10 september 2009 kl 17:30
Redigerad 10 september 2009 kl 17:32
Annie, jag minns inte var jag har läst det men det verkade vederhäftigt. Jag tror (men minns inte säkert) att det var själva koffeinet som fick motsatt effekt efter 3-4 timmar när det brutits ner och det låter ju inte ologiskt. Upp nu, ner senare. Men sedan försvinner ju den effekten också, drick du ditt morgonkaffe på lördag! Men hoppa gärna över lunchkaffet men drick, om du vill, en eftermiddagskopp, helst efter kl 15, tack.
Den prestationshöjande effekten vid måttliga mängder är väl att koffein är uppiggande, det verkar alltså på hjärnan. Men eftersom hjärnan är "mosig" när man tärt på glykogendepåerna (och kanske någon annan effekt också) kan det ju hjälpa på slutet av långlopp. Har inte själv märkt någon effekt av koffein när jag provat - om det inte är därför jag blir sugen på mörk choklad på kvällen (dricker normalt inte kaffe eller cola, måttligt med te) men många har ju svårt att sova så den effekten måste väl vara verklig.
Johan, visst är det mest vatten i kaffe men likväl innehåller kaffe hundratals ämnen varav en del är klart hälsovådliga även i små mängder. För något tiotals år sedan hördes ett ramaskri när det spreds ut att kaffebönor rostades i röken av tjock eldningsolja. Rosterierna blev snabbt tvungna att byta till elektrisk upphettning. Men eftersom gifterna inte är akut livshotande i de mängder någon lyckas få i sig och ingenting är avsiktligt tillsatt så bryr sig inte livsmedelsverket om det. Att sojalecitin innehåller upp till 6% cancerframkallande bensen bryr de sig inte heller om, det är bara en restprodukt av processen (försöker man koka bort bensenen förstörs lecitinet).
Förmodligen är det en myt att såväl kaffe som te skulle vara vätskedrivande i någon omfattning, man blir kissnödig ett tag efter sedan man druckit helt enkelt.