Löpning Kost & Näring 7 inlägg 2596 visningar

Vätskebrist och Mjölksyretröskel.

Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#1
10 september 2009 - 00:19
Gilla
Hej på er all rörelseberikade människor.
Är det någon som har koll på¨om Mjölksyretrösklen blir påverkad om man har druckit förlite vatten.
När jag ligger och tränar 1000´singar ett pass kan jag köra på 4,0 min/km och en annan gång kommer jag inte upp i mer än 4,30 till 4,50 min/km.
Jag måste även erskänna att jag i bland har jag en benägenhet att typ byta ut den största delen av vätskan under en arbetsdag till Kaffe. Ja jag vet det är inte bra. men det är gooooot.
Det känns inte okej att det varierar så här pass.
Mvh Jimmy
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 september 2009 kl 01:14
Gilla
Nej, jag tror inte mjölksyetröskeln påverkas så mycket av vätskebalansen. Däremot finns det nedbrytningprodukter i kaffe som sänker prestationen 3 - 4 timmar efter det att man inmundigat härligheten. Och det låter som om du ibland bryter ner kaffe länge ;-)
Vätskebrist i sig är ju också prestationssänkande, men inte så mycket om den är lindrig.
Om du har kört ett hårt pass kan det ta ett tag innan du får upp full snabbhet igen, det är som efter tävling. En vecka per mil brukar man räkna med i återhämtning efter ett extraordinärt pass som inte måste vara tävling. Och sedan finns det ju grader därunder. Jag har upplevt liknande omöjlighet att hålla bra fart upp till minst fem dagar efter ett hårt långpass nära PB.
Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#3
10 september 2009 kl 08:40
Gilla
Tack
Annie F
1981 • Tullinge
#4
10 september 2009 kl 10:26
Gilla
Förklara lite mer med kaffe och nedbrytning. Betyder det att jag heslt bör skippa kaffe på lördag (förutom morgon kaffet för det MÅSTE jag ha, annars får jag en nästan migränliknande huvudvärk).

Jag, brukar likt Jimmy, tyvärr byta ut all vätska mot Kaffe... Även jag vet att det inte är jättesmart men det sker per automatik ;-)
Johan
1966 • Skåne
#5
10 september 2009 kl 11:05
Gilla
Kaffe består ju till största delen av vatten. Är det inte en ovanligt seg myt att kaffe är vätskedrivande till den grad att man förlorar mer än man vinner? Jag har svårt att tro att nettoffekten är negativ.

Att kaffe kan vara negativt för prestation på visst sätt och positivt på annat sätt är en annan sak.

Magnus
Stockholm
#6
10 september 2009 kl 12:50 Redigerad 10 september 2009 kl 12:52
Gilla
Nej, jag har inte heller hört talas om nedbrytningsprodukter i kaffe. Däremot är koffein, i höga doser, prestationshöjande, men då talar vi om mängder motsvarande 6-7 koppar kaffe. Kaffe är inte vätskedrivande till den grad att man förlorar mer än man vinner, det där är en seglivad myt som lever kvar, det är tvärtom. Vätskebrist leder till lägre blodvolym som i sin tur ökar pulsen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
10 september 2009 kl 17:30 Redigerad 10 september 2009 kl 17:32
Gilla
Annie, jag minns inte var jag har läst det men det verkade vederhäftigt. Jag tror (men minns inte säkert) att det var själva koffeinet som fick motsatt effekt efter 3-4 timmar när det brutits ner och det låter ju inte ologiskt. Upp nu, ner senare. Men sedan försvinner ju den effekten också, drick du ditt morgonkaffe på lördag! Men hoppa gärna över lunchkaffet men drick, om du vill, en eftermiddagskopp, helst efter kl 15, tack.

Den prestationshöjande effekten vid måttliga mängder är väl att koffein är uppiggande, det verkar alltså på hjärnan. Men eftersom hjärnan är "mosig" när man tärt på glykogendepåerna (och kanske någon annan effekt också) kan det ju hjälpa på slutet av långlopp. Har inte själv märkt någon effekt av koffein när jag provat - om det inte är därför jag blir sugen på mörk choklad på kvällen (dricker normalt inte kaffe eller cola, måttligt med te) men många har ju svårt att sova så den effekten måste väl vara verklig.

Johan, visst är det mest vatten i kaffe men likväl innehåller kaffe hundratals ämnen varav en del är klart hälsovådliga även i små mängder. För något tiotals år sedan hördes ett ramaskri när det spreds ut att kaffebönor rostades i röken av tjock eldningsolja. Rosterierna blev snabbt tvungna att byta till elektrisk upphettning. Men eftersom gifterna inte är akut livshotande i de mängder någon lyckas få i sig och ingenting är avsiktligt tillsatt så bryr sig inte livsmedelsverket om det. Att sojalecitin innehåller upp till 6% cancerframkallande bensen bryr de sig inte heller om, det är bara en restprodukt av processen (försöker man koka bort bensenen förstörs lecitinet).

Förmodligen är det en myt att såväl kaffe som te skulle vara vätskedrivande i någon omfattning, man blir kissnödig ett tag efter sedan man druckit helt enkelt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.