Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2899 visningar

Benhinnorna strular

Uppsala
#1
22 september 2019 - 18:48
Gilla
Är det någon som har råd att ge mig kring detta? Jag har haft ont sedan fyra veckor tillbaka. Senaste långdistansträningen var på 18km och därefter har det varit stumt och ömt i benhinnorna. Nu har jag vilat mig från långdistanser i tre veckor men inser att det fortfarande ”sticker” i smalbenen vid ansträngning. Senaste rundan på lätta fem km gav mig känningar. Nu är det en knappa vecka bort innan Lidingöloppet och 3 mil terräng.

Hur allvarligt bör jag ta den här typen av signaler?
Finns det någon som har något tips att ge?

Så tacksam för svar.
Uppsala
#2
22 september 2019 kl 18:48
Gilla
????
2006 • Alingsås
#3
22 september 2019 kl 19:48
Gilla
Det är så kort tid kvar till Lidingöloppet så det är bara att vila helt från löpning. Under tiden som du har avstått från långpass, har du då vilat helt eller har du sprungit kortare sträckor istället?
Min erfarenhet är att man bör vila helt och sedan börja springa försiktigt korta sträckor och öka successivt.

Vadskydd har jag hjälpt för mig. Lite varmt kanske på sommaren men annars går det bra att springa med dem i förebyggande syfte om man har problem med benhinnorna. https://www.rehband.se/produkter/produkttyp/stod-skydd/vadskydd

Inför lopp kan man smörja in benen med t ex Ice Power, vilket jag tycker fungerar bättre än Voltaren. https://www.icepower.com/se/produkt/ice-power-kylande-gel/

Jag tycker absolut att man ska ta smärtan på allvar. Problemen kommer inte gå över om man bara fortsätter att springa.
Jag tror nog att du kan genomföra Lidingöloppet, men sen tycker jag att du ska vila helt i någon vecka och sedan börja springa kortare sträckor som man ökar successivt. Om man inte ser till att man är bra innan man börjar springa igen finns risken att man kan få rätt stora problem och då gör det så ont att man inte kan springa och det kan ta väldigt lång tid att bli bra igen.

Lycka till!
1984 • Göteborg
#4
22 september 2019 kl 19:58
1 Gilla
Hur allvarligt man ska ta det och hur man tränar inför lidingöloppet är jag inte rätt person att svara på.
Haft mycket problem med benhinnorna i yngre år, knappt något alls på senare år sen jag bytte till bättre skor (noll drop och tunna i mitt fall), men känningar har kunnat uppstå om man ökat distansen mycket.
Då har det kunnat hjälpt att variera mer med ett annat par skor och variera underlag/terräng ett tag, och kanske dra någon dag extra på nästa långpass. Man lär ju inte vilja bara byta skor sådär på dom längre och tuffaste passen, men man kan ju passa på att variera desto mer dom andra.
Hur man hamnar när benet "står" i marken har jag fått lära mig är avgörande för stressen på leder och benhinnor, om det är i balans eller för långt fram/bak. Till viss del kan skorna sabba det och är det riktigt illa med dom så tror jag det är svårt att kompensera med träning, har du lyckats komma så långt i träningen innan du märker något har jag svårt att tro att det skulle vara så illa ställt med skorna, så då är det nog mer teknik i kombination med hur många och hårda smällar du hunnit utsätta benen för.
Å andra sidan så upplever jag att ju mer man försöker mekaniskt ändra sin teknik, desto mer sabbar man för det kompenseras någon annanstans, kanske nån del som inte alls är van vid den belastningen.
Men är man medveten om det och mer går på hur det känns, nästan låter kroppen själv hitta ett bekvämare läge och inte fastnar på den del man tycker är "fel" utan känslan i helheten, riskerar man inte annan felkompensering i samma grad. (återigen- vad jag lärt mig, finns säkert en massa åsikter om det) att man "scannar av" hur känns fotlandningen idag? Först i fötterna, sen knän, höfter, ländrygg, bröstrygg, axlar, nacke/huvud. Testar någon liten justering och känner efter om det känns bättre eller sämre i helheten.

Det är lite svårt att avgöra graden av det på din beskrivning, men sen är ju inte jag nån läkare eller dylikt heller så man ska nog akta sig för såna råd.
Är man sån som kan svälja stoltheten under ett lopp och bryta eller sänka farten avsevärt så är det väl mindre risk att köra i alla fall än om man har en riktig tjurskalle och vägrar bryta.
OM du redan har testat variation - t ex annat underlag och skor - och det ändå är kvar, då skulle jag nog börjat oroa mig. Aktiv vila och variation är som sagt annars det som brukat hjälpa för mig, men då ganska snabbt.
Mille
1987 • knivsta
#5
23 september 2019 kl 11:46
1 Gilla
Du borde absolut ta smärtan på allvar!

Det första som du behöver göra är att utreda möjliga orsaker till besvären. Tänk igenom vad det kan vara som gör att dina besvär uppstår. Har de yttre faktorerna påverkats? Till exempel har din träning ökat i något av följande, träningsdos, belastning, träningsintensitet eller antal repetitioner? Har du bytt skor eller använder du fel skor för den typ av löpning du utövar? Förekommer för kort vila?. Om inget av de yttre faktorerna stämmer in på dig kan du ha besvär från inre faktorer. Till exempel anatomiska felställningar så som högt fotvalv eller för mycket pronation i löpning. Kom dock ihåg att en pronationsrörelse behöver ske i foten vid löpning för att dämpa kraften. Om man tar bort den helt via skor kommer andra besvär tillta. Andra faktorer såsom svag fotled, nedsatt balans, nedsatt koordination, muskelobalans eller nedsatt rörlighet kan vara påverkande faktorer. Man får heller inte glömma att se brett på saken, även svaghet och instabilitet i knä/höft/bäcken kan vara bidragande och behöver likaså analyseras. Om något stämmer in på dig, prova dig fram för att se om du kan minska besvären genom att justera eller utesluta de som triggar besvären under en period. Om du ej kan vägleda i vad dina besvär kommer ifrån så pröva kontakta en sjukgymnast.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.