Löpning Träning 14 inlägg 5020 visningar

Byte till skor med minimal dämpning

Kaj Bouic
1979 • Farsta
#1
11 april 2011 - 08:13
Gilla
Som ett steg i att bli en bättre löpare och springa på rätt sätt håller jag på att gå över till skor med markant mindre dämpning. I mitt fall är skorna Inov-8 f-lite 195 (inte på VFF-nivå än).

Inte särskilt överraskande känner jag markant mycket mer i musklerna när jag springer i de lättare, mindre dämpade skorna. Därför funderar jag över hur jag bäst lägger upp övergången/träningen, för att inte ta i för mycket för snabbt. Ska jag bara byta tvärt av och bita ihop? Ska jag varva den normala träningen med korta rundor med de nya skorna?

Är det någon som har erfarenhet av att göra liknande byte och kan komma med tips? Eller bara råd generellt?

Tack på förhand.

/ Kaj
Viktor Karlsson
1986 • Skellefteå
#2
11 april 2011 kl 08:35
Gilla
F-lite 195 erjbuder mer sko än VFF, men det är inte överdrivet mycket om vi ska snacka flexibilitet. Jag bytte till barfota/tunna skor förra våren och det tog mig ca: 6 månader innan jag var tillbaka på min vanliga veckodistans (40-50 km). Bytet i sig var skitjobbigt. Jag gick ner till 1-2 km svängar för att sedan ständigt öka varje vecka.

Angående bytet så gjorde jag det cold turkey. Jag inkluderade dock mycket ren barfotalöpning också. Detta tror jag är en väldigt bra grej eftersom om man springer helt barfota så är det inte lika stor risk att man övergör det, fötterna gör ont och låter dig inte fortsätta. Att springa med väldigt tunna skor erbjuder en slags falsk trygghet som kan lura dig att springa mer än vad din kropp pallar med.

Mitt tips: Bit i det sura äpplet och starta om från början (gärna helt barfota). Det går förmodligen göra bytet på annat sätt också men då måste man vara väldit uppmärksam och konservativ i sin löpning.
Viktor Karlsson
1986 • Skellefteå
#3
11 april 2011 kl 08:38
Gilla
Har du koll på hur du springer med vanliga skor? Ifall du redan springer med schysst och mjuk teknik så kommer förmodligen bytet gå snabbare och smidigare.

Så var det inte i mitt fall. Jag hade bedrövlig teknik innan mitt byte. Detta tror jag gjorde bytet långsammare just eftersom jag helt och hållet bytte teknik.
1983 • Västervik
#4
11 april 2011 kl 08:49
Gilla
Inget ont om dig Viktor, det sättet fungerade säkert bra för dig men att göra en lite smidigare övergång är nog att rekommendera annars är risken betydande stor för skador (ffa i hälsenor skulle jag gissa). Beroende på hur mkt du tränar så kan man kanske tänka sig att byta ut 10% av löpningen mot barfotalöpningen de första 3 veckorna och sedan gradvis lite mer. Har inga vetenskapliga referenser att ge dig för detta men det finns å andra sidan inte heller men detta sätt bör vara en ganska bra övergång för att undvika skador.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#5
11 april 2011 kl 08:53
Gilla
Tack för input Viktor. Bra sådan.
Ska definitivt försöka komma ut lite barfota (så fort det blir lite lite varmare). Jag springer helt OK så länge jag har orken uppe... vilket väl innebär att det kräver lite medveten teknik, och det är ju just för att få det naturligt som jag skulle vilja byta helt. Det som bär emot att byta cold turkey är ju att dra ned så enormt på löpningen under ett par veckor, men kanske kan varva med annan träning.
Viktor Karlsson
1986 • Skellefteå
#6
11 april 2011 kl 11:30
Gilla
Vad jag menade med att gå cold turkey är att man reducerar ner den totala träningsvolymen till endast 1-2 km (beroende på) barfota/minimalistisk löpning per vecka. Genom att göra så samt köra all löpning helt barfota så skulle jag vilja påstå att man definitivt kommer att vara mindre skadebenägen. Fötterna kommer inte låta dig springa mer än du klarar av. Vilket de gör om man använder sig av minimalistiska skor.

