Löpning Träning 13 inlägg 8573 visningar

Tips för träning regn och rusk

Sophia Hansson
1980 • Stockholm
#1
21 september 2011 - 12:13
Gilla
Hösten kommer allt närmre och det verkar som att det blir färre och färre träningspass i ljusa och ljumma kvällar. Det brukar få mig att ge upp - tråkigt nog - men i år måste det bli ändring på det!

Eftersom jobbet och övriga livet styr träningen måste jag ju vara redo oavsett väder om det ska bli nåt. Mörker, regn och rusk etc. Kan inte sitta och vänta på finväder. Vad rekommenderar ni vana höstmotionärer för kläder (och eventuell annat utrustning)?
Mr. B
1963 • Hemma
#2
21 september 2011 kl 12:55
Gilla
Reflexer och lampor. Att överleva går före allt annat. Enbart reflexer räcker inte, speciellt inte när du möter en cyklist utan lyse i mörker.

För att hålla värmen brukar det vara bra med flera lager. Ett superunderställ är mycket bra, och jag springer med enbart underställ och overall ner till minusgrader. Med fyra-fem lager kläder och Haglöfs varmaste rånarluva har jag sprungit ner till -25 grader.
M Extreme
1971 • Vallentuna
#3
21 september 2011 kl 13:09
Gilla
Ned till +5 grader är det ganska enkelt. Långa tights och långärmad funktionströja och kanske en väst med reflekterande tyg. Man behöver mindre kläder än man kan tro. Eventuellt tunna handskar.
Sedan behöver man en vindjacka med "andningshål" när det börjar krypa nedåt
Mot vintern till behöver man lägga till underställ och mössa.
Skorna funkar bra med de vanliga. Blir det riktigt blixthalt som i fjol behövs broddar men de är relativt billiga. Känner man för att investera finns skor med dubb.
Det blir rätt mycket mer stinkande tvätt på vintern än på sommaren.
1974 • Reftele
#4
21 september 2011 kl 13:33
Gilla
Vad gäller regn tså finns det en sak till som är viktig förutom kläder och det är humöret och inställningen.
Trivs rätt bra i regnet efter en 10 minuter är du ju ändå så pass van vid regnet att det faktiskt inte spelar så stor roll. Jag lyssnar 'även på radion även i regnet och det hjälper också till då man tänker på annat. Ett glatt humör ifrån början hjälper med.
Kinsei
1974 • Malmö
#5
21 september 2011 kl 13:48
Gilla
Med risk för att verka klämkäck kan jag tillägga att regn och rusk oftast verkar som värst när man sitter i TV-soffan och tittar ut, sällan när man faktiskt är ute och springer!

För min del handlar det om att ha bestämt mig för att träna, att byta om och ge mig ut. Det funkar liksom inte att bara sitta där och vänta på att motivationen ska komma. Bor man i Sverige kan man helt enkelt inte att ställa in träningen så fort vädret är dåligt!
1996 • Saltsjö-Boo
#6
21 september 2011 kl 14:16
Gilla
Reflexväst! Jag har börjat använda det nu när mörkret är här på kvällarna. Är dock inte så bra på varmare kläder.
hernwall
1966 • handen
#7
21 september 2011 kl 15:54
Gilla
Lite personliga erfarenheter, fr.a. när det blir kallare: Merinoull. De funktionsunderkläder jag testat är inte i närheten. När det blir halt, så är dubbade skor kalas. Och se till att hålla dig varm om händerna.

Så länge det "bara" är regn och rusk, så nån sjysst regnjacka. Så länge det inte är långpass, så klarar du hålla värmen ganska bra.

Reflexväst.

Och bär med dig de positiva tankarna - inte minst att du ju gör det!
1965 • Eksjö
#8
21 september 2011 kl 17:59 Redigerad 21 september 2011 kl 18:01
Gilla
Avseende mindre ljusa kvällar:

Ta tjuren vid hornen och lägg redan nu in ett planerat sent kvällspass när det är helt mörkt ute, gärna i skogen (och om du har tur så regnar det den kvällen också).

