Löpning Träning 26 inlägg 11441 visningar

Maffetone bra eller anus?

Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#1
7 februari 2012 - 18:44
Gilla
Precis som rubriken säger undrar jag lite vad ni har för erfarenheter av maffetone?
Jag har under senaste året löptränat ca 3 pass i veckan och brukar då springa 7km. Har sneglat på maffetone metoden i perioder och konceptet tilltalar mig. Är dock högpulsare och det har avskräckt mig lite men jag är lite sugen på att testa i alla fall en sån 3 månaders grundgrej.
Vad har ni för erfarenheter av det?

Vill minnas att det fanns en massa trådar om maffeton här innan, men nu finns det knappt något alls..
< < < 1 2 > > >
Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#2
7 februari 2012 kl 18:47
Gilla
En tanke till.. meningen är ju att man ska hålla sig under sin aerobiska maxpuls under 3-5 månader? Men hur är det då om man kör styrkepass. Det är ju omöjligt att hålla sig under den pulsen när man gymmar, men det kanske inte spelar någon roll?
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#3
7 februari 2012 kl 19:53
Gilla
Jag kör sedan drygt ett år tillbaks de flesta av mina löppass i lågpuls. För mig passar det bra då löpningen främst är ett komplement till innebandy. Svårt att säga hur effektivt det varit för har inte hållit den kontinuitet som jag önskat under 2011. Satte iaf pers på milen i mars 2011 så helt fel för prestationen var det inte.

För min del var det mest den mentala biten som kändes bäst. Eftersom det inte är lika mentalt jobbigt när man tar det lite lugnare så såg jag fram mer emot varje pass än tidigare.

MAF är ju lite likt stenåldersträningen. Där talar de om att man ska undvika chronic cardio, alltså längre träning med hög puls. Typ tävlingstempo på ett millopp. Därmed säger teorin att du gör bättre i att köra få reps med mycket vila snarare än cirkelträning där pulsen är hög. Kolla primal blueprint fitness om du vill läsa mer om "stenåldersträning".
Jimmy Bergqvist
1980 • norrköping
#4
7 februari 2012 kl 20:23
Gilla
Dessutom känns det som man kan köra något extra löppass i veckan när man kör så långt.. men står det något någonstans om längden på passen? Jag tänker att man borde köra i alla fall en timme eller en och en halv när man kör så lugnt?
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#5
7 februari 2012 kl 20:35
Gilla
Det står, om jag minns rätt, att man kan träna i princip varje dag eftersom den låga intensiteten inte kräver vila i samma utsträckning.
Maffetone handlar, liksom många andra metoder, om så mycket mer än bara en komponent (lågpuls i detta fall).
Köp boken och kolla ytterligare info på nätet så får du hela bilden av vad det går ut på.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
7 februari 2012 kl 20:39
Gilla
Inför Marathon och Ultralopp är det säkert mycket bra träning, låg skaderisk, mindre jobbigt, och ger bra uthållighet.
Anders Hanson
1952 • Höllviken
#7
7 februari 2012 kl 21:08
Gilla
Körde lågpuls sommaren 2007. Hade haft knäont o struntat i löpning. Lågpuls var kanon för att starta löpandet. Hade inte sprungit på länge. Svårt att hålla nere pulsen/farten, men belöningen är att man vänjer sig vid att vara igång länge. Kroppen, dvs leder, muskelfästen o troligen även benstommen anpassar sig och tål mera när man sedan drar på, vilket var efter sex månader för mig den gången.
PS. Det är lite humor när man inte kan springa om stavgångare.
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#8
7 februari 2012 kl 21:57
Gilla
@Anders
" Det är lite humor när man inte kan springa om stavgångare."

Kör MAF, eller ja... har precis startat och nu när det är som kallast kan jag säga att det är en ynnest att få kränga på sig Airtrim'en och vara lite anonym! :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
7 februari 2012 kl 22:51 Redigerad 7 februari 2012 kl 22:52
Gilla
Har kollat lite på hans hemsida. "Vetenskapen" bakom är blaha blaha - jag har särskilt granskat hans argumentation för beräkning av högsta anaeroba puls och där finns ett allvarligt metodfel. Han verkar ha kommit in i tänket genom kontakt med löpare som varit övertränade och testat att "göra tvärtom" med bra resultat för somliga.
Det är en ganska spridd åsikt att många springer sina lugna pass för fort så där ligger han nog rätt, eller nära många elitlöpare och tränare.
Däremot anses det allmänt (dvs av i stort sett alla andra) att man behöver få upp pulsen då och då (rätt ofta) både för allmänt välbefinnade och prestation så där är han udda. Något stöd för att Maffetone skulle ha rätt här har jag inte sett någonstans.
Överhuvud taget tror jag man ska ta varje metod som använder siffror och formler och bestämda regler för hur man ska träna med en hel skopa salt. Det finns ofta något som är bra eller som funkar kanon för somliga. Men sällan för majoriteten.
Biofeedback har ju ofta effekt så lågpulsträning kanske är utmärkt för den som tränar inför t ex 24-timmarslopp.
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#10
7 februari 2012 kl 22:58
Gilla
@Jimmy
Eftersom man inte kan tävla med hur snabbt man springer så kan man ju tävla med sig själv hur långt eller hur ofta man springer. Är en skön känsla att komma hem från sitt livs längsta pass och känna att man vill ut snart igen för att man hade fler km i benen.

Hellre komma hem med lite gas kvar i tanken och vara redo snabbt för nästa pass än att köra för hårt och bli tvungen till flera dagars vila.

