Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 12081 visningar

Erfarenheter från kortison-behandlingar?

1971 • Hyltebruk
#1
1 juni 2007 - 19:13 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej!

Har precis idag fått en kortison-spruta runt smärtområdet vid min inflammerade ITB-sena.
Jag har inte kunnat springa på ca 1,5 månad och trots stretching, annan träning, 10-12 akupunkturbehandlingar så har det inte blivit ett uns bättre tyvärr - så nu gav jag upp och uppsökte läkare på VC.

Denne var dock inte så hjälpsam, tyckte att alla ortopedkonsultationer han varit med på så var det total vila som hjälpte, någon vidare erfarenhet av "löparknä" verkade han inte heller ha. Kortison-sprutan pratade jag mig nog till, han verkade inte tro på det.

Eftersom han verkade vilja bli av med mig och inte var särskilt pratsugen alls får jag fråga er andra vad för erfarenheter ni har av kortison-sprutor - har det funkat för er? Fick ni rehab-instruktioner som eftervård?

Jag blev ombedd att ta det lugnt första dagen, sedan var det bara att "tuta och köra" - då ska det mesta av smärtan lagt sig?!? Efter lite ifrågasättande sa han att jag kunde ju vänta tills efter helgen innan jag provade springa lite lugnt (3 dgr).

Hur reagerar ni på detta?
1967 • Karlstad
#2
2 juni 2007 kl 12:18 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej!
Det var riktigt tråkigt att höra. Jag har haft stora problem med mina benhinnor och jag lovar att personalen på VC vt ingenting om träningsskador, de gav mig inga råd alls. Jag sökte upp en idrottsläkare istället, lite dyrare men riktiga kunskaper, han gjorde ett träningschema till mig så att jag kunde komma tillbaka till min träning.
Så mitt råd är att sök upp en idrottsläkare.
Kortisonsprutan tog kanske inte rätt.

MVH
1971 • Hyltebruk
#3
2 juni 2007 kl 16:06 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har inget förtroende alls för läkaren jag gick till. Tyvärr bor jag lite avigt och några idrottsläkare tror jag inte finns att tillgå i regionen. Kanske att jag får söka mig mot Göteborg eller dylikt (15 mil). Lite knivigt.

Nu ska jag ge kortisonsprutan en chans i alla fall och se vart det leder, men har läst att man kan behöva påde två och tre injektioner innan det blir bra.
Är också nyfiken på tryckvågsbehandlingen som nämns i en annan tråd.
1967 • Karlstad
#4
2 juni 2007 kl 20:41 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
15 mil låter långt, sök på internet efter någon det borde finnas närmre. Jag tror att kortison kan ska oxå. ring annars och prata först med någon kunning inom idrottsskador.
Lycka till
1971 • Hyltebruk
#5
2 juni 2007 kl 21:57 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har hört ryktas om en karl ca 5 mil bort som är gynekolog(!) och tydligen "extraknäcker" som idrottsläkare och dessutom ska vara bra på det. Kanske värt att kolla upp, även om det låter mysko.
Jag är rädd att 15 mil blir väldigt långt om man ska på upprepade besök, det är ju inte säkert att ett besök räcker...
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#6
3 juni 2007 kl 09:26 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kortison är ingen behandling som hjälper mot skador, det lindrar bara smärtan. Alla som jag känner som fått kortison har varit bra ca: 4-6 månader efter sprutan men sedan har problemen återkommit. Inte säkert att läkaren träffar rätt i det onda området och då har du smärtan tillbaka på några veckor. Detta är alltså inte en givande behandling förutom att smärtan försvinner en tid. Sök upp en idrottsläkare eller ännu hellre en naprapat med kunskap om knän.

Kortison används ofta bland elitidrottare för att kunna fullfölja en säsong och inte som behandling mot en skada. Därför var din läkare skeptisk.

Skorna kan vara ett stort problem och måste kanske bytas ut mot nya. Springer du med rätt skor? Har du kollat på ett skolabb där de filmar fötterna när du springer med olika skor? Typ: www.loplabbet.se

Att handla skor i en vanlig sportaffär är inte att rekommendera om du inte vill chansa på att de ska passa.

