Löpning Tävlingar & Motionslopp / Midnattsloppet 2011 24 inlägg 12607 visningar

Folksam startklar - får man ersättning

Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#1
9 augusti 2011 - 16:15
Gilla
Jag har vansinnigt ont i ena underbenet, antar att det är benhinneinflammation, och jag undrar om någon vet om Folksam ersätter anmälningsavgiften för den typen av skada? Jag kommer alltså inte att kunna springa midnattsloppet Sthlm på lördag. Jag har årsförsäkringen Startklar men blev osäker på vad som ersätts. Tacksam för erfarenheter.
< < < 1 2 > > >
Katten
1967 • Hemma
#2
9 augusti 2011 kl 17:17
Gilla
Du behöver bifoga intyg från läkare, leg. naprapat eller motsvarande
Anna W
1980 • Hisings Backa
#3
9 augusti 2011 kl 17:58 Redigerad 9 augusti 2011 kl 18:30
Gilla
Förstår jag det rätt ersätts bara skador under loppet om man har Startklar, för skador under träning krävs StartklarPlus. Men de är rätt restriktiva med vad som är olycksfallsskador då också. Är det behinnorna så beror det ju på överbelastning som inte ger ersättning enligt det här stycket:

"Såsom olycksfallsskada räknas inte kroppsskada
som uppkommit genom
• smitta av bakterier, virus eller annat smittämne.
Infektion på grund av insektsstick eller
liknande kan dock ersättas såsom
olycksfallsskada,
• smitta genom intagande av mat eller dryck,
• ingrepp, behandling eller undersökning
(skada vid medicinsk behandling) eller genom
användning av läkemedel,
• förslitning, överbelastning eller överansträngning."

Funderar över det här stycket:

"Med olycksfallsskada jämställs i denna försäkring
kroppsskada utan oförutsedd plötslig yttre
händelse vid
• total hälseneruptur (helt avsliten hälsena)
• ledbandsruptur i fotled eller knä (till
exempel avslitet korsband)
• fraktur (dock inte stressfraktur)
• solsting, värmeslag och förfrysning."

Om man bara sliter av en del av hälsenan eller får en bristning i låret får man alltså ingen ersättning? Känns som om de valt lite på måfå vad som är en olycksfallsskada.
1978 • Malmö
#4
9 augusti 2011 kl 18:56
Gilla
Jag måste säga att det där verkar vara en helt värdelös försäkring. Om man råkar ut för något som de verkar acceptera som grund för ersättning känns det som att anmälningsavgiften är det lilla problemet. Säg inte att det är en självrisk inblandad också!?
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#5
9 augusti 2011 kl 19:08
Gilla
Jag fick ändan ur vagnen och ringde Folksam (men jag ville ju gärna höra era erfarenheter också). Försäkringen täcker startavgiften om man inte kan starta pga sjukdom eller olycksfall. Alltså om jag blir förkyld eller ramlar omkull och därför inte kan starta. Men detta är ju en överbelastningsskada och då gäller det inte. Det trista är ju att jag troligen missar alla fyra loppen jag är anmäld till i höst: midnattsloppet, hälsoloppet, Lidingö 15km och tjurruset. Om försäkringen täckt detta hade det varit värt premien. Jag funderar på att cykla omkull i morgon...
1978 • Malmö
#6
9 augusti 2011 kl 19:33
Gilla
Åk till närmsta dagis, förklara din situation och be att få skaka hand med alla barnen. Du är förkyld innan torsdag!!!
#7
9 augusti 2011 kl 19:39
Detta inlägg har raderats
#8
9 augusti 2011 kl 19:41
Detta inlägg har raderats
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#9
10 augusti 2011 kl 09:32
Gilla
Tack för tipsen!
Jerker K
1978 • Malmö
#10
10 augusti 2011 kl 10:32
Gilla
Man kan tycka vad min vill om försäkringens omfattning (jag tycker den är helt värdelös), men genomförande av Anders förslag är utan tvekan straffbart bedrägeri.
1978 • Gävle
#11
10 augusti 2011 kl 10:34
Gilla
Jag fick tillbaks min startavgift till Stockholm Marathon efter att jag dragit på mig höftskada i träningen. Det var inga problem, skickade bara in intyg från sjukgymnast (trots att det står att det ska vara från läkare) tillsammans med ett kort brev med kontonr etc så betalade de ut pengarna. Hatten av, Folksam.
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#12
10 augusti 2011 kl 10:43
Gilla
De kanske är generösare än vad de säger i telefon. Jag ska prova.
Micke Larsson
1971 • Norge
#13
10 augusti 2011 kl 10:49
Gilla
Jerker: Däremot torde Henriks förslag i #8 vara oantastligt för lagen och Folkskam. Att det funkar tvivlar jag inte heller på. Säga vad man vill om barn, men som smitthärdar är de "sjukt" effektiva.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#14
10 augusti 2011 kl 10:51
Gilla
Tycker det verkar lite dåligt att köpa en försäkring utan att veta vad den gäller för, och sen bli besviken när den inte gäller "allt".

