Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 43773 visningar

diskbuktning i ländryggen

Maria Kouns
1960 • Hjärup
#1
5 juli 2011 - 12:16
Gilla
Hej!
Efter besök hos flera sjukgymnaster och två läkare ställdes diagnosen diskbuktning i ländryggen, vilket också verifierades vid en MR i vintras. Besvären som först yttrade sig som en sträckning eller bristning i baksida lår övergick sedan i kraftig smärta i skinkan, höften och lårets utsida. Besvären har tvingat mig att helt avstå från all löpning de senaste två åren. Under dessa löpfria år har jag kört en hel del bålstyrka, ändrat sitt- och böjmönster i vardagen och på jobbet, periodvis använt traktionsbänk, simmat 3-4 gånger/vecka och ibland åkt rullskidor. Jag har också fortsatt att cykelpendla men numera med en betydligt mer upprätt sittställning än tidigare, allt för att undvika att tvinga ländryggen till ett ytterläge.
Smärtan har avtagit, så i så måtto är skadan mindre omfattande än tidigare, men fortfarande känns det som att löpning är helt uteslutet. Känner någon igen problemet och/eller har kunskap som kan hjälpa mig med vad som kan få skadan att läka ut och/eller vad som krävs för att komma tillbaka till löpningen?
Erika Schönborg
1966 • Vallda
#2
5 juli 2011 kl 13:05
Gilla
Hade samma problem och blev hjälpt av yogans "Kobra-övning" med ryggböjningar bakåt. Körde kobran tio resningar + en sista statisk en gång i timman i det mest akuta och sedan tre gånger om dagen. Dessutom låg jag på mage på golvet och tittade på TV på armbågarna ("halv-kobra"). Detta lyckades trycka tillbaka buktningen och idag har jag inga problem. Ibland får jag känning men då gör jag kobran några omgångar. För bilder på kobran, sök på google "kobra yoga".
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#3
6 juli 2011 kl 07:35
Gilla
Jag fick samma diagnos som dig Maria för tre veckor sedan. Dessbättre kan jag springa (med viss smärta) men har däremot oerhört svårt att gå :S
Liksom Erika gör jag ryggböjningar bakåt varannan timme och unviker helt statisk belastning av ryggen i framåtböjt läge eller sitta i ihopsjunken ställning vilket har gett ett snabbt resultat. Jag köpte också en ländryggskudde av min sjukgymnast som jag använder så fort jag sitter ned.
Min sjukgymnast använder Mckenzie-metoden och hans bedömning är att min läketid är ca fyra veckor om jag följer hans program.
Du kan hitta mer info på http://www.mckenzie.se/patient/ samt om du googlar "McKenzie metoden". Lycka till!
1965 • Eksjö
#4
6 juli 2011 kl 09:04
Gilla
Halvrelaterat:

Någon gång i vintras bläddrade jag i en "tjejtidning" på gymmet. Det var antingen iForm eller Fitness. Tidningen var troligen från förra året, men ej säkert. Där presenterades en ny typ av ryggmackapär som man skulle ligga på på ett sådant sätt att den avlastade korsryggen. Jag tror den var gjord av trä. Många rörliga delar (tror att tanken vara att varje sektion av ryggen skulle lyftas individuellt för att separera kotorna). Kommer inte ihåg vad den hette, men det var en intressant ny infallsvinkel (IMHO). Har tyvärr inte lyckats googla fram den (finns ju en miljard sidor om alternativ ryggträning).

Någon som vet vad jag pratar/skiver om?
Maria Kouns
1960 • Hjärup
#5
6 juli 2011 kl 11:59
Gilla
Tack för värdefulla kommentarer och tips. Har prövat kobra-övningarna med delvis positivt resultat. Jag får kanske gå tillbaka till det och följa regimen till punkt och pricka under en längre tid igen. Både en sjukgymnast och en naprapat som jag pratat med var dock tveksamma till Mckenzie och att tänja ryggen bakåt. Båda helt oberoende av varandra undrade om det möjligen kunde handla om en glidning av en kota och att då skulle bakåtböjning inte vara lämpligt. Dessutom menade bägge att det finns ett 70-30 förhållande vad gäller bakåtböjning, dvs att 30% av personerna helt enkelt har en konstitution som inte mår bra av sådana tänjningar bakåt. Som lekman är det oerhört svårt att hamna mellan så olika uppfattningar som tycks råda bland sjukgymnaster när det gäller det här.

Peter, det du nämner är kanske en traktionsbänk. Avlastningen sker då man i liggande med fötterna fastspända lutas bakåt så att huvudet hamnar betydligt lägre än fötterna. Många tycker att detta hjälper och det har jag också delvis funnit, även om min skada inte läkt helt. Sök på traktionsbänk, ryggbänk eller Mastercare så hittar du bilder och filmklipp om den.
Tack för er input!
1965 • Eksjö
#6
6 juli 2011 kl 12:14
Gilla
Nej, jag vet vad det är och det är inte det jag tänker på. Det handlar om någon slags maskin som inte var större än några kvadratdecimeter och kanske 10 cm hög, som jag minns det. Man skulle använda den liggande på golvet, på rygg, med den under sig.
Matti
1970 • Haninge
#7
6 juli 2011 kl 13:24
Gilla
Har du provat att springa? Gå raskt i terräng?
Diskutbuktning har jag haft, åtgärdades med lyftförbud och rehab/prehabträning för ryggen.

Jag använde/använder mig av en pilatesboll där jag gör ett otal övningar för att främst stärka upp de inre bukmusklerna och dem som stabilíserar ryggen.

Jag springer obehindrat idag, dock sprang jag från första början trots att det kändes lite i ryggen men då betydligt kortare sträckor.

Krya!


1952 • Varberg
#8
6 juli 2011 kl 17:29
Gilla
Har du testat att springa? Hustrun hade ett mycket stort diskbråck lumbalt som gav svåra smärtor i liggande för två år sedan, men sprang vidare utan problem.
Maria Kouns
1960 • Hjärup
#9
7 juli 2011 kl 12:43
Gilla
Nä, jag har inte testat att springa men det låter som att jag borde göra det. Har hittills inte promenerat särskilt mycket men skulle ju kunna börja med att kombinera gång med kortare löpsträckor insprängt och se hur det går. Andras erfarenheter låter ju onekligen ganska lovande. Pilatesboll använder jag en del för den typ av övningar som avser att stärka inre bålmuskulaturen oc.h tänker fortsätta med det.

Tack för goda råd och delade erfarenheter!
1976 • Varberg
#10
25 juni 2018 kl 08:27
Gilla
Hittade denna gamla tråd och gör en chansning, Maria hur har det gått för dig? Har råkat ut för samma problem som du, din beskrivning passar in klockren på mig, Läser du detta så får du gärna återkoppla lite hur det gått och om du har några bra tips kanske.
1970 • Färjestaden
#11
28 december 2018 kl 08:00
Gilla
Jag hakar också på denna tråd Daniel, jag lider också av samma besvär, råkade göra något dumt i trädgården hösten 2017, har varit hos läkare, gjort MR, sjukgymnaster, kiropraktor, diagnos/ diskbukning med nervpåverkan +sliten ryggrad, rehab, bygga upp coremuskler, styrketräning, vara aktiv....kan tillägga att jag roar med som trihatlet=mkt aktiv fritid, inte lätt när man har ont hela j-vla tiden, läkaren säger så länge jag inte har domningar i benen kan de inte göra något, Ät medicin... men kan ju inte käka piller hela tiden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.