Har man tidigare sprungit med bra teknik i traditionella skor så har man ju använt samma muskler som man skulle använda i ett par minimalistiska skor. Även om de definitivt kommer att belastas mer i minimalistiska skor.

1969 • Åkersberga
#7
11 april 2011 kl 12:45
Gilla
Håller med Viktor i det avseesndet. Min erfarenhet efter 1 år som VFF/barfotalöpare är att jag får ungefär lika mycket träningsvärk efter 10 km barfota som efter 25-30 km VFF så även med minimala skor har man (jag) ett annorlunda steg som engagerar andra strukturer. Barfotalöpningen hjälper mig att bättre förstå när det är nog. Med VFF ökar kravet på mig själv att hålla koll så jag inte kör för hårt och skadar mig.
1960 • Södermalm
#8
11 april 2011 kl 21:02
Gilla
Ett bra alternativ är att varva med dina gamla skor. Variation är bra för att undvika överbelastning. T ex använd de tunna skorna en gång i veckan på lite lättare kortare pass i början. Öka sedan successivt och försiktigt användningen av dem när det känns bra. Du verkar ju inte ha problem med skador, så det är synd att dra ned radikalt på träningen.

Kaj Bouic
1979 • Farsta
#9
11 april 2011 kl 21:26
Gilla
Tror jag kör på den metoden, att varva med korta rundor med de nya och successivt öka på. Tusen tack för lite input.
Robin
2008 • Götet
#10
11 april 2011 kl 21:32
Gilla
Räkna med 3månader som övergångsperiod iaf. Börja med 5-10min och öka sedan max 5min per pass. Stanna upp kring 40-60min i någon månad iaf.

Kör gärna pass i gamla skorna och ta av skorna i slutet av passet om du känner att konditionen riskerar bli lidande av bristen på träningsmängd.

Man får nog räkna med ca 1år för fötterna att bli starka, under tiden tid får man lyssna på kroppen mycket, gör det ont så avbryt hellre än kör på.

GL
1974 • norrala
#11
11 april 2011 kl 21:51
Gilla
Från att bara ha använt den mer traditionella löparskon under flera år så smög jag in icebug celeritas,en minimalistisk sko för traillöpning med två pass i veckan strax under milen till en början,för att tre månader senara springa Vertex Fjällmara i samma sko.
I år tar jag steget fullt ut,gjorde min första barfotalöpning ute för en dryg vecka sedan,gissa om jag fick knepiga blickar från mötande medmänniskor här uppe i norr då vi fortfarande har lite snö ute."två steg tillbaka kan ibland vara ett steg fram" citat Jonas Colting.
1985 • Göteborg
#12
11 april 2011 kl 23:46
Gilla
Jag köpte mina första vff för drygt ett år sen. Jag fortsatte att springa som vanligt i vanliga skor, men la till kortare pass i vff- man vill ju inte reducera träningsmängden. Se det som ett komplement i början och fasa sedan gradvis in dem. Mu kör jag 1:1 vanliga:vff, på sträckor upp till 30 km
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
12 april 2011 kl 23:22 Redigerad 13 april 2011 kl 10:29
Gilla
Tycker du ska följa Klas Orvärns m fl recept, fasa in de nya på kortare sträckor till att börja med. Själv bytte jag för snabbt och fick köra hela sommaren med rehab mot min hälseneinflammation. Det blev dock bra till slut.
Ett tips till: kör excentriska tåhävningar som styrketräning, då kan du nog byta lite snabbare alt. så minskar du risken ytterligare för skador.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#14
15 april 2011 kl 20:20
Gilla
Tusen tack för tips. Körde ett första testpass idag när det var vackert väder. Värmde upp 10km med vanliga skor och därefter 400-meters inervaller med f-lite (runt sex km totalt kanske). Kändes helt fantastiskt bra, men lite mörare än vanligt i vaderna :)
Det kändes dock smart att ha värmt upp ordentligt innan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.