Löpning Kom igång 36 inlägg 8694 visningar

Vad behöver man som ny joggare?

Ellie
1983 • Stockholm
#1
29 mars 2012 - 11:50
Gilla
Är helt ny här och började springa för någon vecka sedan. Ingen aning om tempo och sånt men skulle gärna vilja veta.

Skulle behöva lite tips om vad man behöver för utrustning. Vad är viktigast att tänka på? Vill inte handla massa onödigt men skulle vilja ha en klocka som mäter tid och distans eller tips på en bra app till mobilen. Behöver man en klocka eller räcker det med mobilen? Är apparna bra?

Vad tycker ni är absolut viktigast för er? eller hur var det när ni började?

Jag tränar mycket i övrigt så jag startar kanske inte konditionsmässigt från scratch men ändå.

Skulle faktiskt också behöva tips på bra löprundor. Bor mitt i Stockholm och det är lite trist att bara springa på gatorna här.

Brukar jogga bort till skogen vid KTH men har ni tips på andra bra spår också blir jag glad!
< < < 1 2 > > >
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#2
29 mars 2012 kl 12:06
Gilla
Hej,
bra skor behöver du.
Bra kläder kan vara ett plus men inget måste annat än att dom skall vara sköna och hyfsat avpassade för löpning,
Ibland kostar man på sig kläder mest för den mentala biten, det känns bra att se bra ut när man springer :-)
Har du en telefon så börja med en app. Dom kostar oftast inget eller väldigt lite. Gissar att ditt behov kan komma att ändras över tid, så klocka kan du gott avakta med tills du är mer säker på vad du vill ha.
Prova runt med lite olika appar så ser du snabbt vad du själv är bekväm med. Jag har en iPhone och kör Runmeter. Funkar för mig.
Vill du ha bra koppling mot Jogg.se så har dom en egen app (löparappen).

Djurgården är bra att löpa kring, både runt Kaknäs och bortåt Stora Skuggan. Även området runt Skansen tycker jag är ok.
Det finns även löpspår inne på Karlbergsområdet som är öppna dagtid.

Tänk på att om din kondition är bra så är det inte säkert att dina löpningsrelaterade muskler och senor är det. Ta det lugnt så du inte drar på dig skador!
1977 • Eskilstuna
#3
29 mars 2012 kl 12:19
Gilla
Du har redan fått många bra tips, men jag skulle vilja slå ett extra slag för kläderna.
Jag själv underskattade kläder i funktionsmaterial tills jag provade. Det är stor skillnad, speciellt om man som jag svettas väldigt mycket.
Däremot ser jag ingen vits att köpa tröjor för 500+ kronor.
Jag kör med Stadiums egna märke, SOC, vilket är bland de billigaste och funkar utmärkt.
Strumpor inte att förglömma, riktigt skönt för fötterna med ett par strumpor som sitter ordentligt och som inte blir dyngsura.
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#4
29 mars 2012 kl 12:32
Gilla
Jag vill också säga att strumpor gör jättestor skillnad. Satsa dels på bra skor, gå till en butik som kan, t ex Löplabbet eller Runners store. Själv älskar jag Runners store, de är så himla engagerade jämt. De försöker i och för sig sälja på mig hela butiken men ändå... Ta deras tips och prova ut en bra sko som passar din fot! Så köp riktiga löparsockor men du har säkert träningsstrumpor om du i övrigt kör mycket pass eller gym!?

Vad gäller klocka så är den viktig för mig under passen men den stressar också. Om du har med mobilen i ett fodral på armen och startar en app så kan du mäta tid och distans utan att bli stressad. Tycker min klocka kan stressa mig att hålla ett för högt tempo ibland. Men igår sprang jag utan klocka och saknade den, tror det är en vanesak...