Det framgår tydligt vad försäkringen gäller för och det har du accepterat när du köpte försäkringen, det var ju ingen som tvingade dig.

Sen att andra här uppmanar till försäkringsbedrägeri är ju bara sorgligt. Om man uppmanar till olaglig handling anser jag att man borde bli avstängd från sidan direkt!
#15
10 augusti 2011 kl 13:07
Detta inlägg har raderats
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#16
10 augusti 2011 kl 13:36
Gilla
@Anders - Jag tog i vart fall ditt och Henriks förslag skämtsamt och har inte tänkt mig att vara bedräglig.

Jag tänker träffa en läkare och se till att få ett intyg på att jag inte kan springa, sedan får jag se vad Folksam säger om det. Det värsta som kan hända är att jag får nej och då har jag dragit på mig en onödig kostnad (om nu inte läkaren har någon fungerande behandling, men det håller jag för osannolikt tyvärr).

Jag ställde frågan på forumet för att få andras erfarenhet av praktisk tillämpning av försäkringsvillkoren och det låter som att det finns en viss chans att jag kan få ersättning. I så fall var försäkringen lönsam (eftersom det är flera lopp jag har betalt för som jag inte kommer att kunna springa).
Najla
1975 • Solna
#17
10 augusti 2011 kl 14:49
Gilla
Bara en liten varning för att skaffa läkarintyg:
Jag pratade med min vårdcentral och det visar sig att det kostar 400 kr att få ett läkarintyg, plus 150 kr för själva läkarbesöket. Det betyder att man kommer att lägga ut 550 kr för att få tillbaka 345 kr. Startklar är en skämtförsäkring i mina öron! Jag kommer då aldrig mer teckna den.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#18
27 april 2012 kl 09:04
Gilla
Najla, vad har du för läkare?

Jag skulle springa Lidingö Ultra 50 km i morgon om jag inte blivit rejält förkyld.
Häromdagen gick jag till läkaren för att kolla om det var bakterier (som man kan behandla, så man blir frisk någon gång) eller virus.
Virus konstaterades men jag insåg att det inte blir något lopp för min del - trist då man tränat ett halvår för detta - och passade därför på att be om läkarintyg.

200 kr kostade besöket och då fick jag med mig ett läkarintyg.

Idag ringde jag Folksam som frågade:
* Har du läkarintyg?
* Vilken läkare har du varit hos?
* När går tävlingen?
* Varför kan du inte starta?
* Vad kostade anmälningsavgiften?
* Kontonummer?
Sedan, utan ytterligare frågor, så lovade de att jag har hela anmälningsavgiften på 491 kr på mitt konto inom en vecka.

Klockrent alltså!

Jag frågade var jag skall skicka läkarintyget men de svarade att de inte behövde det...

Detta är tredje eller fjärde gången jag använder mig av startklar.

Tidigare har jag ställt in pga magsjuka (TEC 25 miles 2009), förkylning (Lidingöloppet 2009) och knäskada (Stockholm Marathon 2010) .
Minns inte om jag hade startklar och / eller ansökte om ersättning alla dessa gånger men det var inga problem att få startavgiften tillbaka de gånger jag försökte.
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#19
7 augusti 2012 kl 15:48
Gilla
Jag meddelade aldrig utslaget på detta ärende. Jag fick ett läkarintyg, det kostade massor av pengar. Jag fick ersättning för startavgiften till Lidingöloppet. Jag sprang Tjurruset (skadad, men det var roligt ändå...).

Kostnaden för läkarintyget + avgiften för startklar motsvarade ungefär vad jag fick tillbaka för Lidingöloppet om jag minns rätt.

Kontentan är att om man skulle bli arbetshindrande sjuk eller skadad, så att man inte behöver betala extra för läkarintyget, då lönar sig Startklar. Om man bara är skadad så att det är löparhindrande och inte arbetshindrande så är det tveksamt om det lönar sig för enstaka lopp, men om man är anmäld till flera lopp, och särskilt de stora dyra, så kan det löna sig ändå.

Jag lyckades få igenom min skada som akut, för den uppkom ganska hastigt, annars täcks inte utmattningsskador, överansträngningar o.dyl. egentligen.
1983 • Karlstad
#20
7 augusti 2012 kl 18:57
Gilla
Vet inte vad andra har för läkare, men jag fick lätt ut läkarintyg av min läkare att jag har astma och måste vid behov ta dopingklassade mediciner ( vill ha intyg ifall att jag får för mej att starta i lopp där tester kan krävas ) och jag behövde inte betala en krona utan ringde bara upp min läkare och sen låg det intyget snart i min brevlåda.

Ni som behöver betala och klagar kanske ska se er efter en annan läkare då det är fria vårdval. Om inte så gnäll inte. Ni väljer själva vilka läkare ni går till och ni kan fråga innan ni går dit om intyg kostar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.