Du skriver inte heller om du är nybörjare eller van löpare sedan många år. Svårt fall men sök en naprapat eller idrottsläkare. Naprapat i första skedet för att utröna vad som är orsaken till din skada.
/Roger
1971 • Hyltebruk
#7
3 juni 2007 kl 09:50 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Roger!
Jag är nybörjarlöpare kan man nog säga, började för ca 1,5 år sedan.
Skorna jag hade var väl utprovade på löpband och kamera, men de hade "säckat" på insidan av sulan och var helt klart INTE bra (knappt 1 år gamla). Dessa byttes omgående ut mot nya på band/kamera omedelbart efter jag upptäckt skadan.
Sjukgymnast har upptäckt att min muskel på framsida lår på samma ben som inflammationen var betydligt kortare än på andra benet, detta är nu nästan helt åtgärdat med stretching. Jag stretchar även ITB, baksida samt sedan igår en ny övning som tar både ITB och rumpa samtidigt.

Är det någon idé att gå till naprapat/idrottsläkare direkt nu efter jag har fått kortisonet? Vore ju eländigt om det kommer tillbaka om några månader även om jag hoppas mig åtgärda orsakerna nu (stelhet, dåliga skor samt ev. överträning). Jag har troligtvis ingen naprapat heller i distriktet, utan får nog resa några mil (men det gör jag gärna!).

F ö, jag fattar inte varför inte en läkare kan berätta om att korisonet baraär en "temporär smärtlindrare"??? Suck!
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#8
3 juni 2007 kl 09:53 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Efter att ha kollat på din profil vill jag ge dig lite råd:

Ökning av löpning får inte göras med mer än 10% åt gången på sträckan.
Verkar som om du kör cykel, areobics och löpning, vilket är en bra kobination men löpdistansen kan inte ökas för snabbt. Detta verkar vara ditt problem. Löpning kan inte ersättas med annan träning, för dina knän måste byggas upp med löpning för att fungera för just löpning. (Brosk, senor och muskler ska byggas upp.)

Annan träning hjälper till med kondition och motivation.
Cykelträning hjälper dock till att stärka upp musklerna på framsidan av låret vilket motverkar knäskador.

Att köra löpning regelbundet inför en tävling är ett måste för att inte få skador. På tävling tar man omedvetet i mer än om man tränar.

Träna löpning 3-4 ggr i veckan med fördel varannan dag och öka inte mer än 10% på varje pass och inte heller mer än 10 veckor på raken. Sedan måste kroppen få en chans att hämta sig i minst en månad eller mer innan du börjar öka igen. Annars säger kroppen ifrån med skador som följd.

Eftersom du nu vilat i 1,5 månader med löpningen rekommenderar jag dig att ta mindre rundor de första veckorna så du kommer tillbaka igen. Det tar tid, men det är det löpning handlar om. Det är en livsstil helt enkelt.

Får du superont mitt i ett pass ska du avbryta träningen.
OCH glöm inte att värma upp med att gå och jogga i en kvart i början av passet så ditt knä blir varmt innan du springer.

/FD Marathonlöpare med många skador i bagaget
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#9
3 juni 2007 kl 10:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Okey, då funkar dina skor i alla fall.
För min del som varit borta i 10 år nu från träningen är det ett helsike. Jag har oxå ont i ett knä och detta gör att min träning får planeras minutiöst för att inte skadan ska komma tillbaka. (Nåja, kanske inte minutiöst utan med sunt förnuft i alla fall. ;o) Fick denna skada då jag tog i för mycket på ett enda träningspass...

För din del är det säkerligen en överträning, eller troligen så att du sprungit för långt/snabbt eftersom din kondition troligen är bättre än vad dina knän är löptränade.

SÅ, ta det lugnt nu och kör denna säsong för att se om sprutan hjälper. Ta inte ut några tävlingar förrän du ser att knäet håller. (Du blir bara besviken annars.)

Efteranmälan på tävlingsdagen kan vara en skön känsla då man vet att träning och kropp är i fas.

