Löpning Kom igång 3 inlägg 3920 visningar

Lämplig nybörjartid per kilometer i jogg

Christina Andersson
1979 • kristinehamn
#1
12 augusti 2010 - 00:16
Gilla
Idag började ja min jogging i försiktigt gemak efter tids sjukdom, som nybörjare på det, på sträckan ca 4,39 km i tempo (?) 6,50, total tid ca 30 minuter.

( hade lite svårt att mäta på kartan här så det är inte riktigt exakt men i stortsett o jag förstår inte vad 6,50 är? )

Jag personligen är nöjd efter omständigheterna, men jag är nyfiken på standardtid på en liknande sträcka för en nybörjare.
Vad är lämplig nybörjartid per kilometer?
och fortsättningsvis lämplig tid per kilometer efter ett par veckor?
Tilläggas bör kanske att ja tänkte köra 3-4 pass/vecka på 30-40 minuter/sträcka.
Jag känner absolut att ja kan prestera mer o tycker bara att det är roligt=)


Tacksam för svar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 augusti 2010 kl 00:34
Gilla
Det ska nog stå 6:50 i tempo och det är slarvigt/kort för 6 minuter och 50 sekunder per km. Det kan vara lagom för en nybörjare. Du behöver inte bry dig så mycket om tiden per km än på ett tag, det viktigaste är att du kommer ut och motionerar några gånger i veckan. Som nybörjare ska du nog ha en vilodag mellan varje löppass och spring inte fortare än att det känns bra, ett vanligt mått är att du ska kunna prata med en löpkompis utan att bli andfådd.
Om några veckor är det sedan dags att ta i lite mera på ett pass i veckan, springa en del av rundan lite fortare så att du blir andfådd eller ta i ordentligt i uppförsbackarna. Men spara det, först ska det bli en vana att ut och springa varannan eller var tredje dag! Välkommen i gänget!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#3
12 augusti 2010 kl 01:14
Gilla
Svårt att säga vilken tid per kilometer som är bra. Spring så det känns bra. Orkar du springa snabbt så gör det, annars ta det lugnt. Det är betydligt skönare att springa i "bekvämlighetszonen" än att springa riktigt snabbt.

Ett sätt att komma igång är att varva löpning och gång. Passar utmärkt på sommarhalvåret för det blir inte så kallt att gå. Passar även året om på löpband.

Hur det än är så är det bästa du kan göra att prova dig fram. Ofta känner man bäst vad som passar. Finns bara tre sanningar: Gränsen är alltid längre bort än man tror. Man orkar alltid mer än man tror. Inget varar för evigt.

Stortt lycka till med löpningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.