Löpning Avancerad träning 3 inlägg 4541 visningar

"Höghöjdsträning" på havsnivå

Anders E
1968 • Sollentuna
#1
20 augusti 2011 - 08:44
Gilla
Här är en fråga jag grunnat på ett tag och som det skulle vara intressant att få andras syn på.

Röda blodkroppar ombesörjer ju syretransporten till musklerna. Ju fler röda blodkroppar desto bättre syretransport och det är därför elitidrottare är förtjusta i höghöjdsträning eftersom den tunnare luften stimulerar bildandet av röda blodkroppar.

För de som inte har möjlighet att träna på hög höjd finns ju alternativ där man t ex kan använda "kvävetält" där luften innehåller en ökad andel kväve och en minskad andel syre i ett försök att återskapa miljön på hög höjd:
http://altitudetraining.com/main/sports/research/PracticalApproachBurke

Om man tränar på ett löpband i en lokal vars luftväxling inte är dimensionerad för hård fysisk träning kommer syrehalten att sjunka och koldioxidhalten att öka vartefter träningen fortskrider. I de "hypoxic [syrefattiga] environments" som beskrivs i länken ovan har man bytt ut en del av syret mot kväve (vilket troligen är mer angenämt att andas in än luft där man bytt ut en del av syret mot koldioxid). Även om höga halter av koldioxid kan upplevas som obehagligt kvarstår frågan om inte den syrefattiga miljön i en träningslokal med underdimensionerad ventilation trots allt stimulerar bildandet av röda blodkroppar på liknande sätt som vid höghöjdsträning?
Mattias A
1967 • Lund
#2
20 augusti 2011 kl 09:00
Gilla
Vad gäller den här kemin är jag amatör, men kväve är väsentligen inert (även om det till viss del löser sig i blodet, se dykarsjuka) medan koldioxid binder in på samma plats i hemoglobinmolekylen som syre, så kemin blir annorlunda än vid höjd kvävehalt. Så vitt jag kommer ihåg har kroppen även koll på koldioxidhalten i blodet (vilket är anledningen till att det är farligt att hyperventilera innan man dyker) och den kommer ju bli högre om man höjer koldioxidhalten i rummet. Min gissning är därför att man inte får samma effekt av hög koldioxidhalt som av hög kvävehalt.

Men det så klart, jag kan ju ha fel…
Anders E
1968 • Sollentuna
#3
20 augusti 2011 kl 22:10
Gilla
Tack för svar.

Jag fick lite oväntat under en middag tidigare på kvällen ytterligare ett svar från en läkare som specialiserat sig på tester av dykare och som via detta skaffat sig god kunskap om hur olika luftblandningar påverkar människokroppen.

Svaret liknade det du var inne på. Enligt honom är det partiella syretrycket avgörande för bildandet av erytropoetin (EPO) som i sin tur stimulerar bildandet av röda blodkroppar. På hög höjd är det partiella syretrycket lägre än vid havsytan vilket stimulerar EPO-produktionen (hemoglobinet plockar inte upp lika många molekyler som normalt, vilket njurarna märker och utsöndrar EPO för att öka mängden röda blodkroppar). Att syret skulle minska i en dåligt ventilerad lokal har liten inverkan på syretryck och prestation (dykare som arbetar på stort djup andas t ex heliox, vilket är en blandning av 98% helium och 2% syre, att jämföra med ca 20% syre i den luft vi normalt andas). Vad som spelar större roll för prestationen är mängden koldioxid i luften. Med stigande koldioxidhalt mår man snabbt sämre (koldioxiden sätter sig på hemoglobinet istället för syret och försämrar därmed syretransporten). Det finns därmed inga vinster med att träna i en lokal med dålig ventilation. Man mår sämre och får heller inget EPO-påslag som vid höghöjdsträning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.