Skriv ett träningsschema som du försöker hålla. Tänk på 10% regeln så tror jag att du ska få en fungerande löpning utan skador.

/Roger
1971 • Hyltebruk
#10
3 juni 2007 kl 15:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack Roger för mycket bra tips!

Det där med 10% ökning av distansen har jag helt klart slarvat med, mycket pga att konditionen funnits - men det är ju precis som du påpekat inte samma sak som att kroppen tål löpningen. Att börja springa för första gången vid 34 års ålder kanske inte är helt optimalt om man ska vara skadefri (om än inte omöjligt med rätt upplägg).
Hur styr man distansen på ett bra sätt när man har sina begränsade rundor; 6 km, 9 km, 11 km och 13 km (typ)? Kliver ner och promenerar helt enkelt? Ja, ja, mindre problem kanske! ;-)

Som du säkert såg i min dagbok så är snabbhet inte min styrka direkt, men det är skapligt krävande terräng jag tränar i så det går inte lika fort som på asfalt eller grus helt klart. Jag har dock inga större problem att lufsa på "hur långt som helst" - på gott och på ont!

Ska väl kanske tillägga att jag har häst och rider 5-6 ggr/vecka hyfsat tuffa pass. Ger utmärkta benmuskler, men är heller inte optimalt för knäna även om jag inte upplever att själva ITB-senan lider av ridningen (jo, hårdare hoppträningar kan jag känna av).
1971 • Hyltebruk
#11
3 juni 2007 kl 15:31 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Förresten, glömde att fråga.
Tycker du att jag borde söka bättre hjälp av naprapat eller idrottsläkare nu på en gång trots kortisonsprutan jag nyss fått? Eller ska jag vänta tills jag eventuellt får ont igen?

Är förresten hyfsat duktig på uppvärmning i alla fall, promenerar i allmänhet ca 1 km innan jag börjar jogga. Har även sedan skadan börjat stretcha innan passen också, vilket jag slarvat med tidigare.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#12
4 juni 2007 kl 10:01 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Maria.
Svårt att veta hur du ska göra. Har kortisonet hamnat rätt försvinner smärtan en lång tid och den kan gå över om du tränar rätt även när sprutan slutar hjälpa. Kortison är inflammationshämmande och när den slutar och du tränar fel... Ja, då kan du vara på ruta ett igen. Tränar du rätt slipper du åkomman helt.

Din fysik är det nog inget fel på. Hjärta och lungor är vältränade på dig, vad jag förstår. Att lägga 500:- i undersökning hos naprapat för ett besök är dyrt. Sedan vill han/hon ha en uppföljning. Bilkörning dit osv. Visst kan det vara bra, men frågan är vem som kan hjälpa dig bäst?
Naprapat eller idrottsläkare?
Naprapaten kan kanske inte hjälpa dig med upplägg av träningen men den borde du kunna få hjälp med här på forumet. Idrottsläkaren borde dock vara bättre insatt i detta, men man vet aldrig...

Ring och prata med olika naprapater och idrottsläkare och kolla vilken hjälp du kan få och om de tycker att du ska komma nu även om du fått sprutan...

Rundorna du har och tränar på är helt OK. Gå i början sedan jogg och därefter löpning. Jogga ner i slutet på rundan och ta 10 minuter till nerjogg. Stretcha efteråt.

Sedan får tiden hjälpa till att läka skadan. Ge det tid. Träna på lång sikt så slipper du alla problem.
/Roger
1971 • Hyltebruk
#13
4 juni 2007 kl 20:19 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack Roger för all hjälp! :-)
1971 • Hyltebruk
#14
8 juni 2007 kl 22:24 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Liten uppdatering!
Nu har jag gjort mitt första löparpass sedan sprutan.
Sprang samma försiktiga 4 km-runda utan backar som jag provat i innan och det kändes riktigt bra!
Inte 100%, men jag är osäker på var smärtan kom. Ingen distinkt skjutande smärta som ITB:n brukar göra när jag lyfter benet för nästa steg, utan mer dovt. Tror det kan vara översidan av knäskålen som spökar (hoppas det).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.