Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 8512 visningar

posterior tibialis (Hirrocane 14)

Fredrik Stertman
1987 • Sollentuna
#1
12 april 2012 - 14:43
Gilla
hej kära löpare!

Jag köpte för ungeför 2-3 vekor sedan ett par nya skor på löplabbet. Fick Saucony Hurricane 14 utprovade och rekomenderade och det slutade med att jag gick hem med dessa då de kändes bra på löpbandet.

Nu har jag dock börjat att få ont i posterior tibialis, insidan på höger fot när jag springer. en ganska tydlig smärta/ömhet precis på senan bakom fotknölen. Efter gårdagens pass så har jag fortfarande lite ont just där.

nyfiken som jag är så googlade jag lite på problemet och fick ju till min förskräckelse se att för lång överblastning av den senan kan leda till total kollaps av foten och en permanent skada. http://www.hss.edu/conditions_posterior-tibial-tendon-insufficiency-overview.asp

Problemet uppstår vad jag förstått av pronation men hurricane 14 ska ju vara gjorda med stöd för överpronation?

Har någon mer stött på samma typ av smärta eller problem? Bör jag byta skor eller kan det räcka med ett par inläggssulor?
Om löplabbet rekomenderat mig ett par skor som visar sig skada mina fötter mer än dom gör nytta, har man då någon möjlighet att reklamera skorna och få pengar tillbaka eller är det bara att bita i det sura äpplet och slänga dom i tunnan?

Jag har enbart problem med högerfoten.

tacksam för alla tips eller liknande:)
Fredrik Stertman
1987 • Sollentuna
#2
12 april 2012 kl 14:52
Gilla
såg att jag skrev hurricane väldigt fel i titeln =P
Eric Z
1970 • Jönköping
#3
12 april 2012 kl 14:54
Gilla
En vanlig orsak till att den senan blir inflammerad verkar vara att man slitit på vaderna en längre tid. När inte soleus/gastrocnemius orkar sliter sig tibialis fördärvad. Jag har haft en del problem med det där, och när det var som mest akut kunde jag inte gå normalt efter ett pass. Sen fick jag köra alternativ träning i över en månad. I mitt fall cykling.
Du behöver nog inte vara rädd att foten kollapsar. Rent allmänt gäller väl att stärka påde vadmusklerna med tå-häv samt köra mer specifik träning för tibialis. Träningsprogram för det senare kan man googla sig fram till. Om det har med dina skor att göra har jag ingen aning om.
Du bör nog inte springa så länge det gör ont. Ipren och liknande tabletter hade ingen effekt för mig utan jag behövde låta det gå rätt lång tid för det hela att lugna ner sig.
Lycka till.
Fredrik Stertman
1987 • Sollentuna
#4
12 april 2012 kl 15:04
Gilla
Tack för svaret. Kan nog vara som du säger. ska ta det lite lugnare ett tag då och känna efter. är i full gång inför jubileumsmaran så har ju inte tid att bli skadad=(
1971 • Lillehammer
#5
12 april 2012 kl 18:30 Redigerad 12 april 2012 kl 18:29
Gilla
Har liknande problem men med vänsterfoten, och lite högre upp ( i själva muskeln). Lite sömn (far till två barn < 2 år) i komibnation med kraftig ökning av kvaliteten på löpningen är nog orsaken i mitt fall.
Försöker få det hålla ihop till göteborgsvarvet, och för min del har kompressionsstrumpor hjälpt - särskilt det att ha de på några timmar efter passen (trevligast för omgivningen om man har två par).
Hade dock varit mer tveksam att löpa igenom det om jag trott det var i själva senan.
Är annars ganska många studier som visar att fiskolja/omega3 är antinflammatoriskt, så det skadar nog inte att ta.
Ipren etc är det i och för sig också, men det förutsätter ju löpvila under tiden man tar det (+ att doserna som krävs för bra effekt blir väldigt brutala på magen).
1970 • Olofström
#6
2 april 2013 kl 13:38
Gilla
Hela din beskrivning Fredrik om smärtan o vilka skor du har stämmer in på mig. Så min fråga till dig är hur det gick med det o hur lång tid det tog att bli bra, för det hoppas jag att du har blivit.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.