Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4548 visningar

Ont i foten efter 3-5 km

Patrik
1978 • Swe
#1
20 juli 2011 - 21:49 (Redigerad 20 juli 2011 - 21:50)
Gilla
Hej

Jag får ont i foten efter några kilometers löpning. Jag får ont ungefär där knölarna sitter. Om jag fortsätter springa så gör det bara mer och mer ont och blir till viss del svullet. Har aldrig försökt springa speciellt långt efter att jag får ont.

Jag är normalviktig (68 kg, 1.78 cm)

Jag har dragits med detta i flera år.
På löplabbet och liknande så har de sagt att jag trampar inåt och därför gett mig skor med stabila innesidor. Jag använde denna typ av skor även innan jag fick ont.

jag har varit hos en sjukgymnast (några år sedan nu), där fick jag ett antal övningar, såsom balansbräda och tåhöväningar. När inte det hjälpte så fick jag tipset att avstå all träning i 6 månader då hon misstänkte att foten kanske blivit överansträngd. efter 6-7 månader provade jag löpning igen och började med små doser. Någon enstaka km för att sedan försöka något längre. Men då kom problemen tillbaka.

Till saken hör att jag kan spela innebandy/squash/badminton i 60 minuter utan att känna av någonting i foten.

För något år sedan så gick jag till en läkare (fast besluten att försöka lösa mina fotproblem igen) som i sin tur skickade mig vidare till en person som gjuter inlägg. Fotspecialisten analyserade fötterna och såg också att jag trampade inåt och var övertygad om att mina problem berodde på attjag just trampade inåt och att skorna inte räckte. Därför fick jag inlägg gjutna efter fötterna.
Tyvärr har inte heller detta hjälpt.

Någon här som har varit med om något liknande eller vet var man kan få hjälp?
Jag bor i göteborgsområdet.
Susse
1968 • Löddeköpinge
#2
20 juli 2011 kl 22:48
Gilla
Knölarna? Är det leden efter stortån du menar?
Jag har problem i den leden på ena foten.
Samuel H
1979 • Järfälla
#3
20 juli 2011 kl 23:03
Gilla
"Till saken hör att jag kan spela innebandy/squash/badminton i 60 minuter utan att känna av någonting i foten"

Jag tror du kan vara något på spåren där. När du spelar de sporterna springer du sannolikt mycket mer på tå. Något du kan prova är att göra samma sak när du löptränar, eller i alla fall mer åt det hållet. Men de skor och inlägg du fått utprovade gör det sannolikt ganska svårt att få en fotisättning mer åt mittfoten/framfoten eftersom de har en stor höjdskillnad mellan häl och tå. Prova ett par lättare skor om du har (utan inlägg).

Jag är inte rätt person att försöka lära ut framfotslöpning, men googla eller sök här på forumet så kommer du hitta mycket information.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
21 juli 2011 kl 07:58
Gilla
Så här skrev jag i ett annat inlägg som handlade om liknande problem:

Lite oklart var exakt det gör ont - men gör några gissningar - Nervinlämning- (http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/foot/entrapmentnerves.htm)
Det kan även vara senorna som löper bakom och under "ankelknölen" - man kan få problem av dessa senor både på insidan och utsidan av ankeln (http://northcoastfootcare.com/pages/Foot-and-Ankle-Anatomy.html)

Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 30 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg.

Kör nu sedan ett år med Pose-teknik - vilket gör att all pronering är som bortblåst (liksom inlägg och "stabila skor"). "
Patrik
1978 • Swe
#5
21 juli 2011 kl 12:31
Gilla
Om ni kollar på denna bilden; https://www.northcoastfootcare.com/product_images/uploaded_images/anatomy-foot-lateral.jpg

Jag får ont omkring fibula. Något nedanför.

Skall helt klart prova pose-teknik och lättare skor!

Tack!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.