Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 37588 visningar

Ont på utsidan av smalbenet

Kalle Sander
1984 • Stockholm
#1
5 mars 2012 - 19:08
Gilla
Hej,

Jag har ett problem som ibland uppkommer när jag springer. Jag får ont på utsidan av smalbenet. Det brukar komma efter ungefär 2 km och det blir stramt och när det börjar strama blir mitt löpsteg väldigt "platt" och klampande. Det bildas som små påsar av vätska på utsidan av smalbenet. Efter några upprepade stretchövningar och lugnt löpande kan det ibland släppa och jag får helt plötsligt tillbaka flytet i löpningen.

Jag kan aldrig i förväg förutsäga att jag ska få det utan det bara kommer. Jag har testat att köra Linnex innan passet, jag har testat att kyla innan passen men det hjälper inte. Underlag spelar heller igen roll.

Någon som har råkat ut för något liknande?
Jörgen Höglund
1972 • Märsta
#2
5 mars 2012 kl 20:52
Gilla
Jag har/haft liknande vilket hängde ihop med en benhinneinflammation,. Jag har fått order om att träna upp fotleder och vader. Jag har höga fotvalv och enligt naprapaten jag fick hjälp av är dessa problem inte ovanliga när man ha höga fotvalv. Jag fick stötvågsbehandling för att jag inte lyssnade på kroppen. Så jag tycker att du förutom att tränar just fotleder och vader, och strechar ordentligt, kanske kollar upp det hela med en naprapat, råden är helt ur ett lekmannaperspektiv. Hoppas att det hjälpte något.
1972 • Bollnäs
#3
5 mars 2012 kl 21:00
Gilla
Hej!
Jag känner igen det där, för mig kan det komma redan efter en km, för att sedan hålla i sig ett par 3 km och sedan långsamt släppa. Just det där att löpsteget blir "platt och klampande" känns mkt märkligt! För mig värker det också och känns som att benet inte får tillräckligt med blod. Jag får alltid i vänster ben, Har kopplat ihop det lite med att jag springer väldigt sakta på passen nu efter att ha haft problem med benhinnorna sedan i somras, att löpsteget inte är helt naturligt sas. Men jag vet inte om det har ngt med det att göra, eller om det är ngt helt annat.

De små vätskefyllda påsarna känner jag dock inte igen, det låter ju verkligen mystiskt!
1972 • Bollnäs
#4
5 mars 2012 kl 21:03
Gilla
Jörgen: Aha, höga fotvalv har jag också! Kanske ska kolla upp det med en naprapat ändå. Benhinnorna håller jag på att få ordning på, vill ju inte få ytterligare problem!
Johan G
1976 • Stockholm
#5
6 mars 2012 kl 01:42
Gilla
Kan du mena denna muskel (Tibialis anterior)?
http://destroychronicpain.files.wordpress.com/2011/05/fit1824_tibialis_anterior_2.png?w=500

Tills för snart 2 år sedan fick jag ALLTID ont på framsidan av underbenet och om jag inte lyssnade på smärtan och istället körde på fick jag också detta klampande steg. Det berodde på att min Tibialismuskel blev uttröttad och svullen och slutade göra sitt jobb - dvs att lyfta foten uppåt. Därav klampandet.

Det som räddade min löparkarriär var att testa barfota- och ibland "nästanbarfota"-löpning. Inte helt lätt i början, ofta anstränger man vaderna för mycket. MEN efter en omställningsperiod har jag nu helt vant mig vid att ta kortare, snabbare steg (långa klamp = risk för underbensont, iaf för mig). Förutom att det är mycket roligare har jag också sänkt mitt pers på milen från cirka 45 till 39 min.

Så, om det låter som mitt problem - testa att ta kortare steg. Gärna med en sko med tunnare häluppbyggnad. Det underlättar ett bra löpsteg.
Kalle Sander
1984 • Stockholm
#6
6 mars 2012 kl 07:42 Redigerad 6 mars 2012 kl 07:43
Gilla
Tack för alla svar =)

Har bokat tid hos en naprapat för att kolla vad det kan vara. Jag får också alltid ont i vänster ben.

Johan jag ska testa dina förslag för det är precis där bilden visar som smärtan kommer.
Jörgen Höglund
1972 • Märsta
#7
6 mars 2012 kl 19:44
Gilla
@Kalle håll oss uppdaterade, jag hoppas att du får hjälp, själv har jag precis börjat att springa igen efter 2månaders uppehåll. så skönt att få komma igång igen. utan smärta :)
1982 • Stockholm
#8
7 mars 2012 kl 10:04
Gilla
menar inte att göra reklam här nu, det är ju inte ens min blogg men här finns ett inlägg om benhinnorna..
http://blog.svd.se/maratonbloggen/2012/03/01/fraga-dan-problem-med-benhinnorna/

Lycka till!
1972 • Bollnäs
#9
7 mars 2012 kl 20:41
Gilla
Tack för länken Johan!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.