16 april 2011 kl 23:04
Redigerad 16 april 2011 kl 23:15
Jag kör enl LCHF och håller inte med om något ovan, jo, ägg är bra som frukost, kokt eller som äggröra eller omelett. Eller turkisk yoghurt med bär. Du har rätt i att minskat kolhydratintag är bra för viktminskning!
Allt som innehåller mjöl, övrigt spannmål och socker går bort.
Inga hel- och halvfabrikat. Rena naturliga råvaror ska det vara.
Så lite E-nr och tillsatser som det bara går att hitta!
...eller inte hitta...! :-)
Ju färre kolhydrater du äter, desto bättre viktnedgång. Anledningen? Jo, all stärkelse, som finns i mjöl och övrigt spannmål, och dess biprodukter som bröd, pasta, havregrynsgröt mm, även rotfrukter och potatis, omvandlas till socker ganska omgående i kroppen, höjer kraftigt blodsockret och därmed insulinutsöndringen, vilket hämmar fettförbränningen så länge insulinet är högt, och det socker som inte är förbrukat inom ca två timmar lagras in som fett. Om man då INTE äter så mycket kolhydrater, höjs inte blodsockret och insulinet behöver inte pumpas ut, och kroppen har då lättare att komma åt att använda fettet som finns, som bränsle.
LCHF kallas det om du äter max 50 g kolhydrater/dag (ca 10E% av dagens energi) vid ett kaloriintag på ca 2000 kcal/dag. Så mycket grönt får du jobba hårt för att få i dig på en dag! OM du även ska äta en köttbit à 200g med 3 msk smör och ½ dl gräddsås (knappt 2 g kolhydrater), för att bli mätt och få i dig näring. (källa: LCHF-magasinet nr 4/2010 sid 10-13)
Strikt LCHF om du äter max 20 g kolhydrater/dag (5E%), att jämföras med ca 300-500 g kolhydrater (50-70E% av dagens energi) som de flesta äter, som inte håller sig till LCHF.
Exempel; för att komma upp i 20E% av dagsintaget kolhydrater genom att äta smörstekt spenat, får du försöka trycka i dig över 100 kg/dag. Kokt spenat, då räcker det med 55 kg! Per måltid! Lycka till! Gillar du sparris, varsågod, 60 portioner kokt, eller 17,5 kg konserverad. Per dag. Det är med andra ord ganska fritt fram att äta ovanjordsgrönsaker, men viktigt att man äter tillräckligt med protein (ca 20-30E%) och fett (60-80E%), resten kolhydrater.
Sen finns det de som utesluter alla kolhydraterna, men har man inte diabetes eller andra sjukdomar, är det inte nödvändigt för att gå ner i vikt. Eller för att må bra, som ju faktiskt är den största fördelen. Och att t ex bli av med sockerberoendet! Viktminskning är liksom en bonus.
Man kan inte ge en alkoholist en snaps och en öl och en grogg/dag... eller att en rökare bara ska få röka tre cigg/dag... lika lite kan man som sockerberoende peta i sig sånt som håller sockermonstret igång... bröd, pasta, kakor, potatis, sötningsmedel, tuggummi, frukt (även fruktos är socker), för mycket mejeri (även laktos är socker)... mm mm mm
Bloggen "Gunilla om vitt begär" kan vara värd att ta en titt på;
http://vittbegar.blogspot.com/2011/01/tre-forhallningssatt-till-sotsaker.htmlOvanjordsgrönsaker, framförallt alla typer av kål, broccoli, blomkål, spenat, sparris kan man äta väldigt mycket av för att ens komma upp i 20 g/dag. Du får definitivt inte plats med det på en tallrik, men det är kött/fisk/fågel och en fet sås du ska bli mätt av. Det gröna är mer som pynt! Mer sockerstinn röd paprika tar bra på kolhyrdatkontot!
Läs gärna mer här:
http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchfDu får springa betydligt längre för att förbruka 100g hallonbåtar, än du behöver för att förbruka 100 g kött med 25 g smör! Men du orkar springa betydligt längre om du laddar med 100 g kött och 25 g smör, än om du laddar med 100 g hallonbåtar!
Hallonbåtarna ger mer socker = höjt blodsocker = höjt insulin = fettinlagring istället för fettförbränning.
Alltså spelar det roll VAD och med vilken FÖRDELNING du äter, kolhydraterna är viktigare att räkna än kalorierna.
Antagligen får jag en rejäl drös med mothugg här! :-)