Löpning Träning 7 inlägg 1369 visningar

Basera pulszoner på maxpuls eller mjölksyratröskel?

Martin
1975 • Klågerup
#1
7 juli 2024 - 15:18
Gilla
Jag har alltid haft pulszoner inställda på % av maxpuls och det har väl egentligen inte varit något aktivt val, utan det har bara blivit så.

Hade en diskussion med bekant häromdagen om zon2 träning och löpning i långsammare tempo osv, han kunde inte motivera varför men menade att generellt var det bättre att mäta pulszoner baserat på mjölksyratröskel.

Har försökt googla information för att se för/nackdelar med respektive men inte hittat något som är direkt klargörande.

Tacksam för input och feedback på ämnet.

Jag är i mångt och mycket en "vanlig motionär" så inget elitsatsande men siktar nu på att bli snabbare generellt men också öka uthålligheten för längre pass och halvmaror. Jag har gjort några stycken men aldrig varit direkt rätt tränad för dem och därmed har det inte heller blivit några resultat att skriva hem om. Det är kanske inte målet framåt heller men en halvmara på 2 timmar bör inte vara orimligt och det skulle jag vilja knäcka under hösten eller som senast nästa år, därför jag tittar på lite sådant här med pulszoner och annat för att förbättra mig.

Tack på förhand.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
8 juli 2024 kl 11:22
4 Gilla
Eftersom du frågar och ingen svarar så ställer jag upp med mina åsikter:

Som "vanlig motionär" med målet att springa halvmaran på två timmar behöver du inte bry dig om pulszoner (det behöver inte andra heller, men det är en annan femma) utan fokusera på att springa mer och oftare. För att det ska vara hållbart att springa mycket behöver det vara lugn löpning, och att den håller lagom intensitet känner du själv ("prattempo").

Men det var ju inget svar på din fråga, och den låter jag vara obesvarad. Vill dock tipsa om exempelvis denna föreläsning av Stephen Seiler som förhoppningsvis ger lite ökad kunskap och får dig att reflektera över hur du själv kan skruva på din löpning för att nå de prestationer du önskar:
https://www.youtube.com/watch?v=Fy-zMq6-DYY

En liten teaser: Seiler utgår från tre intensitetszoner som är mer funktionellt än vad jag gissar är dina fem "garminzoner"
Martin
1975 • Klågerup
#3
8 juli 2024 kl 20:41
2 Gilla
Tack för inspiration och feedback.

Fråga var inte egentligen riktad mot 2 timmar på halvmaran utan mer för att jag tycker det är intressant att nörda ner mig i saker mellan varven och nu råkade jag hitta att man kunde ha en annan inställning än den jag hade, och blev nyfiken.

Men här får jag lite intensitetszoner att sätta mig in i och det verkar också intressant. Tack!
1984 • Falun
#4
9 juli 2024 kl 11:16
3 Gilla
Tycker inte det är tokigt att tänka i zoner och trösklar bara man inser att det inte är fasta värden och att det kan avvika från dag till dag. Det är bra att lära sig springa på känsla men tycker man också ska ha med sig att även känslor kan luras. Framförallt om man inte tränat på väldigt länge eller kanske aldrig sysslat med konditionsträning. Där kan tex pulszoner vara ett användbart verktyg.

Angående frågan så är det förmodligen mer vettigt att träna med en mjölksyratröskel i åtanke då den intensiteten har mer att göra med vad du sysslar med än maxpuls.
Dock förändras ju mjölksyratröskeln när du tränar och är du ny kan det gå rätt fort.

Ska du basera träningen helt på sånt bör du gå till ett labb och testa dig, typ aktivitus.

Annars tycker jag man kan tänka sig att mjölksyratröskeln ligger ungefär på max 10 km-tempo om du gör milen på 50-60 min och sen ökar skillnaden ju snabbare du blir.

Jag använder puls mestadels efter passen för att se vad som händer. På tävling är puls värdelöst för mig. Den är nästan alltid 10 slag högre för samma kilometertid som jag har på träning.

Tycker du det är kul med pulsträning och motiveras av det, kör på.
Tycker du det är kul med tempo, spring efter tempo.
Är du en fri hippie-själ som dom flesta anser sig vara på internet så springer du utan klockan, utan en massa krav och blir ett med naturen.
Martin
1975 • Klågerup
#5
9 juli 2024 kl 16:47
Gilla
Jag har sprungit regelbundet de två senaste åren men haft problem efter covid 2022, därför det är lite nystart för allt. Innan dess ett ganska långt uppehåll och innan dess regelbunden träning men ingen större varken kontinuitet eller total mängd. Har sprungit några halvmaror och även en mara men inte varit tränad för det, utan mer på nivån "komma runt innan bandet dras". Nu när jag börjar få upp (för mig) volym så börjar jag ju titta på att springa snabbare också.

Tack för input!
1984 • Falun
#6
9 juli 2024 kl 21:01
Gilla
Det finns såklart olika metoder och när man är gröning funkar det såklart att bara jogga. Skaderisken är låg. Spring mer så kommer du springa fortare på tävling.

Men även om ovan är sant så tycker då jag det är förbannat tråkigt och omotiverande.
Tycker du kan sikta på två intervallpass i veckan och ett långpass. Men håll igen lite på intervallerna så att du orkar hålla kontinuitet.
Kör inte bara en massa korta intervaller och håll vilan kort.
Martin
1975 • Klågerup
#7
10 juli 2024 kl 20:25
2 Gilla
Håller med, där har jag varit (omotiverande) och jag kör nu ett test med garmin coachen och där är både längre och kortare intervaller vilket gör att det såklart blir roligare med varierad träning.

Utvärderingen ihop med en kollega som är duktig löpare på förra årets träning inför en halvmara gav en summering ungefär i stil med att jag varit lite bekväm: sprungit de lätta passen och vissa pass enligt ovan, men också lite korta intervaller. Men försummat de längre lugna passen för uthållighet och distans samt de längre distanserna. Har redan märkt av en skillnad i år på att jag har fler pass som är längre än tidigare och att jag känner att jag kan hålla ett högre tempo och hålla högre tempo längre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.