Första gången var det en chock hur långsamt jag skulle springa men första tiden kände jag från pass till pass att jag kunde hålla lite snabbare tempo och klarade att springa i fler och fler backar. Går jag på för hårt i en backe i början så pulsen rusar så tenderar pulsen att ligga högt och "förstöra" resten av passet. Ser jag till att gå innan pulsen börjar dra iväg så tjänar jag in den tiden med råge efter backen för att jag kan hålla högre tempo utan att pulsen sticker.
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#11
7 februari 2012 kl 23:03
Gilla
@Oldboy
Håller helt med dig om att man inte ska ta olika metoder för heliga sanningar. Som jag förstått Maffetone så menar han att man ska hålla sig till lågpuls sålänge som man gör framsteg. Alltså kan springa snabbare och snabbare till samma puls. När man stannar i utvecklingen ska man blanda in träning med högre puls som man behagar.

Många verkar tro att man måste gå all-in och aldrig ta ett snabbt löpsteg igen i hela livet.
Christer Gyllenhöjd
1983 • Bjärred
#12
7 februari 2012 kl 23:11
Gilla
Mycket bra! Iaf för mig nu när jag har börjat köra MAF helt strikt. Testade även för något år sedan, men körde då även en hel del högintensiva pass... framförallt styrketräning. För min del har det strikta upplägget fungerat bra mycket bättre, så jag förespråkar helt klart att man under de första månaderna håller sig borta från anaerob träning för att kunna bygga upp sin aeroba bas ordentligt.
Christer Gyllenhöjd
1983 • Bjärred
#13
7 februari 2012 kl 23:13
Gilla
...sedan, som Andreas nämnde, kan man lägga in lite snabbare pass när utvecklingen stagnerat.
Tor
1975 • Göteborg
#14
8 februari 2012 kl 08:17
Gilla
Jag körde strikt Maffetone under tre månader när jag började träna löpning och för mig gav det bra resultat. Här är snittiderna från mina MAF-tester:

Snittid september - 7:17 min/km
Snittid oktober - 5:51 min/km
Snittid november - 5:50 min/km
Snittid december - 5:34 min/km

Jag körde c:a 3 pass i veckan. Allt från 5-20 km.
Anders S
1973 • Göteborg
#15
8 februari 2012 kl 09:08
Gilla
Hur hög puls har du när du gymmar då?

Nu har jag visserligen inte gymmat speciellt mycket men vissa övningar höjer ju pulsen en hel del men jag ligger ändå lägre än när jag springer snabbt.
1969 • Stockholm
#16
8 februari 2012 kl 09:40
Gilla
Tor: jag har sett såna siffror förr och det finns ju besvisligen folk som har haft god utveckling med lågpuls också. Frågan är hur det skulle sett ut om du inte hade kört Maffe men ändå gjort testerna, tror du det hade sett annorlunda ut?

Sen är väl fråga också om det är någon skillnad på att mäta hur träningen går genom att kolla km-tid vid (t.ex.) 145 bpm eller 175 bpm...

Jag håller med trådskaparen om att lågpulsträning verkar ha fallit ur modet, i alla fall här.
Magnus
Stockholm
#17
8 februari 2012 kl 10:27
Gilla
Ska man få bra effekt av enbart lågpulsträning krävs det nog en bra totalvolym, bra mer än man tror. Själv kör jag alla vanliga distanspass i "lågpuls" (ca 50-55 slag under max), men det är nåt som kommit naturligt med tiden, inte nåt som forcerats fram. Hur snabbt man ska springa distanspassen är en funktion av många variabler, bla hur längre man tränat, hur många pass i veckan, genetiska förutsättningar och om man även kör kvalitetspass mm mm..

Enbart MAF? Njae tveksamt om du vill bli snabbare, men en del skulle nog vinna på att ta det lugnare på distanspassen som sagts ovan.
Tor
1975 • Göteborg
#18
8 februari 2012 kl 11:22
Gilla
Thomas:
"Frågan är hur det skulle sett ut om du inte hade kört Maffe men ändå gjort testerna, tror du det hade sett annorlunda ut? "

Rent teoretiskt hade "vanlig" träning kunnat ge samma resultat men i praktiken hade det inte blivit så.

Innan jag hittade MAF så gick jag ut och sprang så fort jag kunde i 5 km. Efter 3-4 pass hade jag tappat all motivation och la helt enkelt av. Sedan läste jag om MAF och fastnade direkt eftersom det blev kul att springa.

Fördelarna för mig var att jag kunde springa långt utan att bli helt slut. Jag tror också att det är väldigt bra för att undvika skador när man börjar träna. Efter tre månader med enbart MAF hade jag inte bara byggt upp kroppen utan även en längtan efter att få springa snabbt.
Acke5
1959 • Göteborg
#19
8 februari 2012 kl 11:43
Gilla
Instämmer med Tor. Det är en befriande känsla att kunna göra samma prestation med en betydligt lägre puls; kommer lite längre varje pass innan pulsen når övre gränsen. Motivationen blir inte lidande om träningen inte är förknippad med "smärta" och för egen del är jag övertygad om att det är min bästa möjlighet att kunna springa längre distanser utan att drabbas av skador.
Jag kände tidigare, att även om tiderna kröp nedåt så hängde inte riktigt rörelseapparatens utveckling med och den där lurande "förslitningskänslan" började göra sig påmind. Med MAF så känns det som att man tvingas bygga upp sig i en balanserad takt.
Nackdelen är att jag börjar bli märkbart långsammare.
Joar
1975 • Göteborg
#20
8 februari 2012 kl 13:50 Redigerad 8 februari 2012 kl 13:51
Gilla
Tror det ligger mycket i det som Magnus N skriver.
Poängen med MAF måste ju vara att möjliggöra mer mängd utan skador (för den som har tid till det).
Verkar orimligt att man skulle bli bättre av att springa lika mycket men saktare.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.