Löpning Avancerad träning 7 inlägg 5553 visningar

Att springa med iphone...

1962 • Göteborg
#1
4 september 2010 - 23:34
Gilla
Hej.. har skaffat en iphone och har märkt att det är en del som pringer med den på armen och jag har också hittat en del applikationer som man kan använda. Nu till mina frågor:

- är det inte lite klumpigt att ha telefonen runt armen och springa med den? den är inte så liten och väger en del.. hindrar den inte handens rörelse?

- vad finns det för bra applikationer som man kan använda (gratis eller såna som kostar) och vad ger dem för info?

- om man har iphone med en bra app, blir en klocka som Garmin 301 överflödig då? vad ger telefonen+app mer än vad en sån klocka ger?

- finns det annat man behöver veta eller tänka på om man ska använda telefonen när man springer?

Tack på förhand..
Skägget
1974 • Jönköping
#2
5 september 2010 kl 00:14 Redigerad 5 september 2010 kl 00:25
Gilla
Hej,

Det finns lite olika varianter.

Runkeeper som funkar med ett chip (men även utan) som passar i Nike skor. Vad jag förstår fungerar chipet ungefär som en footpod.

Adidas har också en app till iPhone där man också kan få ett träningsupplägg utefter ens egna förutsättningar samt vad man tränar till. miCoach heter det.

Finns säkert flera.

Det man missar är ju pulsfunktionen som många av gps klockorna har i form av pulsbälte annars tror jag att programmen ovan loggar det mesta inklusive löpt sträcka som säkert plottas på en karta. Kan tyvärr inte mer än så eftersom jag själv använder en Garminklocka plus att jag tycker det är skönt att slippa nallen då man är ute och springer.

Mvh
FH

Edit: Har för mig att jag sett en tråd här om miCoach, pröva att söka på det och Runkeeper i forumet.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#3
5 september 2010 kl 00:56
Gilla
Jag har iPhonen på armen i ett "armband" från Nike. Jag tycker det fungerar riktigt bra och jag känner inte av den medan jag springer.

Har jag jacka på mig så får telefonen åka i nån av fickorna; jag har en ganska markbunden stil så den studsar inte så jag märker av den i alla fall.

Runkeeper är väldigt poppis vad jag förstått, men då jag är lite rookie kör jag istället med Personal Running Trainer så att jag får veta vad sjutton jag ska göra. ;) I bakgrunden rullar alltid en ljudbok eller en skojig playlist med bra musik.

Jag använder sällan GPS:en då jag inte är så brydd om hur långt jag sprungit, så jag brukar sätta telefonen i flygplansläge när jag springer så slipper jag störningar från SMS eller samtal. Har dock testat GPS:en några gånger (med Runkeeper) och den har gjort ett riktigt bra jobb med att kartlägga min rutt.

Det man kanske ska tänka på är att en iPhone är inte den mest fuktsäkra prylen och att man får se till att skydda den från både regn och svett.

Jag får mycket nytta och nöje av min iPhone när jag är ute och springer, så den är värd att kånka runt på.

//Jenny
1963 • Linköping
#4
5 september 2010 kl 08:16
Gilla
En Garmin löparklocka har ju mycket bättre GPS-funktion än GPS:en i iPhone och den är konstruerad för att fungera för löpning och är fuktskyddad.

Även om man skulle tycka att GPS-funktionen är OK i iPhone så är det ju lite klumpigt att hantera den under löprundan till skillnad mot GPS-klockan med knappar som man lätt byter visning/funktion med. Jag har en Garmin 310XT HRM och jag tycker att den fungerar helt suveränt, den har aldrig tappat GPS-funktionen eller pulsfunktionen och den är väldigt smidig att använda via knapparna och alla inställningsmöjligheter. Det är mycket roligare att löpa när man lätt kan kolla upp farten, pulsen m.m. under passet och sen kolla i detalj på datorn efteråt.

Personligen skulle jag nog inte ha med mig iPhonen ens för att lyssna på musik för jag blir så svettig när jag springer att jag skulle dränka både hörlurar och iPhone.
1969 • Sala
#5
5 september 2010 kl 09:04
Gilla
Man kan stoppa telefonen i en plastpåse eller linda in den i plastfolie, och använda instickshörlurar om man vill slippa förstöra prylarna. Men även jag slår ett slag för att använda klocka. Jag brukar springa med handhållen GPS ibland, och då ser man exakt på en karta var man är, vart man ska, hur fort man springer och hur långt man har sprungit etc. Men visst är det lite klumpigt att hålla i den. Men jag skulle inte drömma om att fästa den på armen. Man vill ju titta på den minst en gång i minuten.
1976 • Målsryd
#6
5 september 2010 kl 10:03
Gilla
Jag sprang med iPhonen på armen med ett Belkin armband och runkeeper som GPS program och det funkar bra.
Runkeeper finns som gratis och betal app och det som skiljer är att du t.ex får tid, tempo och distans uppläst av en röst om du har betal appen.
Jag köpte mig en gps klocka och använder den nu och märker att den är mycket mer exakt när den mäter rundan jag springer så där har iPhonen lite brister.
Sedan har jag kommit på att det är behagligare att lyssna till naturen än till musik :)
1962 • Göteborg
#7
8 september 2010 kl 22:33
Gilla
Tack för alla era input och erfarenheter. De var nyttiga för mig att läsa. Jag tror jag fortsätter med min klocka tills vidare, det verkar enklare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.