Löpning Träning 8 inlägg 4335 visningar

Träna när kroppen "sover"?

Magnus Karlsson
1983 • Göteborg
#1
2 november 2011 - 22:45
Gilla
Jag tycker det är väldigt smidigt att hinna med ett eller ett par träningspass i veckan på morgonen innan man åker till jobbet. Jag kan dock känna att kroppen inte riktigt hunnit vakna och jag upplever det som tyngre att hålla den fart som jag klarar ganska enkelt på ett kvällspass.

Nu till frågan — ger min morgonträning sämre resultat på grund av att min kropp inte riktigt har samma energi som den har senare under dagen? Gör jag mig en otjänst som envisas med att träna på morgonen istället för kvällen?

Vad säger ni?
Dana
1965 • Helsingborg
#2
3 november 2011 kl 07:18 Redigerad 3 november 2011 kl 07:18
Gilla
oavsätt när jag tränar min resultat blir dålig :)
men allvarligt talat, jag går inte ut utan att jag har drukirt en kop kaffe.helst två. sen är världen och mina ben ok.
men skulle inte utvillad krop ha mer energie än en efter 8-10 timmars jobb??? jag tycker så... vore intressant läsa vad andra tycker.
1982 • Helsingborg
#3
3 november 2011 kl 14:40
Gilla
Jag tycker som du, det är riktigt skönt att träna innan jobbet på morgonen! Har upplevt samma sak dock att benen känns tyngre än när man tar sig ut på eftermiddagen, men det brukar lätta efter någon kilometer. Tror absolut att det ger lika mycket att köra på morgonen. Även om kroppen är lite seg i början, så är ju i vart fall knoppen piggare resten av dagen :)
Magnus
Stockholm
#4
3 november 2011 kl 15:41
Gilla
Det är till viss del en vanesak också. Tyckte det var mycket jobbigt att komma igång på morgonen förut, nu är det lättare. Tror inte effekten blir sämre, men det brukar bli mer av joggpass på morgonen än hårda intervaller, av naturliga skäl :)
Robert
1989 • Storå
#5
4 november 2011 kl 12:30 Redigerad 4 november 2011 kl 12:35
Gilla
Har du kollat vilken puls du har när du springer på morgonen gentemot kvällen, samt vilket tempo du håller?

Låt säga att du har lite energi på morgonen och "bara" orkar hålla 5:30 tempo. På kvällen orkar du hålla 5:00 tempo. Då tror jag iaf att det utgör en del skillnad.

Kan tillägga att jag själv brukar träna på morgonen när jag vill hålla ned tempot. Känner mig oftast tröttare den tiden.
Acke5
1959 • Göteborg
#6
5 november 2011 kl 08:07
Gilla
Är det inte som så, att energidepåerna i musklerna är ganska tomma på morgonen? Det tar väl även rätt lång tid, även efter en bastant frukost, att få upp nivån.

För egen del har jag noterat att morgonjogg på sommarsemestrarna är klart tyngre och resulterar i markant sämre tider än dito på kvällen.

Nu är jag i Thailand, och så fort snuvan och febern släpper, så lär det bli tvunget med morgonpass; det blir snabbt för varmt här.
1966 • Hässleholm
#7
5 november 2011 kl 09:27
Gilla
Att träna på morgonen är ett ypperligt sätt att gå ner i vikt. Dels för att man har en högre fett förbränning under dagen samt att om man tränar på m morgonen är det lättare till att föra det till en rutin.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#8
5 november 2011 kl 10:52 Redigerad 5 november 2011 kl 10:54
Gilla
Tror absolut att det är en vanesak till ganska stor del. Äter man ordentligt kvällen innan så är muskelglykogendepåerna rätt välfyllda. Jag springer inte särskilt ofta på morgonen längre, men förr (för 15 år sedan gjorde jag det ofta). Jag fick då rådet av en mycket duktig löpare att äta rejält på kvällen innan och att "väcka hjärnan" på morgonen med en rejäl kopp te med mycket honung. Han menade att kroppen är ganska pigg och fräsch på morgonen, det är hjärnan som behöver energi. Hårda intervallpass är kanske inte idealiskt att köra på morgonen, men vanliga distanspass för att få upp mängden går utmärkt. Progressiva pass där man börjar riktigt lugnt för att öka efterhand man känner sig piggare fungerade också bra för mig då.

Edit: Svaret på frågan är alltså, nä, man gör sig själv ingen otjänst att springa på morgonen i stället för kvällen. Vi är alla olika och det gäller att hitta det som fungerar bäst för en själv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.