i dom. Numer springer jag bara i lågdämpade skor (ex Adios 1) helt utan inlägg.

Förra veckan uppstod en skokris. Fick plocka fram det äldsta paret jag hade i garderoben som fortfarande gick att springa i. Blev mina första trotjänare (kan inte med att slänga dom, nostalgi). Noterade direkt två saker:

- Kändes som att springa på dåligt uppblåsta ballonger. Vingligt, obehagligt och alldeles för mjukt. Kände av det i knäna redan efter 500 m.

- Inläggen hade dålig kontakt med fötterna och framför allt hålfoten. Träningen i lågdämpade skor utan inlägg hade tränat upp hålfoten så fotvalvet ligger högre nu än innan. Behovet av inlägg är därmed borta.
1963 • Landskrona
#4
15 maj 2012 kl 19:32
Gilla
Ok. Tack för hjälpen. Jag har ganska sargade knän och en förutsättning för mig är väl dämpade skor. Men ska nog prova utan inlägg när det är dags för nya.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.