Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 2808 visningar

hur illa med förra årets skor???

1975 • Norrköping
#1
27 april 2011 - 20:37
Gilla
Jag är nu i köpar tagen och då vill man ju förståss göra en bra afför dessutom. Jag frågar därför hur "dåliga är förra årets modeller?? åldras skorna verkligen så mycket som "alla" säger??
jag springer kanske som mest 2-2.5 mil i veckan (inget alls just nu då jag cyklar för mitt j...kla löparknä) så frågan är hur mycket jag i såfall kommer att märka av att skorna är "gamla"...
Om nån har nått att säga, tipsa om, tycka eller bara vill lufta att nya skor är bra skor så är ni hjärtligt välkomna att skriva!
1974 • Ljungby
#2
27 april 2011 kl 20:41
Gilla
Tror det viktigaste är att hitta ett par skor som passar ditt löpsteg.
Årsmodellen är nog av mindre betydelse då många modeller till stor del bara byter färg.
Kinsei
1974 • Malmö
#3
27 april 2011 kl 22:40
Gilla
Efter en viss tid har materialen åldrats så att stötdämpningen inte längre är lika bra. Tillverkarna brukar vilja ha det till redan efter två år.

Jag sliter ut mina skor på mindre än ett år och hade alltså egentligen utan vidare kunnat köpa förra årets modeller (fast nytt lockar alltid mer!).
Men om du springer så lite som du säger har ju skorna en livslängd på kanske bortåt två år. Så tänk i så fall på att skorna mot slutet inte kommer att vara endast förra årets modell utan gott och väl tre år gamla.
1969 • Åkersberga
#4
27 april 2011 kl 22:57
Gilla
Och sedan finns det de som säger att det inte spelar någon som helst roll hur gamla skorna är, utan att det är ett sätt för skoföretagen att få oss att köpa nya skor med jämna mellanrum.
Sjäv skulle jag köpa nya om mina var helt trasiga, inte för att de var gamla men hela. Använder iofs inte vanliga tjockskor längre, men när jag gjorde det så märkte jag just ingen skillnad på om skorna var nya eller gamla vad gäller dämpning utan bara att de blev utslitna i passformen så att säga. Din fråga var om du kunde köpa nya, men förra årets modell, och jag skulle säga Absolut! Men du kommer få svar som säger annat oxå. Lycka till o hoppas du blir kvitt löparknät snart.
Mikael
1986 • Borås
#5
27 april 2011 kl 23:11
Gilla
Håller med Magnus
Jag köpte "fjolårs modellen" för två år sedan och de är inget fel att springa i idag. Vet inte exakt hur långt men iaf +200mil har det blivit med dem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
27 april 2011 kl 23:12
Gilla
Skor åldras rätt lite på några år och långsammare om man inte använder dem ofta. Att du fått löparknä kan f ö bero på att du använder fel skor, skor är oftare till skada än till hjälp. Sök lite på jogg och andra ställen så kan du ta del av livliga diskussioner om saken, särskilt om du kollar barfotatrådar mm.
En del anser att gamla slitna skor är bäst för dämpningen lurar kroppen.
Men envisas du med att landa på hälen så ska du ha bra dämpning där.

I vilket fall tycker jag man ska ha minst två par löparskor av olika modell och helst märke att växla mellan så att man undviker ensidig belastning. Om man inte är barfotalöpare förstås:-)
1975 • Norrköping
#7
28 april 2011 kl 11:17
Gilla
Stora tack till alla som orkat skriva =)
Löpar knät har troligen kommit av att jag från börrjan var i behov av kayanons support men allt eftersom blivit "rakare" i steget. När jag sen i vintras ökade träningsmängden så tog "översupporten" ut sin rätt och knät pajjade... nu efter filmning och diskussion på intersport ( stora tack för hjälpen föresten) så blir det nog 2150/60 ...kanske rentav 1150/60...
ny skor med rätt stöd, cykelträning och lite strech + grillat och en kall öl så ska nog knät bli bra!

Återigen Tack !
1974 • Ljungby
#8
28 april 2011 kl 11:56
Gilla
Grillat och kall öl kan göra underverk.;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.