Löpning Tävlingar & Motionslopp / i form-loppet 6 inlägg 6094 visningar

För sent att träna för iForm-loppet 5 km?

Veronica
1982 • Göteborg
#1
31 juli 2011 - 15:51
Gilla
Jag är rätt ny inom löpning, har sprungit från och till i något år men aldrig riktigt fått in någon rutin. Nu springer jag runt 4 km en gång i veckan och blandar då jogging och powerwalk så att jag känner att jag orkar ta mig runt.

Jag är nu lite sugen på att anmäla mig till iForm-loppet i Göteborg om en månad och då springa 5 km. Jag känner att det skulle peppa mig att få in en bättre rutin med min träning plus att det är roligt att träna till något istället för att "bara" springa.

Vad tror ni som är mer erfarna av lopp? Hinner man träna upp sig tillräckligt för att springa oavbrutet (dvs inte jogg och gång blandat) 5 km på en månad? Är det någon mening med att jag jag anmäler mig till loppet? Vad är i så fall bästa strategin och upplägget inför loppet?
Ballerina
1986 • Göteborg
#2
31 juli 2011 kl 16:10
Gilla
Hej Veronica!
Vad glad jag ser att det är fler än bara jag som tränar med korta marginaler :)

Jag är också ganska ny inom jogging och har redan anmält mig till iForm-loppet för att få inspiration att träna. Jag joggar i perioder och är inte speciellt vältränad. Inför blodomloppet förra året lyckades jag ändå komma i tillräcklig form (på ganska kort tid) för att springa de 5 kilometerna utan paus. Jag har precis påbörjat träningen inför iForm och tror nog att både du och jag kan klara det!!
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
31 juli 2011 kl 16:15
Gilla
Jag skulle säga att de flesta runt 30 år skulle hinna gå från 0 till 5 km på en månad, så eftersom du redan springer är det inga problem att hinna till ett läge när du kan springa hela loppet.

Ju mer du hinner träna innan loppet desto bättre kommer det att gå, gärna 2-4 pass i veckan istället för ett. Du kommer knappast att vinna, men inte heller bli sist (väldigt få gör som bekant det).

Vill du följa träningsprogram finns det sådana, annars gör du en egen variant. Oavsett vilket, försök att variera korta och längre pass. Snabba intervaller, långsam jogging... Och ser du till att springa 5 km utan avbrott av gång innan loppet kommer det att kännas säkrare, men jag är rätt säker på att du skulle klara det i morgon.

Om du bara har lust/tid att springa en gång i veckan fram till loppet skulle jag däremot föreslå att du enbart springer 5km-rundor (med så lite gång som möjligt). Ingen idé att variera fyra pass mer än så. När du väl står på startlinjen ska det mycket till för att du ska börja gå.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
31 juli 2011 kl 19:47
Gilla
det kommer du absolut klara! Som micke med sa, det krävs väldigt mycket för att man ska börja gå under ett lopp.

men se till att varit ute åtminstone 5 km innan loppet, så du mentalt vet vad du har framför dig när du står på starten. mer än ett pass i veckan skulle inte heller skada...

Lycka till!
Veronica
1982 • Göteborg
#5
2 augusti 2011 kl 13:59
Gilla
Ballerina: Skönt att veta att fler tränar med kort framförhållning. Jag hoppas och tror att just 5km-sträckan lockar en hel del som springer första gången eller som är en aning otränade.

Micke: Tack för peppen och råden! Jag joggade igår 2,22 km utan uppehåll för gång för första gången och känner mig mer än peppad just nu. Jag planerar att öka min träning till 2-3 ggr per vecka och tror att det plus viljan att ta mig runt när jag väl står vid startlinjen kan ta mig långt!

Kajsa B: Jag började med att öka mina pass fr.o.m igår, planerar 2-3 pass i veckan. Dessutom gick självförtroendet upp med 100 när jag lyckades jogga utan uppehåll i över 2 km igår, mitt bästa hittills. Det mesta går när viljan finns. Jag tror också mycket på mental träning, försökte se mig själv springa hela gårdagens runda utan gång på 2 km och så blev det ännu lite bättre (2,22 km). Härligt!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
2 augusti 2011 kl 19:13
Gilla
håller absolut med om att det är mycket det mentala! Det är där tävling är så bra, för man pressar sig det där lilla extra. på senaste loppet jag sprang höll jag ut så mycket bättre just därför. hade dte varit träning hade jag börjat gå, men på tävling går det inte att smita undan och bortförklara. så det är bara att bita ihop :)

tror absolut du kommer klara 5 km utan att gå. det gäller bara att hålla rätt tempo.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.