22 september 2019 kl 19:58
Hur allvarligt man ska ta det och hur man tränar inför lidingöloppet är jag inte rätt person att svara på.
Haft mycket problem med benhinnorna i yngre år, knappt något alls på senare år sen jag bytte till bättre skor (noll drop och tunna i mitt fall), men känningar har kunnat uppstå om man ökat distansen mycket.
Då har det kunnat hjälpt att variera mer med ett annat par skor och variera underlag/terräng ett tag, och kanske dra någon dag extra på nästa långpass. Man lär ju inte vilja bara byta skor sådär på dom längre och tuffaste passen, men man kan ju passa på att variera desto mer dom andra.
Hur man hamnar när benet "står" i marken har jag fått lära mig är avgörande för stressen på leder och benhinnor, om det är i balans eller för långt fram/bak. Till viss del kan skorna sabba det och är det riktigt illa med dom så tror jag det är svårt att kompensera med träning, har du lyckats komma så långt i träningen innan du märker något har jag svårt att tro att det skulle vara så illa ställt med skorna, så då är det nog mer teknik i kombination med hur många och hårda smällar du hunnit utsätta benen för.
Å andra sidan så upplever jag att ju mer man försöker mekaniskt ändra sin teknik, desto mer sabbar man för det kompenseras någon annanstans, kanske nån del som inte alls är van vid den belastningen.
Men är man medveten om det och mer går på hur det känns, nästan låter kroppen själv hitta ett bekvämare läge och inte fastnar på den del man tycker är "fel" utan känslan i helheten, riskerar man inte annan felkompensering i samma grad. (återigen- vad jag lärt mig, finns säkert en massa åsikter om det) att man "scannar av" hur känns fotlandningen idag? Först i fötterna, sen knän, höfter, ländrygg, bröstrygg, axlar, nacke/huvud. Testar någon liten justering och känner efter om det känns bättre eller sämre i helheten.
Det är lite svårt att avgöra graden av det på din beskrivning, men sen är ju inte jag nån läkare eller dylikt heller så man ska nog akta sig för såna råd.
Är man sån som kan svälja stoltheten under ett lopp och bryta eller sänka farten avsevärt så är det väl mindre risk att köra i alla fall än om man har en riktig tjurskalle och vägrar bryta.
OM du redan har testat variation - t ex annat underlag och skor - och det ändå är kvar, då skulle jag nog börjat oroa mig. Aktiv vila och variation är som sagt annars det som brukat hjälpa för mig, men då ganska snabbt.