25 november 2015 kl 14:04
Tage, tack för din utläggning! Jag inser ju att djupa andetag är effektivast för luftutbytet men det där med zon4 och att det kan behövas motstånd vid utandning för att rensa lungorna bra har jag inte hört och kanske missförstod jag dig?
Att andningen synkar med fotisättningen vid löpning är tydligen universellt. Att min kropp väljer snabba och förmodligen relativt grunda andetag tror jag har att göra med den andra delen av effektiviteten: djupa andetag kräver ett större muskelarbete och det borde vara balansen mellan utfört arbete och luftombyte som är mest intressant. De grundare andetagen är kanske nästan gratis för mig eftersom kroppen väljer dem för det mesta.
Vid löpning alltså, i vila har jag långsam andning. Där finns också helt andra mekanismer, t ex andas små barn synkront med sina föräldrar (eller kanske dubbelt så fort?) när de sover i samma rum. Undrar hur våra barn andades när vi sov fyra i samma rum? Min hustru andas nästan dubbelt så fort som jag i vila.
För kanske tio år sedan var det många löpare som köpte en pryttel att stoppa i munnen för att träna andningen genom större motstånd och man kan säkert stärka andningsmuskulaturen, förmodligen är det då bra om det är diafragma som stärks. Nån studie visade att vana löpare fick högre fart på sina träningspass efter X månaders andningsträning. Det där tror jag själv berodde på testeffekten: när man är med i ett test får man aningen mer fokus på den sysslan och resultatet förbättras i allmänhet, en sorts placeboeffekt. I reklamen påstods att en stor del av energin vid löpning gick åt till andningen (30%? minns inte siffran men den var förvånansvärt hög). Tror jag inte är en korrekt beskrivning.
Jag tror mer på andra studier som visat att andningen är inte en begränsande faktor för löpkapaciteten hos friska löpare. Men nån anledning finns det väl till att yoga handlar så mycket om andning?
@Rikard: Det där med obalansen läste jag också men jag är övertygad om att det räcker med att man ibland gör inandningarna vid isättning av vänster fot och ibland av höger fot, inte att man växlar hela tiden. Det kan ju också vara så att eftersom kroppen inte är helt symmetrisk så är det ena lättare än det andra och då väljer kroppen det lättaste. Om det verkligen får negativa konsekvenser undrar jag.