Spring så det är bekvämt och det finns mängder med bra appar som är gratis med iphone (om du nu har det):
Löparappen (där kan du som Anders sa koppla upp dig mot jogg och får kartan, tid och distans per km direkt här på jogg)
Endomondo - grym kartfunktion, använder den när jag sprungit vilse ;)
Finns någon som heter Runkeeper också men den har jag inte testat

Vill också säga att kläder i funktionsmaterial är viktigt. Sprang ett tag i bomullstoppar och det blir väldigt instängt. Även med huvtröjor. Så skippa bomullen och försök satsa på funktionsmaterial. Det måste inte vara Asics eller Craft utan det finns som sagt andra bra billiga märken. TIll och med på HM
1978 • Arboga
#5
29 mars 2012 kl 13:12 Redigerad 29 mars 2012 kl 13:12
Gilla
Man behöver absolut inte köra med GPS-klocka eller mobiltelefon när man springer. Jag tror många har glömt, men för 5år sedan var GPS klocka något som verkligen var exklusivt, kanske 1%(förmodligen mindre) av löparna hade GPS eller pulsklocka. Smartphöns fanns inte eller.

Kläder: Har man träningskläder så är det inget bekymmer, du verkar träna annat så varför inte kombinera kläderna till flera aktiviteter. Ingen mening att köpa nytt om man förstås inte gillar att handla.

En del av tjusningen med löpning är att man bara behöver ett par skor, tid och engagemang för att utöva sporten.
Tyvärr verkar det materialistiska leta sig in i löpningen som med allt annat och kraven på en passa "bra att ha" prylar ökar.
1967 • www.sapiens.se
#6
29 mars 2012 kl 13:23
Gilla
"En del av tjusningen med löpning är att man bara behöver ett par skor, tid och engagemang för att utöva sporten."

Väl talat Per! Det är väldigt lite man verkligen behöver. Sen att det finns grejer som kan motivera eller göra det roligare är en annan femma. Ett par skor som passar för underlaget och bekväma kläder är mitt minimikrav.
1972 • Söderhamn
#7
29 mars 2012 kl 13:29 Redigerad 29 mars 2012 kl 13:29
Gilla
Testa appen Zombies, Run! Finns till iPhone. Kombinerar träning med ett rätt skoj dataspel med uppdrag. :)
https://www.zombiesrungame.com/

Redigerat:verkar finnas till Android också.
1977 • Eskilstuna
#8
29 mars 2012 kl 13:32
Gilla
Appen i telefonen (Runkeeper) var till 100% det som fick mig gå från att springa någon gång ibland till att springa regelbundet, börja gå på gym, äta bättre, sluta röka.
Så man ska inte heller underskatta vad det kan betyda att få lite tider och statistik på sina pass.
Men BEHÖVS det för att springa, NEJ.
1972 • Dalsjöfors
#9
29 mars 2012 kl 13:53 Redigerad 29 mars 2012 kl 13:54
Gilla
När du köpt lite löparkläder och skor och känner dig nöjd med dom men behöver lite extra motivation då är det dags att köpa en pulsklocka med gps typ (Garmin 310) Om jag ska välja ut bara EN grej som gjorde att jag fortsatte när det var tungt så var det just klockan. Då har du svart på vitt på hur din utvekcling går. Kanske beror det på hur tävlingsinriktad man är hur motiverande den är men skulle min klocka gå sönder nu skulle jag köpa en ny på 2 röda.
Johannes Tyve
1975 • Söderhamn
#10
29 mars 2012 kl 14:06
Gilla
När jag tog upp joggingen för ett par år sedan började jag med ett par skor och sprang sedan i vanliga shorts och t-shirt. Det fungerade bra och det mesta jag skaffat sedan är antingen för att hålla motivationen uppe eller för att hantera dagar som är kallare eller varmare än normalt.

Nu har jag en GPS-klocka, funktions-tröjor, bra strumpor, löparbyxor, handskar och jacka att dra på när det är lite kyligt ute, löparkeps för dagar med starkt solsken men viktigast av allt har varit att logga min träning på jogg.se för att hålla motivationen uppe.

