Löpning Kost & Näring 21 inlägg 9558 visningar

En stank av amoniak

Fredrik Öster
1980 • Göteborg
#1
4 december 2008 - 21:24
Gilla
Finns det någon duktig nutrionist eller liknande bland oss?

Ibland när jag kommer hem efter ett pass märker jag att min svett stinker otroligt mycket, med en doft som går åt ammoniak-hållet. Läste att ammoniak bildas i musklerna när de förbänns, alternativt förbränner proteiner, båda uppgifterna förekommer.

Enligt samma källor skall ammoniaken gå till njurarna för att sedan kissas ut, men är det möjligt att istället svettas ut den genom porerna?

Någon som vet något om detta fenomen, samt om det är bra eller dåligt?

< < < 1 2 > > >
Sebastian Olvmo
1989 • Kiruna
#2
4 december 2008 kl 21:30
Gilla
Har för mig att jag hört att svetten kan lukta ammoniak om man har fått slut på kolhydrater under ett pass.? Någon som kan verifiera?
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#3
4 december 2008 kl 21:34
Gilla
sök i forumet, det finns en tråd som tar upp detta vill jag minnas
Peter
1983 • Uppförsbacken
#4
4 december 2008 kl 22:50
Gilla
Går man på diverse dieter där man hamnar i ketos är det vanligt att man luktar ammoniak utav den anledningen. Finns bra beskrivet på ett flertal sidor på nätet. Sök och du skall finna.
1978 • Karlstad
#5
4 december 2008 kl 22:53
Gilla
Har upplevt något liknande om jag tvättat funktionskläderna med sköljmedel.
1969 • Upplands Väsby
#6
4 december 2008 kl 23:06 Redigerad 4 december 2008 kl 23:07
Gilla
Nedbrytning av proteiner kan vara en orsak, när kolhydraterna börjar tryta. Det är definitivt inte optimalt att lukta ammoniak efter ett pass, så se till att få i dig tillräckligt med kolhydrater om du ska träna hårt (eller länge)...

Lite mer info här: http://www.expertpanelen.se/blogg/2008/07/hjalp-jag-luktar-ammoniak/
Björn Ahlqvist
1971 • Kristianstad
#7
5 december 2008 kl 16:22
Gilla
Jag kan inte verifiera Sebastians inlägg om slut på kolhydrater men jag har också hört det. När kroppen får slut på energi börjar den att förbränna muskler och det kan då lukta amoniak. Har hört att man i detta tillstånd kan känna en metallisk/amoniaksmak i munnen.

Pröva att äta ordentligt med långsamma kolhydrater och dricka ordentligt innan löpningen plus fylla på direkt efter.

1972 • Uppsala
#8
5 december 2008 kl 17:13
Gilla
Det är nog så att när kroppen förbränner kroppensproteiner så kan man börja lukta amoniak. MEN då har man ju gått in i den berömda väggen och det gör man inte obemärkt. Dessutom ska man ha mental styrka att fortsätta att springa när hela kroppen säger stanna för att man ska förbränna proteiner. Jag själv kan komma hem och lukta start av amoniak efter ett vanligt distanspass på 60 min och har då inte varit i närheten av väggen. Jag misstänker att den lukten beror på dåligt tvättade träningskläder, men det kanke är något annant. Luktar gör det iallafall
1964 • Perstorp
#9
5 december 2008 kl 19:54
Gilla
Sök på Ketos på wikipedia så har du svaret.

Anders.
Tobias Gatenmalm
stockholm
#10
5 december 2008 kl 20:33
Gilla
Tips från Coachen!
Släng även in träningskläderna i frysen ibland(tvättade & torkade), vissa bakterier dör inte när du tvättar 30-40grader.
1964 • Perstorp
#11
5 december 2008 kl 22:34 Redigerad 5 december 2008 kl 23:32
Gilla
Utdrag ur Wikipedia
Ketos (metabolt tillstånd)
Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ketonkroppar.Ketos är ett tillstånd i metabolism som uppstår när levern i stor omfattning konverterar triglycerid (fett) till fettsyror och ketonkroppar som kan användas av kroppen för energi. Fettvävnad består av specialiserade celler som lagrar energi i form av triglycerid och släpper denna med hydrolys i en process kallad lipolys, vilken ger tre fettsyror och en glycerolmolekyl.[1] Dessa ketonkroppar är en biprodukt av den metaboliska process där fettet konverteras till energi.[2] Ketoacidos, som kontrast, är ansamlingen av stora mängder ketosyror i blodet (specifikt acetoacetat och beta-hydroxybutyrat).

