Löpning Kost & Näring 2 inlägg 5940 visningar

Träna på statiner med ärftligt högt kolesterol

1988 • Skaraborg
#1
27 januari 2019 - 15:56
Gilla
Hej

Visste inte om jag skulle sätta denna tråd här under kost & Näring, eller under skada och rehab.

Ni med erfarenhet av att äta statiner och träna mycket,,, Vad har ni för erfarenheter? Tips på bra läsning.... Jag hittar inte mycket läsvärt..

Jag är 30 år gammal och för något år sedan fick jag reda på att jag har ärftligt högt kolesterol. trots en hyffsad kost och att jag är ganska aktiv så hade jag ett totalkolesterol på 10,5 (ska väl vara under 7 cirka om jag minns rätt)
Nu har jag käkat statiner och gjort tester tre halvår i rad och för att ligga på läkarens rekommenderade nivå verkar jag behöva äta 30-40 mg per dag ungefär. Kanske kan jag komma ner på 20 mg. per dag om jag fortsätter med bra kolesterolvänlig diet.

Som jag förstår så verkar jag lida av detta läkemedels vanligaste bieffekt, muskelsvaghet. Det känns som att mina muskler blir onödigt trötta efter träning. Jag har inte ont i musklerna direkt, men dom känns stela. Under feb-dec 2018 sprang jag 60 mil på 60 h. fördelat på drygt en timme i veckan. Ofta turer på 10 km en gång per vecka. Det känns som att jag inte gör så stora framsteg i löpningen som jag borde göra. Det känns som att statinerna påverkar min träning och hälsa negativt.

Samtidigt är det svårt att säga exakt hur eller om medicinen påverkar då jag inte alltid kan sköta kost och träning så regelbundet som trebarnsfar, för att livspusslet ska gå ihop. Den upplevda bieffekten är ofta svår att känna. En vecka tänker jag "herregud vad mina ben är tunga och stela", hur ska jag leva med statiner. En annan vecka tänker jag att benen känns ganska starka ändå och jag kanske bara inbillar mig att statinerna påverkar mig negativt.

Men jag är mer och mer övertygad om att jag får ömma muskler av statinerna. Senaste halvåret har jag gått upp på 40 mg per dag och det känns tydligare då. Någon vecka har jag också kört helt utan mediciner och känner mig då fräschare.

Det som slår mig är att om nu 0,5% av vår befolkning har vad som kallas ärftligt högt kolesterol, så finns det förvånadsvärt lite läsning om statiners påverkan på yngre personer. Jag hittar i alla fall väldigt lite läsning om det. Jag hittade någon studie som testade tror det var 20 elitidrottare som tog statiner, hälften av utövarna upplevde en försämrad effekt.
Har ni tips på läsning i ämnet?

Jag kan leva med att äta Statiner just nu. Jag kan fortfarande träna, exempelvis springa en 3 milsrunda, eller cykla några timmar. Men det jag är orolig för är hur detta kan påverka min hälsa på längre sikt? Om inte kärlen korkar igen för snabbt så hoppas jag ju kunna leva ett aktivt liv 50 år till. Att musklerna känns trötta bromsar ju min vilja att gå ut och röra på mig då det känns som att musklerna behöver vila. Jag känner att löpning 2 mil i veckan är vad jag klarar av nu med medicin. Men jag hade varit fräschare efter 3 mils löpning i veckan om jag inte åt statiner (min magkänsla). Min läkare säger att jag måste äta statiner. Just nu ska jag hålla mig på 40 mg per dag men gå ner till 20 mg ett par dagar i veckan när jag tränar de lite längre passen.
När barnen blir äldre skulle jag vija pröva på att träna hårt under en längre period, typ en "elit"motionärs satsning. Exempelvis göra en ironman. Hindrar statinerna detta?


Irene
1968 • Åstorp
#2
27 januari 2019 kl 16:09
2 Gilla
Det här med att äta statiner klyver läkarna i två grupper. Grejen är att statiner ger biverkningar men har ingen vetenskap bakom sig att förlänga liv.
Ärftligt kolesterol är just ärftligt och har män i tidigare generationer haft eller har hjärt och kärlsjukdomer kommer du också med mycket stor sannolikhet att få det.
Jag är i samma situation som du. Jag åt statiner under en tid men fick biverkningar och la av.
Tre generationer kvinnor innan mig har haft hjärt-kärlsjukdomar och det kommer jag också att få. (man ärver sitt eget kön)
Det ärftliga kolesterolet och sjukdomarna som tillhör kan man inte ändra. Däremot kan man verka för att det kolesterolet man kan påverka ska vara bra. Var försiktig med att sänka ditt kolesterol för mycket. Många som får hjärt-kärlsjukdomar har nämligen lågt kolesterol!
Min tröst i detta är att mina förfäders-kvinnor inte fick sina sjukdomar förrän efter 70. Detta ger mig en rejäl tidsfrist och det jag gör undertiden är att se till att jag har ett bra liv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.