10 maj 2010 kl 12:05
Det är nog ganska individuellt. Jag försöker springa så jämnt som möjligt själv, trivs med det, men det också ofta mentalt skönt att plocka några sekunder per kilometer i början mot måltiden som man "har råd att tappa" senare. Sen kan det ju vara lurigt att veta vad man har för kapacitet också...
De allra flesta tror jag presterar som bäst i någotsånär jämnt tempo genom hela loppet. I vilket fall gör jag det, på mina två klart bästa maror har det skillt mellan 1.5 och 2.5 minuter mellan de två halvorna vilket känns som rätt lite jämfört med många andra.
Världseliten på längre distanser springer väl alltsom oftast negativa splits, dvs andra halvan snabbare än första, men det är knappast något man gör utan ordentligt med träning och självkännedom vad gäller fart. Än så länge har jag inte lyckats...
Har du som mål att springa på 1.24.25 på varvet (4 min/km), så hade jag nog siktat på att springa första milen nånstans kring 39 minuter (3.54/km).