Bor inte i Stockholm men när jag varit ner på besök har jag uppskattat att springa efter vattnet på Kungsholmen.
1969 • Åkersberga
#11
29 mars 2012 kl 14:08
Gilla
Man MÅSTE inte ha skor ;-)
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#12
29 mars 2012 kl 15:31
Gilla
Självklart är väl allt man behöver en vilja att springa och så kan man ge sig ut klädd som man vill och att springa barfota verkar bli mer och mer populärt. Har dock hört att man som ny ska ha skor med bra dämpning så satsa på ett par bra skor om du inte redan har det.

Tror också på Kungsholmen och Djurgården om du inte orkar springa hit till Nacka. Finns massa roligt härute =) Hellasgården, me love!

Vad gäller GPS klocka så är det faktiskt den som fått mig att fortsätta träna. Det motiverar något oerhört...
1978 • Arboga
#13
29 mars 2012 kl 15:34 Redigerad 29 mars 2012 kl 15:34
Gilla
Vart i Stockholm bor du? Hagaparken har fina grusvägar och Brunsviken runt är en trevlig runda även om den kanske är för lång just nu. Sprang en hel del där när jag bode i Solna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
29 mars 2012 kl 16:13
Gilla
Man behöver faktiskt ingenting när man börjar! Tycker inte det finns något skönare i träningsväg än att springa barfota på en gräsplan eller i vattenbrynet på en lång sandstrand. Klocka? Tja, så småningom förstås, om man är prestationsinriktad. Men det går bra med viket ur som helst, vill man veta farten ritar man upp sin favoritrunda på en karta, t ex här på jogg, och får distansen.

Skorna är den enda fråga jag tycker är svår. Har man inte sprungit en massa ändå, som t ex fotbollsspelare, så har man nämligen ett avgörande val (man kan välja om senare, men det kostar alltid på). Ska man satsa på en långsiktig utveckling med långsam start eller vill man snabbt komma ut och springa några gånger i veckan och sen se om man har lust att börja tävla eller jaga tider?

Är man långsiktig nybörjare tar man först reda på hur ens naturliga löpsteg ser ut. En del avarter är helt enkelt fel, men de flesta har kutat omkring som barn och gjort det på ett sätt som var rätt för dem. Men det har vi glömt bort efter många år i skor, kanske t o m högklackat (jojo, jag tycker också det kan se läckert ut, men....). Så man provar att springa barfota som man väl gjorde som barn, naturligtvis på något mjukt, helst några gånger med några dagars mellanrum eller mer. Bara några hundra meter, kroppen är ovan. Känn efter, är det så här du vill springa? Hur landar foten? Skulle gissa att du inte sätter ner hälen först för det brukar göra ont, även på en gräsmatta. Har jag rätt så ska du välja ett par platta skor som är böjliga och smidiga. Bli inte förskräckt av av de kallas tävlingsskor, eller numera ibland minimalistiska skor, "barfotaskor" eller något annat lustigt. Om man inte landar med hälen först är det såna skor man bör välja. Det kan ändå vara skönt (men inte nödvändigt) med en tjock sula, men den ska inte vara styv och hälen ska inte vara extra tjock. Med en sån sko måste man ge sig tid att träna upp fötter, vadmuskler och hälsenor så att de klarar den sträcka och fart man konditionsmässigt kan springa.

Vill man snabbt komma igång med allt längre löprundor kollar man på ett löpband med kamera hur man springar med några olika slags skor, köper ett par som känns sköna (viktigt!) och för rätt många betyder det tjock häl (som promenadskorna ju brukar ha) och bra dämpning. Det är OK. Landar man med hälen först behöver man en väldämpad häl. Småningom blir man kanske sugen att prova ett naturligare löpsteg ("barfotalöpning"), då får man ge fötter och ben den träning de behöver då. Nackdelen är bara att man kanske är van att springa rikitgt långt då, det blir svårare att lära om men inte alls avskräckande svårt (har gjort det själv som du nog kunnat gissa). Det är sannolikt större risk för skador om man landar på hälen, men det vetenskapliga underlaget är är lite tunt och inte helt lättolkat - såna undersökningar är svåra att göra, det är svårt att isolera en enskild faktor, det är inte många som vill ställa upp som försökskaniner i åratal med sin träning och hälsa som insats.