Det är den gradvisa försämringen av ljus/väder som är värst IMHO, genom att köra ett riktigt mörkerpass/skitpass planerat på ovanstående sätt så känns de vanliga kvällspassen lättare sedan, då har man ju redan kört ett pass som var värre.
Sophia Hansson
1980 • Stockholm
#9
22 september 2011 kl 08:43
Gilla
Tack för hjälpen! Stort tack även för de "klämkäcka" tillropen, jag gillar verkligen att det är så positiv anda här i forumet och att man peppar varandra! I år är dock inte motivationen problemet som sagt, utan att jag faktiskt inte vet hur jag ska klä mig för att märka så lite som möjligt av vädret. Jag är rädd att ramla i fällen att skaffa onödiga grejer i nån sorts iver att vara redo för allt.

Är det någon som har bra tips på regnjacka? Räcker det med ett plagg som beskrivs som vattenavvisande? Jag inser förvisso att "räcker" är ett relativt begrepp, men säg om man ska vara ute i en timme och det faktiskt regnar, inte bara duggar.
Kinsei
1974 • Malmö
#10
22 september 2011 kl 08:51
Gilla
Beror lite på - själv börjar och slutar jag min runda i princip direkt utanför ytterdörren, och vanligtvis går jag raka vägen till duschen efteråt. Så jag tycker ärligt talat inte att det gör så mycket om man blir lite blöt. Har bara vanliga löparjackor och visst, efter en stund går ju vätan igenom. Men då har man ofta fått upp värmen och under en timmes löpning hinner det faktiskt inte att bli något problem. Vanliga löpartights funkar också bra i regn. Det jag tycker sämst om är nog att bli blöt om fötterna.
1965 • Torsås
#11
22 september 2011 kl 09:10
Gilla
Hej Sophia! Jag tycker det är sköönt med regn och rusk, träningspasset får liksom lite extra krydda då. Mina rundor börjar och slutar också precis vid ytterdörren så vädret är eg inte ett stort problem. En keps på huvudet så slipper jag kisa för regnet. Jag har inga speciella regnkläder när jag springer, men du har fått många bra tips innan.
Försök tänka att det är skönt att springa även i regn och rusk så tar du dig igenom passet lekande lätt. =O)
1977 • Stockholm
#12
22 september 2011 kl 17:35
Gilla
Jag springer i slalom-strumpor när det är kallt, med lite ull i, som går till knäna. Och mitt bästa men dyraste tips är houdinis munkis, men är det varmare än -10 grader är den för varm! Kallare än -10 och det är ett alldeles fantastiskt plagg som tog mig genom hela vintern
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#13
22 september 2011 kl 22:31 Redigerad 22 september 2011 kl 22:32
Gilla
Sophia, lite OT, och med risk för att hamna i "hurtbullefacket" kan jag verkligen rekommendera träning när dagen "vaknar." Genom hela den mörkare årstiden försöker jag ge mig ut på morgonen och få med mig gryningen. Det är ett fantastiskt ljus här i norr (eller söder som Stockholm är jämfört med min hembygd norr om Polcirkeln) under gryningen och en morgonrunda kan verkligen ge mig energi i flera dagar.

Jag vet att många har svårt att komma ut på morgonen. Som gravt frukostberoende trodde jag aldrig att jag skulle fixa att träna innan frukost, men med lite träning har nu morgonpass blivit mina favoritpass. Jag kan fortfarande inte köra tuff träning på morgonen, men lugna pass fungerar jättebra.

Har du möjlighet att ge dig ut mitt på dagen, kanske 30 min på lunchen kan funka? Då kan du även dra nytta av den begränsade soltiden vi har.

Annars kan jag rekommendera att bygga bra rutiner runt passen, som en bastu eller ett skönt bad efter passet. Behöver du åka bil till/från träningen, kan torra kläder vara sköna att byta om till innan hemfärden.

Kompistipset är mitt sista råd. Har du någon som kan lida sig genom skitvädret med dig kan det bli mer uthärdligt.

Löparhälningar från Tom
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.