Det är aceton det luktar, och fett du förbränner.

/A.
1974 • Lund
#12
6 december 2008 kl 11:41
Gilla
Alltså om man luktar aceton så håller man på att bli smal?
Robert L
1962 • Luleå
#13
6 december 2008 kl 13:12
Gilla
Min gissning är att ammoniaklukt har mer med kombinationen träningskäder av syntet+bakterier+svett än med proteinförbränning eller liknande. För min egen del är det en himla skillnad mellan lukten efter passet om jag haft syntetkläder eller ylleunderställ (favorit är dock ett sidenlinne).
1964 • Perstorp
#14
6 december 2008 kl 13:15
Gilla
Jag själv har för det mesta dessa symtom, kanske inte så mycket om kläderna men om man tar djupa andetag efter passet så kan man känna lukten av aceton.

/A.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#15
6 december 2008 kl 13:29 Redigerad 6 december 2008 kl 13:38
Gilla
Off topic: observera att ammoniak och aceton är två olika molekyler. Ammoniak innehåller bland annat en kväveatom som bidrar till den karakteristiska doften. Aceton är en keton som har en helt annan doft. Bägge två är visserligen nedbrytningsprodukter, men blanda inte ihop dem. Su-San Oh
Redigering: stavfel.
1961 • Ljung
#16
6 december 2008 kl 15:33
Gilla
Håller med björn när det börjar lukta aceton då börjar dom tära på muskler för hjärnan behöver socker till sin verksamhet. När sockret är slut då börjar dom ta ifrån musklerna. Det är inteså bra det häller?
Ät bra mat samt mycket´kolh. osv
1973 • Bro
#17
7 december 2008 kl 12:27
Gilla
Det är garanterat dina funtionskläder som orsakar detta!

Om jag använder min (feltvättade?) funktionskläder från löpning till ytterst lågintensiv aktivitet, som promenad, fjällvandring, "att träna smågrabbarna i fotbollslaget", etc., så stinker de ammoniak efter bara minuters användning. Bokstavligt talat.
Mikael
1967 • Huddinge
#18
7 december 2008 kl 17:10
Gilla
Jag tror att du kan bortse från att det är kläderna som luktar. Om det nu inte är unken svett. Att kroppen kan gå in ett tillstånd där man bränner muskler (protein) är väl beskrivet i forskningen. Sedan kan inte jag reda ut skillnaden på Ammoniak och Aceton(är det inte samma fast vi amatörer säger olika?). Men att för snabbt tro att det är kläderna som luktar är att göra det för enkelt för sig. Det kan ju självklart vara så men uteslut inte att det är förbränningen.
Katten
1967 • Hemma
#19
7 december 2008 kl 18:35
Gilla
Tror att ammoniak, NH3 kan bildas vid nedbrytning/förbränning av musklerna/muskelprotein vid framförallt proteinbrist men även vid brist på andra näringsämnen.
Aceton, CH3COCH3 kan bildas i små mängder vid nedbrytning av fett. Vid diabetes och svält då kolhydratnivåerna kraftigt sjunker kan acetonproduktionen öka varvid svett och utandningsluft kan lukta aceton. Aceton är för övrigt trivialnamn för ketonen propanon och räknas till skillnad från ammoniak till de organiska ämnena.
Fredrik Öster
1980 • Göteborg
#20
7 december 2008 kl 20:06
Gilla
Tack för alla intressanta svar!

Jag fösöker äta varierat före träning och tar mig alltid en gainomax eller liknande efteråt, så det låter lurigt att mina små pass (oftast mindre än 60 min) skulle orsaka några särskilda mataboliska tillstånd.

Har förvisso delvis låtit mig inspirerats av Jonas Coltings kost (b.la. mindre socker, alkohol och snabba kolhydrater) men aldrig tagit det till det extrema, d.v.s. total uteslutning av någonting.

Hur farligt/onyttigt är ketos-tillstådet då? uppgifterna på nätet går isär.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.