Löpning Träning 3 inlägg 3608 visningar

Lägga upp löppdagar för nybörjare som nyss sprungit sin första mil mm

Andre Ulfborg
1984 • Stockholm
#1
5 juni 2010 - 19:56 (Redigerad 6 juni 2010 - 16:11)
Gilla
Hejsan

Jag har precis följt klart ett schema(från träningsgudiden) där man ska kunna springa 10 km och igår så prang men milen och känndes bra att klara av det, sen att det blev en ganska så bra tid tycker jag, tiden vart 54.52.

Nu till orsaken till att man skapar en tråd. Funderar på nu när man har sprungit klart schemat och ska springa. Vad är det ni tycker man ska tänka på hur man lägger upp vilka dagar man ska springa, hur ofta man ska springa i början, ska man ha en vilo dag efter ett pass osv. För va första milen man sprang så vill inte gå ut hårt och springa så man skadar sig. Ska nu också använda min pulsklocka man köpt så man kanske håller sig på pulszon 2 i början. Känner att jag vill lära mig om hur det är att jobba med pulsen och att man inte springer så tuffa pass i början, vad tror ni?

Kan man lägga upp så att en dag i veckna springer man en mil och dem andra dagarna springer man kanske 5 km, att det blir 2 gånger i veckan där man springer 5 km i början eller är det för mycket tanke på att man bara följt ett schema?

Ska till läggas att man har sprungit för 2-3 år sen, sprang man också efter ett schema och sprang ett tag fram tills det blev motigt, blev ett långt uppehåll men nu tagit tag i det och ska inte släppa det. Om ni vill veta bakgrunden så ni kanske behöver/undrar över

För att hålla sin kondition i liv och inte tappar den. Kan 3 löpp pass i veckan med olika distans vara bra för att inte tappa den?

Hoppas ni förstår mig vad jag är ute efter och kan ge några råd
1980 • Stockholm
#2
21 juni 2010 kl 08:35
Gilla
Jag är inte rätt man att ge bästa tipsen. Men mycket beror på vad ditt mål är? Hålla motivationen på hög nivå och bara komma igång eller vill du träna inför ett lopp eller att bli bra på någon distans? För det senare har du tips om milen är ett intressant mått.
http://www.marathon.se/news/home_tjejmilentraning.cfm
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
21 juni 2010 kl 16:31
Gilla
Hej André. Du är inne på helt rätt linjer. Nu vet jag inte hur mycket du tränat fram tills nu. Men tre dagar i veckan är jättebra. Grunden är att ha ett långpass som du successivt ökar från en mil, ett snabbdistanspass (t.ex fem kilometer eller intervaller) där du springer lite fortare (upp till 90 % av maxpuls) och ett vanligt distanspass där du springer mellan fem och tio km i början i en intensitet under 80 % av maxpuls. Långpasset bör vara lite lugnare än distanspasset.

Om du sedan vill ha ett pass till i veckan kan du lägga till ett vanligt distanspass. Men sprid framför allt ut de lite tuffare passen (snabbdistans och långpass) och ha helst en vilodag före varje. Det är också bra att ha alternativ träning - som spinning eller skidor på vintern - som tränar konditionen men inte sliter på samma sätt som löpningen. Slutligen kan man med fördel köra styrketräning efter löpträning eller separat. Framför allt core-träning är mycket bra! Ja, det var några idéer.

Lycka till med träningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.