9 mars 2016 kl 09:08
Jag är av den åsikten att det är mindre skaderisk att springa långpass och långdistans tävlingar än hårda intervaller och snabba lopp, definitivt för musklerna i ung ålder: utsliten och skador kan alla få det gäller att göra det man känner för.
Jag är tränare till ett flertal löpare både seniorer och unga. Jag uppmanar unga att röra på sig mycket, hur man rör på sig är av mindre betydelse, spela fotboll, innebandy, cykling, simning, skidor eller annan konditionsidrott 1-2 timmar 5-6ggr i veckan tror jag är mycket bra.
Gillar man att springa tycker jag att man skall springa 2-4 pass i veckan i ditt fall om du vill springa 30 km och inte tränar annan konditionsidrott, så tycker jag att du bör träna 40-60km i veckan så att dina ben är förbereda. benen har en tendens att bli bra mycket tröttare efter 21-22 km.
Låter min 8 åriga flicka träna 1,5-2 mil i veckan samt att hon tränar innebandy 1 ggr veckan och friidrott 1 ggr i veckan. Hon har sprungit 10km lopp 2 ggr utan några problem efteråt.
Min 15 åriga dotter sprang sitt första halvmaraton när hon var 13 år tyckte det var mycket roligt. Skadade sig när hon började träna snabba och intensiva intervaller förra året. Återgick efterskadan till att springa långdistans träning i höstas och under vintern sprang sin andra halvmara i Kiel för några veckor sedan och har inte haft några skadekänningar sedan hon gick tillbaka till distansträningen.
dock är vi unika och våra kroppar reagerar på olika sätt, men i långaloppet tror jag långdistansträning med en försiktig stegring är mer skonsamt än hårda intervaller.
som en tidigare skrivit i Östafrika springer man mycket mängd och de är inte mer skadebenägna eller mer utslitna än oss nordbor, snarare tvärtemot.