Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 6018 visningar

alltid håll vid löpning!

Maria
1983 • Kumla
#1
28 april 2011 - 21:30
Gilla
Det som alltid stoppar mig vid loppen jag ska genomföra är att jag får håll när jag springer -inte på grund av att jag inte orkar springa längre. Finns det tips att motverka håll?
1965 • Uppsala
#2
28 april 2011 kl 22:14
Gilla
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
29 april 2011 kl 16:56
Gilla
Ämnet har stötts och blötts i en annan tråd: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=16860 JAG blev i alla fall lite klokare av folks teorier, tips och länkar.
1943 • Täby
#4
29 april 2011 kl 17:38
Gilla
Peters länk är märklig. Varför lämna en sådan utan kommentar?

Språket är konstlat. Påståendena är inte korrekta och innehållet saknar samband med trådens rubrik.
1965 • Uppsala
#5
30 maj 2011 kl 16:57
Gilla
Hmm, utseendet på sidan har ändrats sen jag bokmärkte länken. Som den såg ut förut behövdes ingen kommentar.

Men den säger varför man får håll så den är i högsta grad relevant och påståendena om VARFÖR man får håll är i högsta grad korrekta
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#6
30 maj 2011 kl 17:57 Redigerad 30 maj 2011 kl 17:59
Gilla
@Peter: Jag har ingen aning om vilken sida du menar, men den du länkade till säger absolut inget om håll. Däremot verkar det vara en maskinöversatt artikel om anaerob tröskel.
Eller menar du att man bara får håll om man passerar sin anaeroba tröskel? Det tror jag inte på. De få gånger jag får håll känner jag absolut inte av någon mjölksyra.

Då tror jag mer på den här artikeln: http://aktivtraning.se/lopning/loptraning/aldrig-mer-hall
Emil
1984 • Sundsvall
#7
30 maj 2011 kl 18:16
Gilla
Jag har fått lite småhåll då och då i livet. Men idag när jag var ute och sprang så trodde jag snarare att blindtarmen hade exploderat! Det gjorde nå så in i ... ont att jag var tvungen att stanna och låtsas som att jag väntade på någon :P

Efter lite vila så släppte det och jag började springa och det kom tillbaka efter några hundra meter...

Började fundera lite på huruvida uppkomsten(teorier bakom håll etc.) och tänkte att jag kunde göra något åt det om det var syrebrist.
Syrebrist är ju rent krasst ett överskott av koldioxid. Koldioxid lämnar kroppen vid utandning och jag tänkte att jag egentligen bara andades lite över min tidalvolym. Därför tog jag i och blåste ut all min expiratoriska reservvolym för att ta 3-4 normala andetag för att sen blåsa ut reservvolymen igen osv... Och hållet släppte nästan direkt. Det kom tillbaka några gånger under passet men jag bara körde samma rutin för att stävja det och det fungerade jättebra.

Så jag rekommenderar att BLÅSA UT allt vad du kan. Inte så mycket andas in allt du kan (då ligger koldioxiden kvar).
Amanda Johansson
1980 • Sundsvall
#8
31 maj 2011 kl 15:33 Redigerad 31 maj 2011 kl 15:34
Gilla
När jag började springa regelbundet för 6-7 år sedan hade jag också stora problem med håll, även när jag hållit på i drygt ett år och rimligtvis fått upp konditionen till en acceptabel nivå. Jag googlade mig då fram till en teori om diafragman, organen som sitter fast i den med ligament, och de påfrestningar som man utsätter diafragman för när man springer. (i korthet: organen studsar runt, och studsen blir större när man andas ut på högerfoten).

Tydligen är de flesta "vänsterfotade", dvs att de andas ut när vänsterfoten slår i marken. Själv andas jag naturligt på högerfoten. Testade att byta fot, och fick ganska snabbt bukt med hållet.

Jag vet inte hur mycket det berodde på vänster kontra höger, kanske är det bara floskler. Klart är i alla fall att fotbytet fick mig att tänka på andningen på ett helt annat sätt än tidigare, och jag fick en mycket bättre andningsteknik.

Någon gång under åren sedan dess har jag återgått till att andas med högerfoten, men jag får ändå nästan aldrig håll. Jag har nog helt enkelt blivit bättre på att andas (och självklart fått upp en helt annan grundkondition).
1965 • Uppsala
#9
1 juni 2011 kl 10:21 Redigerad 1 juni 2011 kl 10:22
Gilla
OK, vad är det som är så svårt att förstå? Jag upprepar, Det fanns en sida som beskrev håll och dess orsaker på ett lättfattligt sätt. Jag länkade till den i mitt första inlägg eftersom det som stod där var ett utmärkt svar på trådskaparens fråga. Nu ser jag att innehållet har ändrats sen jag bokmärkte den. Inget ovanligt fenomen!

Men ja, den innehåller fortfarande information om håll. Du FÅR sannolikt håll om du passerar din anaeroba tröskel vare sig du tror på det eller inte.. Däremot kanske man kan få det av andra orsaker också, det kan jag inget om. Informationen är korrekt även om det kanske bara är en del av helheten och därför är den värd att nämna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.