Om du nu blev mer förvillad och rådvill är det OK. Kom bara ihåg att skorna ska kännas sköna att springa med vad du än väljer.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#15
29 mars 2012 kl 17:00
Gilla
Jenny: Enklare att börja barfota när man är totalt ny då tar förhoppningsvis kondisen och fotsulorna slut samtidigt.

Själv har jag också en psykologisk inställningen till det här med utrustning som nog är kvar sedan jag gick i takwando där vi hade bältes system. Tycker nämligen utrustningen också skall visa en del på vilken nivå man ligger på. Finns ju verkligen inget mer pinsamt en någon som köper top märken av alla allt men när det sedan kommer till att springa så orkar han/hon inget :-)
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#16
29 mars 2012 kl 17:06
Gilla
Tycker till och med det gör ont att gå barfota så att springa barfota lockar inte mycket... förutom att springa barfota på stranden. Har å andra sidan aldrig testat.

Vad gäller utrustning... ja ingen kommentar egentligen. Var och en får välja själva vad som känns viktigt. Människan är ju skapt för att kunna springa, såvida man inte är handikappad eller skadad och det får som sagt göras i vilka kläder man vill. Det gör väl inget om man har jättesnygga, bra kläder även om man bara orkar en kilometer =) Känns bara lite onödigt att lägga pengar på utrustning som man inte har behov av... Blev visst en kommentar ändå ;)
Ellie
1983 • Stockholm
#17
29 mars 2012 kl 18:30
Gilla
Oj vad mycket svar, tog en stund att läsa allt. Tack för all information som ni givit mig. Jag har en iphone och har laddat ner runkeeper som en kompis också tipsat om. Ska kanske prova löparappen också. Jag har massa träningskläder men mest linnen eftersom jag tränar inomhus med mest styrketräning och aerobics och det känns som man behöver någon typ av jacka nu så det är väl lite det plus att jag kanske borde köpa löpartights. Springer i byxor som fladdrar lite mycket i vinden nu tycker jag.

Jag bor mitt i Stockholm vid Odenplan och då är Kungsholmen bra, måste bara kolla ut var så man vet exakt hur man ska springa. Är det spår hela vägen utmed vattnet? Det är det nog om jag tänker efter. Låter bra, ska testa det.

Tack igen alla som skrivit blev glad när jag loggade in och såg att jag fått svar på mina frågor. Nu ska det springas hela våren och sommaren
Peter Grimtell
1974 • Göteborg
#18
29 mars 2012 kl 20:55 Redigerad 29 mars 2012 kl 20:57
Gilla
Jag vill fylla i med ett par saker till som kan vara bra ibland:
Ett vätskebälte, åtminstone om sommaren och ifall du springer längre sträckor. Bältena brukar ha praktiska fickor för sådant som nycklar, energitabletter och skavsårsplåster också. Finns några tips i den här tråden: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=24299

En reflexväst eller en träningsjacka med reflexdetaljer. Det inköpet kan ju vänta till hösten, men om du ändå ska köpa jacka så kan det vara värt att tänka på det.

Det brukar kunna vara bra priser på en del saker, inte minst funktionskläder, vid de mässor som hålls i samband med större löparevenemang (åtminstone Gbg-varvet). Du kanske kan göra några klipp vid Sthlm Marathon eller Midnattsloppet om du inte måste köpa allt nu på en gång.
1972 • Halmstad
#19
29 mars 2012 kl 20:58
Gilla
Man behöver tålamod... :)
Markus Nilsson
1994 • Åstorp
#20
29 mars 2012 kl 21:53 Redigerad 29 mars 2012 kl 22:21
Gilla
tålamod, ett gott humör och motivation ! + kläder och skor så klart, gps-klocka eller app behövs inte då jag som många andra mätte mina runder här på jogg innan jag införskaffade mig en garmin då jag bestämt mig att satsa !
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.